mariusz1415 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Witam serdecznie po długiej nie obecności. Mam kilka pytań dla was drodzy koledzy i koleżanki. Zapeklowalem mieso na kiełbase i powiedzcie mi czy ta ilosc peklosoli wystarczy? i czy mogę to od dziś mieć zapeklowane do piątku,w piątek chce mielić nadziewac a w sobote wędzic.chude 2,5kg-50g peklosolitłuste 1,5kg-30g peklosoliMam jeszcze zamrozone jakies 2kg scinek ze schabu(mizdra,warkocz) ok 6miesiecy zamrożone, czy to po rozmrozeniu mogę rownież zapeklowac i zmielic to do kiełbasy?I czy temp.w lodowce 4 do 8stopni C wystarczy? Edytowane 17 Grudnia 2014 przez mariusz1415 Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wychodzi Ci 0,20 kg peklosoli na 10 kg mięsa. Może być troszkę za słone (dla mnie w to jest w sam raz). Te ścinki po rozmrożeniu możesz spokojnie dodać do kiełbasy. Pamiętaj tylko o odpowiedniej ilości peklosoli, Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) zapeklowalem to wedlug kalkulatora Miro : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.htmlJak się to rozmrozi to jak bd tam w garnku na dnie woda to wylac to? Wychodzi Ci 0,20 kg peklosoli na 10 kg mięsa. Może być troszkę za słone (dla mnie w to jest w sam raz).To ile bys proponował tej peklosoli?Najwyżej mniej dam peklosoli do tych scinek. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez mariusz1415 Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2014 chude 2,5kg-50g peklosoli tłuste 1,5kg-30g peklosoli Mam jeszcze zamrozone jakies 2kg scinek ze schabu(mizdra,warkocz) "chude" "tłuste"... a może tak precyzyjniej? te ścinki można potraktować jako "klej" w zależności co to za "chude i tłuste".... (tak czy inaczej trzeba drobno zmielić) To ile bys proponował tej peklosoli?Najwyżej mniej dam peklosoli do tych scinek. nie znamy Twojego smaku ale bezpieczniej będzie jak zrobisz 18g/kgto znaczy że do tych ścinek daj 28g Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Najwyżej mniej dam peklosoli do tych scinek. Właśnie o tym pisałem. Na naszym forum poziom słoności oscyluje przeważnie wokół liczby 0,18 kg peklosoli na 10 kg mięsa. Ale to już Twoja indywidualna sprawa.Oczywiście, jeśli podczas rozmrażania (pozostaw zamrożone mięso w lodówce, niech się samo wolniutko rozmraża) wydzieli się woda, to możesz ją wylać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ok dziekuje za pomoc.jeszcze jedno czy to mieso jak sie rozmrozi do jutra to zapekluje sie do piątku? Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Po rozmrożeniu będziesz mógł z nim robić to, co robisz ze świeżym mięsem.Tylko pamiętaj, co pisał Abratek. Jeśli masz w tym mięsie mizdrę i inne ścięgniste kawałki, to przeznacz je na klej po uprzednim zmieleniu przez siatkę 2 lub 3. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Mam taką siatkę ,właśnie tak chciałem zrobic ,zmielic to na drobne i dodac do farszu.Nie mam jeszcze pomysłu na tą kiełbasę hehe nie wiem jakich przypraw uzyc zeby to wszystko było dobre i smakowało całej rodzince. Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi i pomoc, bede na bierząco relacjonował prace z kiełbasą. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Szkoda, że na tym forum nie znajdziesz przepisu. Musisz poszukać w Google. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) nie wiem jakich przypraw uzycmogę Ci polecić coś takiego na początek:(oczywiście dawki liczymy na 1 kg mięsa)pieprz 1,5g - 1,8g (zależnie od jakości pieprzu )czosnek (Polski) 2gkolendra 0,5ggorczyca 0,5gmajeranek 0,5gewentualnie kminek 0,25g - czosnek przez praskę lub rozetrzeć z solą- resztę przypraw zmielić oczywiście wszystko zależy od indywidualnego smaku Edytowane 17 Grudnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2014 abratek,a te wszystkie przyprawy sa na 1kg tak? Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (oczywiście dawki liczymy na 1 kg mięsa) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mam pewne wątpliwości dotyczące mizdry, czy aby na pewno można z niej zrobić klej. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mam pewne wątpliwości dotyczące mizdry, czy aby na pewno można z niej zrobić klej.Też trochę się martwie ale przepuszcze to przez maszynke dwa razy moze bd ok Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2014 To co da radę zmielić to pójdzie - reszta pewnie sie owinie.........mizdra zazwyczaj zawiera trochę mięsaoczywiście nie możemy oprzeć się na mizdrze jako całości masy wiążącej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2014 BoggiJeśli z mizdry można zrobić masę wiążąca to, dlaczego w produkcji domowej do kiełbas nie używamy surowych skórek? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Andrzeju @Bagno, nie rozumiem pytania. Ja właśnie wątpię w mizdrę przepuszczoną przez maszynkę jako źródło kleju . Tylko pamiętaj, co pisał Abratek. Jeśli masz w tym mięsie mizdrę i inne ścięgniste kawałki, to przeznacz je na klej po uprzednim zmieleniu przez siatkę 2 lub 3 No chyba,ze się mylę to proszę o nawrócenie mnie na dobrą drogę. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Grudnia 2014 czy zwróciłeś uwagę na subtelną różnicę miedzy "zawiera mizdrę", a "z mizdry"? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Hmm w zacytowanym fragmencie stoi, ze mamy mięso z mizdrą.Nie wiem jak inni, ale ja zawsze mizdrę usuwam, tak jak i grubsze ścięgna bo wydaje mi się ,ze nic z niej.Po przepuszczeniu przez maszynkę taka mizdra też nieciekawie wygląda na przekroju. Szczególnie w kotlecie tylko obkurcza mięso podczas smażenia Edytowane 18 Grudnia 2014 przez boggi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam.Miesko pomielone,namieszane i nadziane w jelita.ok.6kg:pieprz-12gczosnek-20g uwielbiamy czosnek w domugorczyca-5gNiestety z tej mizdry przedostały sie kawalki przez sitka i czuć przy gryzieniu,bo kawalek sparzylem do sprubowania.Nastepnym razem juz tego nie zrobie ,tylko samo miesko.Tutaj kilka fotek z mielenia i nadziewania: Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Jak to u nas mówią: "pierwsze śliwki robaczywki". Następnym razem będzie lepiej. Ważne, że wszystkim smakuje, a te grudki dodają tylko smaczku. W końcu to TWOJA KIEŁBASA!. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Maxell pewnie że tak hehe ,jutro sie po wędzi ,z parzy i bedzie pycha mam nadzieje Edytowane 19 Grudnia 2014 przez mariusz1415 Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Będzie, będzie. Zobaczysz, jak będą ją chwalić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Godzina wedzenia za mna Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Grudnia 2014 kiełbaski i szynki sie parza jutro beda zdjecia przekroju,a jeszcze dzis zdj gotowego wyrobu Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.