Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie po długiej nie obecności.

 

Mam kilka pytań dla was drodzy koledzy i koleżanki.

 

Zapeklowalem mieso na kiełbase i powiedzcie mi czy ta ilosc peklosoli wystarczy? i czy mogę to od dziś mieć zapeklowane do piątku,w piątek chce mielić nadziewac a w sobote wędzic.

chude 2,5kg-50g peklosoli

tłuste 1,5kg-30g peklosoli

Mam jeszcze zamrozone jakies 2kg scinek ze schabu(mizdra,warkocz) ok 6miesiecy zamrożone, czy to po rozmrozeniu mogę rownież zapeklowac i zmielic to do kiełbasy?

I czy temp.w lodowce 4 do 8stopni C wystarczy?

post-46958-0-89484300-1418838239_thumb.jpg

post-46958-0-39131200-1418838254_thumb.jpg

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi Ci 0,20 kg peklosoli na 10 kg mięsa. Może być troszkę za słone (dla mnie w to jest w sam raz). Te ścinki po rozmrożeniu możesz spokojnie dodać do kiełbasy. Pamiętaj tylko o odpowiedniej ilości peklosoli,

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391089
Udostępnij na innych stronach

zapeklowalem to wedlug kalkulatora Miro : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

Jak się to rozmrozi to jak bd tam w garnku na dnie woda to wylac to?

 

Wychodzi Ci 0,20 kg peklosoli na 10 kg mięsa. Może być troszkę za słone (dla mnie w to jest w sam raz).

To ile bys proponował tej peklosoli?

Najwyżej mniej dam peklosoli do tych scinek.

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391092
Udostępnij na innych stronach

 

 

chude 2,5kg-50g peklosoli tłuste 1,5kg-30g peklosoli Mam jeszcze zamrozone jakies 2kg scinek ze schabu(mizdra,warkocz)
"chude" "tłuste"... a może tak precyzyjniej? :rolleyes:

te ścinki można potraktować jako "klej" w zależności co to za "chude i tłuste".... (tak czy inaczej trzeba drobno zmielić)

 

 

To ile bys proponował tej peklosoli?

Najwyżej mniej dam peklosoli do tych scinek.

 

nie znamy Twojego smaku ale bezpieczniej będzie jak zrobisz 18g/kg

to znaczy że do tych ścinek daj 28g

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391095
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najwyżej mniej dam peklosoli do tych scinek.

Właśnie o tym pisałem. Na naszym forum poziom słoności oscyluje przeważnie wokół liczby 0,18 kg peklosoli na 10 kg mięsa. Ale to już Twoja indywidualna sprawa.

Oczywiście, jeśli podczas rozmrażania (pozostaw zamrożone mięso w lodówce, niech się samo wolniutko rozmraża) wydzieli się woda, to możesz ją wylać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391097
Udostępnij na innych stronach

Ok dziekuje za pomoc.

jeszcze jedno czy to mieso jak sie rozmrozi do jutra to zapekluje sie do piątku?

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391100
Udostępnij na innych stronach

Po rozmrożeniu będziesz mógł z nim robić to, co robisz ze świeżym mięsem.


Tylko pamiętaj, co pisał Abratek. Jeśli masz w tym mięsie mizdrę i inne ścięgniste kawałki, to przeznacz je na klej po uprzednim zmieleniu przez siatkę 2 lub 3. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391101
Udostępnij na innych stronach

Mam taką siatkę ,właśnie tak chciałem zrobic ,zmielic to na drobne i dodac do farszu.

Nie mam jeszcze pomysłu na tą kiełbasę hehe nie wiem jakich przypraw uzyc zeby to wszystko było dobre i smakowało całej rodzince.

 

Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi i pomoc, bede na bierząco relacjonował prace z kiełbasą.

 

Pozdrawiam serdecznie.

