Gość pedro Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Swego czasu była mowa na forum o robieniu kiełbas "dla siebie". Bardzo częstym grzechem jest przedobrzanie ze składem kiełbasy. Wygląda to tak: w recepturze mam np. 30 % wp. kl. I i dajmy na to 30 % kl. II itd. No to myślę sobie skoro kiełbaskę robię dla siebie to zamiast wp kl. II dam wp kl. I, na pewno będzie lepsza. I tu jest błąd. Kiełbasa wychodzi sucha, nie trzyma się itp. Należy ściślej trzymać się receptur, ponieważ większość z nich jest opracowana przez fachowców i dawno wypróbowana. Właśnie pierwsze kiełbasy powinny być robione ściśle wg receptur. Potem jak zdobędzie się już jakieś doświadczenie to można eksperymentować z własnymi recepturami. W Akademii Dziadka jest bardzo dobrze opisany rozdział o wyliczaniu zawartości tłuszczu - polecam. Ale się rozpisałem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Chudziak ja zawsze przy robieniu bialej albo innej zostawiam parę parek :lol: surowych , pakuję w torebki i do zamrażarki czasem na szybko jak nie ma co, to wrzucam na gorącą wodę zamrożoną i jest potem szybko kiełbasa z barszczykiem białym :tongue: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Najgorzej było naciągnąc te jelita na lejek ale jakoś poszłoMyślę, że jako płeć piekna nie powinnaś mieć z tym kłopotu :grin: :grin: bez urazy - Pozdrawaiam i gratulauje - jak to mówią pierwsze koty ........ poszły :grin: ps. widzę że kiełbaska urodzinowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Myślę, że jako płeć piekna nie powinnaś mieć z tym kłopotu :grin: :mrgreen: No oczywiście ale ileż godzin można :wink: Bardzo częstym grzechem jest przedobrzanie ze składemNie chciałam przedobrzyc ale okazało się że po prostu z łopatek pozyskałam, mniej tłuszczu niz myślałam że będzie :sad: a już nie miałam gdzie dokupic i dlatego jak pisałam jedną częsc odłożyłam zgodnie z wskazówkami Dziadka i będę kontynuowac dzisiaj a z tego co zostało zrobiłam tę o której dziś pisałam.A teraz idę zmobilizowac mojego ślubnego ,by zacząl wedzic tę wczorajszą chciaż częsc zamrożę na białą a ja muszę moczyc jelita na drugą partie :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Oto moja pierwsza kiełbacha :lol: jeszcze przed parzeniem Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Oto moja pierwsza kiełbacha NIEMOŻLIWE! Gratulacje! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dzięki! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Stycznia 2008 No, no. Moje gratulacje. Po parzeniu wrzuć foto przekroju. A tak wogóle to daj spróbować :tongue: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Super kiełbacha. Chyba na zlocie trzeba Cie dołączyć do grupy technologicznej. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Chyba na zlocie trzeba Cie dołączyć do grupy technologicznej.Jeśli zechce to możemy wpisać jako nr 1 na liscie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Stycznia 2008 No no piękna w kolorku ta kiełbacha .Chudziak nie mów , że to pierwszy raz chyba do zdjęcia :grin: . Gratulacje pokaż nam jak wygląda po przekrojeniu i powiedz jak smakowała :tongue: :tongue: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Chudziak ! Wielkie gratulacje. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Stycznia 2008 To naprawde moja pierwsza kiełbasa! Sama jestem pod wrazeniem koloru :shock: Jesli chodzi o smak to domownicy mówią, że dobra (jest dość zwarta, a niewielkiej zawartosci dzika nie czuc w ogole) ale nie mamy punktu odniesienia, chociaz syn sugeruje by następna była tłustsza ;] Wrzucam fotki przekroju, a na degustacje zapraszam :grin: mam jeszcze z 8 kg :P Na koniec mam jeszcze pytanie: czy z przekroju kiełbasy da sie coś wywnioskować :tongue: ??? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Kiełbaska wygląda ładnie ,ale ja nie widzę na fotce żadnego "chudziaka" :lol: tylko naszą nową koleżankę zadymiaczkę :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam chudziak. Kiełbaska wygląda przepięknie gratuluję w przekroju również śliczna . Szkoda że nie mieszkasz koło Kudowy może załapał bym się na degustacje a tak pozostaje tylko moja wyobraźnia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Stycznia 2008 czy z przekroju kiełbasy da sie coś wywnioskowaćJeśli zdjęcie wykonane jest bardzo dobrze, to: można np. rozpoznawalność składu(tłuszcz, ilość mięsa), stopień rozdrobnienia, konsystecję, rodzaj użytych przypraw itp. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Stycznia 2008 rodzaj użytych przypraw itp.a`propos przypraw, osobiście nie lubię podczas jedzenia "wyławiać" poszczególne przyprawy, choć na przekroju wyglądają wtedy atrakcyjnie, z tego powodu wszystkie przygotowane przyprawy rozdrabniam w starym, elektrycznym młynku do kawy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Ja natomiast wszystkie przyprawy gotuję na wolnym ogniu by wydobyć z nich aromat. Po przestygnięciu odcedzam i schładzam nawet podmrażając przed dodaniem do kutrowanej wołowiny. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Stycznia 2008 No ale żeby do kiełbasy dodawać kukurydzę, to pierwszy raz słyszę. :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Stycznia 2008 a może to gorczyca? :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Stycznia 2008 BonAir, Jesteś niemożliwy! :grin: Tu wyłapiesz ekologiczne dodatki funkcjonalne, tam (w konserwie kaprala) zbyt słabe rozdrobnienie surowca. :grin: Może byś rozważył zmianę nicka na "Sokole Oko"? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Stycznia 2008 witam Na koniec mam jeszcze pytanie: czy z przekroju kiełbasy da sie coś wywnioskować ??? kielbasa wyszla bardzo ladnie,z przekroju widac ze bardzo chuda :wink: pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Stycznia 2008 No ale żeby do kiełbasy dodawać kukurydzę, to pierwszy raz słyszę.Ta dygresja chyba do działu dowcipy :wink: A teraz będę czytac o mielonkach lub jakiś słoikowych bo synowie mnie męczą żeby spróbowac zrobic ale nie mam szynkowara chyba że wypróbuję patent z butelką . I znów mnie wygania młode pokolenie od komputera :devil: chyba muszę sobie sprawic własny :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Stycznia 2008 I znów mnie wygania młode pokolenie od komputera :devil: chyba muszę sobie sprawic własny :rolleyes: Jak chcą dobre rzeczy jeść, to muszą mamie udostępnić komputer. Albo rybki, albo akwarium :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Chudziak, bardzo ładna kiełbaska i pewnie smaczna... :wink:Opisz dokładnie cały proces w formie uniwersalnego przepisu, dodaj zdjęcia i podeslij mi na pocztę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1072-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-27633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.