DZIADEK Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2007 Ubój zwierzątOd sierpnia 2007 r. obowiązuje rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Rolnik może więc dla siebie ubić w gospodarstwie cielęta do 5 m-ca życia, owce, świnie, drób oraz zajęczaki. Gdy ubój dotyczy świń, gospodarz, przynajmniej 24 godziny wcześniej musi poinformować urzędowego lekarza weterynarii o takim zamiarze i zgłosić mięso do badania. Natomiast w przypadku cieląt, owiec i kóz, przekazuje, powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie (w formie pisemnej) o powziętym zamiarze, również 24 godziny przed planowanym ubojem. Ponadto, posiadacz małych przeżuwczy składa oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka. Ze względu na to, że badanie poubojowe mięsa małych przeżuwaczy jest dobrowolne, posiadacz składa informację o zgłoszeniu do badania, bądź o rezygnacji z niego. ------ Artykuł z lokalnego portalu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Października 2007 Gdy ubój dotyczy świń, gospodarz, przynajmniej 24 godziny wcześniej musi poinformować urzędowego lekarza weterynarii o takim zamiarze i zgłosić mięso do badania. Natomiast w przypadku cieląt, owiec i kóz, przekazuje, powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie (w formie pisemnej) o powziętym zamiarze, również 24 godziny przed planowanym ubojem.Ciekawa będzie statystyka!? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-19573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Października 2007 Witam Już to kiedyś było . Jak moja babcia miała zabić kurę to musiała zameldować sołtysowi. Było to dawno temu i jakoś przeminęło . Teraz w UE to zobaczymy ??? Serdecznie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-19583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Października 2007 Ciekawe jak w przypadku uboju gospodarczego zdejmuję się zwierzę z ewidencji ARIMR. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-19584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Października 2007 Ciekawe jak w przypadku uboju gospodarczego zdejmuję się zwierzę z ewidencji ARIMR.Jeśli coś nie widnieje w ewidencji, to nie ma w ogóle. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-19602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2009 I to jest cała prawda . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-60405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2009 § 4. 1. Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza świń;, drobiu lub zajęczaków, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju, które zawiera: 1) informację o zamiarze przeprowadzenia uboju, w tym: a) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia, b) gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi, c) numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, d) miejsce i termin uboju; Nie ma numeru, nie ma badania :question: :question: :question: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-60408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2009 Nie ma numeru,Okazja na szarą strefę . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-60419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Podobnie było za okupacji niemieckiej, świnie były zakolczykowane i spisane (kolczyki były ołowiane). Jeśli Polak chciał zabić świniaka to musiał to zgłosić do odpowiednich władz okupacyjnych. Z pozwoleniem podobno było kiepsko. Ale Polak potrafi więc znaleziono sposób przekładania kolczyków i z większych sztuk przekładano na warchlaki i tucznika w nocy w łeb. Jak ktoś doniósł wiadomo czym to groziło. I jakoś sobie ludzie radzili. Moja babcia np. wpadła na pomysł i wyniosła warchlaczka jeszcze nie spisanego do lochu i tam wychodowała do ok 200 kg z kawałeczkiem. Inny "wynalazca" trzymał świnkę w wydrążonym stogu siana.Pewnie były też inne patenty :smile: To takie nasunęły mi się podobieństwa z nasza dzisiejszą "demokratyczna" III RP Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-64254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Ciekawe jak wyglądają statystyki? :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1065-%C5%9Bwiniobicie-nowe-przepisy/#findComment-188403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.