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391104
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że na tym forum nie znajdziesz przepisu. :) Musisz poszukać w Google. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391105
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jakich przypraw uzyc

mogę Ci polecić coś takiego na początek:

(oczywiście dawki liczymy na 1 kg mięsa)

pieprz 1,5g - 1,8g (zależnie od jakości pieprzu )

czosnek (Polski) 2g

kolendra 0,5g

gorczyca 0,5g

majeranek 0,5g

ewentualnie kminek 0,25g

 

- czosnek przez praskę lub rozetrzeć z solą

- resztę przypraw zmielić

 

oczywiście wszystko zależy od indywidualnego smaku

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391109
Udostępnij na innych stronach

 

 

(oczywiście dawki liczymy na 1 kg mięsa)

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391111
Udostępnij na innych stronach

Mam pewne wątpliwości dotyczące mizdry, czy aby na pewno można z niej zrobić klej.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391356
Udostępnij na innych stronach

Mam pewne wątpliwości dotyczące mizdry, czy aby na pewno można z niej zrobić klej.

Też trochę się martwie ale przepuszcze to przez maszynke dwa razy moze bd ok

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391376
Udostępnij na innych stronach

To co da radę zmielić to pójdzie - reszta pewnie sie owinie.........

mizdra zazwyczaj zawiera trochę mięsa

oczywiście nie możemy oprzeć się na mizdrze jako całości masy wiążącej

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391400
Udostępnij na innych stronach

Boggi

Jeśli z mizdry można zrobić masę wiążąca to, dlaczego w produkcji domowej do kiełbas nie używamy surowych skórek?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391408
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju @Bagno, nie rozumiem pytania. Ja właśnie wątpię w mizdrę przepuszczoną przez maszynkę jako źródło kleju .

 

Tylko pamiętaj, co pisał Abratek. Jeśli masz w tym mięsie mizdrę i inne ścięgniste kawałki, to przeznacz je na klej po uprzednim zmieleniu przez siatkę 2 lub 3

 

No chyba,ze się mylę to proszę o nawrócenie mnie na dobrą drogę.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391424
Udostępnij na innych stronach

czy zwróciłeś uwagę na subtelną różnicę miedzy "zawiera mizdrę", a "z mizdry"?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391428
Udostępnij na innych stronach

Hmm w zacytowanym fragmencie stoi, ze mamy mięso z mizdrą.

Nie wiem jak inni, ale ja zawsze mizdrę usuwam, tak jak i grubsze ścięgna bo wydaje mi się ,ze nic z niej.

Po przepuszczeniu przez maszynkę taka mizdra też nieciekawie wygląda na przekroju. 

Szczególnie w kotlecie :) tylko obkurcza mięso podczas smażenia

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391433
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Miesko pomielone,namieszane i nadziane w jelita.

ok.6kg:

pieprz-12g

czosnek-20g :D uwielbiamy czosnek w domu

gorczyca-5g

Niestety z tej mizdry przedostały sie kawalki przez sitka i czuć przy gryzieniu,bo kawalek sparzylem do sprubowania.

Nastepnym razem juz tego nie zrobie ,tylko samo miesko.

Tutaj kilka fotek z mielenia i nadziewania:

post-46958-0-48794700-1419018675_thumb.jpg

post-46958-0-13660100-1419018709_thumb.jpg

post-46958-0-60552500-1419018730_thumb.jpg

post-46958-0-27891500-1419018751_thumb.jpg

post-46958-0-16065400-1419018774_thumb.jpg

post-46958-0-50790400-1419018799_thumb.jpg

post-46958-0-70531400-1419018815_thumb.jpg

post-46958-0-46464300-1419018846_thumb.jpg

post-46958-0-89199400-1419018865_thumb.jpg

post-46958-0-36660700-1419018885_thumb.jpg

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391740
Udostępnij na innych stronach

Jak to u nas mówią: "pierwsze śliwki robaczywki". Następnym razem będzie lepiej. Ważne, że wszystkim smakuje, a te grudki dodają tylko smaczku. W końcu to TWOJA KIEŁBASA!. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391741
Udostępnij na innych stronach

Maxell pewnie że tak hehe ,jutro sie po wędzi ,z parzy i bedzie pycha mam nadzieje ;)

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391744
Udostępnij na innych stronach

Będzie, będzie. Zobaczysz, jak będą ją chwalić. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391745
Udostępnij na innych stronach

kiełbaski i szynki sie parza :D jutro beda zdjecia przekroju,a jeszcze dzis zdj gotowego wyrobu

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10751-peklowanie-miesa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-391968
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.