Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

To mój pierwszy post na forum :)

 

Zacząłem wyrabiać własne wędlinki z szynki i wychodzą całkiem rozsądne strawy.

Wczoraj znalazłem na YT przepisy na "suszoną szynkę":

 

 

 

Moje pytanie brzmi, czy są one cokolwiek warte.

 

Jako, że szynkę parmeńską uwielbiam, od razu pobiegłem do sklepu i kupiłem 1,5KG schabu, włożyłem do cukru, a dzisiaj już w soli się moczą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/
Udostępnij na innych stronach

Niezły początek kolego  ;)  .

 

Poniżej masz całe 88 stron kombinacji z "suszonym" mięskiem:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-poledwica-suszona-ala-wedliny-parmenskie/?hl=parme%C5%84ska

 

A później możesz oswoić wyszukiwarkę bo jeszcze kilka stron by się znalazło ;) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-385663
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj znalazłem na YT przepisy na "suszoną szynkę":
 

A gdzie sa te przepisy na suszona szynke..??  :) 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-385674
Udostępnij na innych stronach

waldeman, ja się tymi przepisami na pewno zainteresuję!

Pytanie brzmi, czy podlinkowane przepisy nadają się do używania, bo zanim znalazłem wedlinydomowe.pl, schabik już moczył się w cukrze.

Teraz, gdy mam setkę gotowych przepisów plus dedykowane forum, na pewno się nimi zainteresuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-385880
Udostępnij na innych stronach

Soliera ja tak " off topic" czy nie mogl bys pisac w czarnym kolorze. Bardzo zle sie takie kolorowe pisanie czyta.

 A co do schabu, polecam odciasc od kosci,  poledwica bedzie Tobie latwiej pracowac . Zwlaszcza jesli zaczynasz temat wedlin dojrzewajacych.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-385917
Udostępnij na innych stronach

soliera - regulamin zabrania pisania postów w kolorze czerwonym , co zresztą na pewno wiesz , bo przeczytałeś ów...

 

Waldemar podał ci pomocną rękę - może to również zauważyłeś...

 

A suszyć to można zioła i skarpetki.... :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-385966
Udostępnij na innych stronach

Panowie, passs ...

 

Tymczasem, moje "cudo" po jednym dniu w cukrze i dwóch dniach w soli.

Chyba będzie coś z tego, chociaż na zień dzisiejszy jest takie, ... gumowate.

post-68922-0-43770600-1417027953_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-386095
Udostępnij na innych stronach

Moją pierwszą wędliną jaką zrobiłem był ten schab z drugiego filmu- "ostrej jazdy po patelniach":) Schab wyszedł tak jak na tym filmie i był smaczny. Długo się nie nabył. Drugą wędliną była kiełbasa "Palcówka", z 5 kg mięsa zostało mniej niż połowa. Także nie jestem doświadczonym a się udało.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-387026
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Soliera-Wygląda ok. Ale 2 dni to właściwie nie ma co się zastanawiać jak wygląda i czy jest gumowate. Ja pekluje szynkę conajmniej 2 tygodnie.

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/10/53750177d6caa0a4999cfc2f9384c0ad.jpg

 

Szynka która zacząłem na początku listopada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-389427
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Soliera-Wygląda ok. Ale 2 dni to właściwie nie ma co się zastanawiać jak wygląda i czy jest gumowate. Ja pekluje szynkę conajmniej 2 tygodnie.

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/10/53750177d6caa0a4999cfc2f9384c0ad.jpg

 

Szynka która zacząłem na początku listopada.

Mmmmmmmmmm... Masz przepis??? Wygląda yak niesamowicie, że mam pełne usta śliny... Gdzie mój śliniak?!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10646-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-przepisy/#findComment-405728
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.