uzinx Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Przed chwilą wykonałem dwie próby. 0,4L wody+80g soli (kuchennej)=odczyt 17 czyli dobrze. Druga próba 7.2L wody+720g soli (kuchennej)=odczyt 8 czyli źle. Tak więc teraz to już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Grudnia 2014 A jaką miałeś temperaturę solanki, do pomiarów powinna mieć 15 st C Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) A jaką miałeś temperaturę solanki, do pomiarów powinna mieć 15 st CGdzieś wyczytałem, że woda ma mieć temp. pokojową czyli ok 20st C. Ja mierzyłem przy 19st C http://www.sklep-masarski.pl/solomierz-do-pomiaru-solanek-p-57.html tu wyczytałem Edytowane 6 Grudnia 2014 przez uzinx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 0,4L wody+80g soli (kuchennej)=odczyt 17 czyli dobrze. Druga próba 7.2L wody+720g soli (kuchennej)=odczyt 8No i jest mniej więcej dobrze dobrze .między 7a 8 st Be. Popatrz na moją tabelę od 1 st Be. Robiąc solankę na st Be musisz zmienić myślenie .Sól i woda i inne dodatki bez cukru razem mają stanowićn np. 10 litrów. Ty odmierzasz wodę i dodajesz peklosól i tym sposobem zwiększasz objętość solanki . np.1 kg cukru zwiększa pojemność roztworu o 600ml. Peklosól nie wiem o ile .Tym sposobem przy zwiększonej ilości masz słabszy roztwór . Dlatego w tabelach jest dawka peklosoli na 100l większa jak 10 kg bo uwzglednia powiększenie się objętości soli . My na forum przyjmujemy proporcje że na litr dajemy 100g peklosoli i mamy 10% roztwór , co jest nie prawdą , przy małych ilościach solanki i małych stężeniach błąd ten jest malenki . Przy większych stężeniach solanki 15-20% błąd ten może wynosić 2-3 st Be. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Czyli wsypuję do gara 720g soli dolewam 6,3 litra wody i uzyskuję odczyt na solomierzu 9, czyli taki jaki jest potrzebny. Dobrze kombinuję? A jak to wpłynie na mięso jeśli roztwór nie będzie miał tabelowej "dziewiątki" tylko "ósemkę" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Będziesz miał troszkę mniej słone .Kończąć ten temat dodam że rozpuszczone 10g peklosoli w 100 ml wody zwiększyło objętość roztworu do 106ml - .Mierzone menzurką 250 ml, ważone na wadze z dokładnością 0,1g. Wniosek taki - że peklosól zwiększa ilość roztworu o ok 6% Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.