Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą wykonałem dwie próby. 0,4L wody+80g soli (kuchennej)=odczyt 17 czyli dobrze. Druga próba 7.2L wody+720g soli (kuchennej)=odczyt 8 czyli źle. Tak więc teraz to już nie wiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388314
Udostępnij na innych stronach

A jaką  miałeś temperaturę solanki, do pomiarów powinna mieć 15 st C

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388320
Udostępnij na innych stronach

A jaką  miałeś temperaturę solanki, do pomiarów powinna mieć 15 st C

Gdzieś wyczytałem, że woda ma mieć temp. pokojową czyli ok 20st C. Ja mierzyłem przy 19st C

 

http://www.sklep-masarski.pl/solomierz-do-pomiaru-solanek-p-57.html  tu wyczytałem

Edytowane przez uzinx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388321
Udostępnij na innych stronach

0,4L wody+80g soli (kuchennej)=odczyt 17 czyli dobrze. Druga próba 7.2L wody+720g soli (kuchennej)=odczyt 8

No i jest mniej więcej dobrze dobrze .między 7a 8 st Be. Popatrz na moją tabelę od 1 st Be. Robiąc solankę na st Be musisz zmienić myślenie .Sól i woda i inne dodatki bez cukru razem mają stanowićn np. 10 litrów. Ty odmierzasz wodę i dodajesz peklosól i tym sposobem zwiększasz objętość solanki . np.1 kg cukru zwiększa pojemność roztworu o 600ml. Peklosól nie wiem o ile .Tym sposobem przy zwiększonej ilości masz słabszy roztwór . Dlatego w tabelach jest dawka peklosoli na 100l większa jak 10 kg bo uwzglednia powiększenie się objętości soli . My na forum przyjmujemy proporcje że na litr dajemy 100g  peklosoli i mamy 10% roztwór , co jest nie prawdą , przy małych ilościach solanki i małych stężeniach błąd ten jest malenki . Przy większych stężeniach solanki 15-20% błąd ten może wynosić 2-3 st Be.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388324
Udostępnij na innych stronach

Czyli wsypuję do gara 720g soli dolewam 6,3 litra wody i uzyskuję odczyt na solomierzu 9, czyli taki jaki jest potrzebny. Dobrze kombinuję?

 

A jak to wpłynie na mięso jeśli roztwór nie będzie miał tabelowej "dziewiątki" tylko "ósemkę"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388325
Udostępnij na innych stronach

Będziesz miał troszkę mniej słone .Kończąć ten temat dodam że rozpuszczone 10g peklosoli w 100 ml wody zwiększyło objętość roztworu do 106ml  -  .Mierzone menzurką  250 ml, ważone na wadze z dokładnością 0,1g. Wniosek taki - że peklosól zwiększa  ilość  roztworu o ok 6%

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/page/2/#findComment-388334
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.