tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak podwiesisz obciążenie to Ci się majtnie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak podwiesisz obciążenie to Ci się majtnie E tam. Kołek w ścianę i na linkę Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) E tam. Kołek w ścianę i na linkę Albo do blatu: tu gwózdek i tam gwózdek i będzie się trzymać. Edytowane 28 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Pioro, musisz chyba zrobić możliwość regulaci "pały" http://sklep.serowar.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_949aca9b69cad50445b1826446f7c690.jpg Pozdrawiam Edytowane 28 Lutego 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Lutego 2015 Praska z „serowara” jest wyższa i ma większy zakres grubości prasowanych elementów.Natomiast praska piro jest niższa i nie posiada ruchomej dolnej poziomej prowadnicy, więc zakres ruchu roboczego jest ograniczony i nie ma potrzeby zmieniać długości „pały”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lutego 2015 Pała czy nie pała i tak musi przymocować coby się nie wy..ała Nawet się rymuje Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lutego 2015 nie ma potrzeby zmieniać długości „pały”. Długości nie i tak imponująca Musi chyba zrobić zakres regulacji na pionowej "pale" , żeby pozioma trochę opadła Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak podwiesisz obciążenie to Ci się majtnie to już wiem na początek będzie ścisk stolarski a potem chyba przedłużenie podstawy. Praska z serowara jest do max 16 cm formy serowarskiej a moja do 20 cm czyli standard jaki używamy dla 10 l mleka i 1-1,5 kg sera. podwójny przegub na łączeniu ramienia z belką pionową pozwala na prawidłowy zakres ruchu cena łaczna 25 pln (5 listew 4x2cm dł 1 m po 4 pln i sruby 300g za 5 pln) Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Marca 2015 to już wiem na początek będzie ścisk stolarski a potem chyba przedłużenie podstawy. Zmień deskę podstawy i będzie po kłopocie. Ja miałem o tyle dobrze że po prostu przesunąłem konstrukcję ze środka na skraj podstawy (ten oddalony od krawędzi stołu). Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Marca 2015 dzięki Tusiaczku tak mam zamiar zrobić Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Marca 2015 A ja dziiaj właśnie robię kolejnego Gruyera i zawsze do obciążenia dawałem 5-cio litrowy baniak z wodą. Dzisiaj okazało się że baniaka nie ma i co tu zrobić... Po krótkim namyśle na ramieniu prasy zawisła siatka a w niej butelki z wodą mineralną. Teraz tylko dokładam flaszkę i obciążenie wzrasta Chyba tak będę teraz robił już zawsze bo to najmniej kłopotliwe wychodzi jest Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 dzisiaj ciekawostka historyczna:Polecam artykuł z Biztok http://www.biztok.pl/biznes/200-lat-komercyjnej-produkcji-sera_s20093 Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-419948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Maja 2015 zachciało mi sie korycina z czosnkiem niedźwiedzim ciekawe jak to bedzie smakować ale to za 2-3 tygodnie.... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Maja 2015 Jak to za 2-3 tygodnie..???Zlot jest praktycznie za tydzien.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Maja 2015 Grzesiu masz jak w niemieckim banku za tydzień do spróbowania p Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Maja 2015 Jak to za 2-3 tygodnie..??? Zlot jest praktycznie za tydzien.. Ja bym powiedział że za 2 dni Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Maja 2015 Ja bym powiedział że za 2 dni Bazylu.. Do Was tez kiedys zawitamy Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Maja 2015 Bazylu.. Do Was tez kiedys zawitamy Czekamy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Podczas zlotu w Zachełmiu miałem okazje próbować sery Kolegi pioro. Moim zdaniem smak i wygląd - powalające. Mamy nowego mistrza serowara. Pewnie pioro wrzuci tutaj opis tych specjałów, a ktoś z uczestników zlotu zdjęcia serów. Naprawdę warto. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okeramo Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Czerwca 2015 W sprawie serów przychylam się do opinii Maxella. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Obydwa sery widoczne na pierwszym planie mnie osobiście zwaliły z nóg a w szczególności żółty normalnie poezja smaku Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Maxelu, Okeramo i Arka wroc dziękuję za wasze miłe słowa, które są jak niezasłużony balsam na moje serce. Przepraszam wszystkich, że obowiązki zmusiły mnie do przedwczesnego powrotu i dziękuję za wspólnie spędzone chwile. Oczywiście przepisy na Koryciński nie będę złączał bo to produkcja typowa, ale fotki chetnie był to typowy koryciński z dodatkiem czosnku niedżwiedziego Jeśli chodzi o żółty to był ser typu ementaler i smak był pewnie zbliżony natomiast jescze nie potrafię uzyskać dziur takich jak niektórzy nasi koledzy na form, ale dzięki temu mam do siągnięcia kolejne szczeble, ser był ze stycznia 2015 Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Czerwca 2015 natomiast jescze nie potrafię uzyskać dziur takich jak niektórzy nasi koledzy na formWiertło 13 powinno zalatwić sprawę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) A dzs takie coś klasyczna Goudamelko z Lidla, OMEGA 0,6g i IOTA 0.3 z Agrowisui pierwszy raz takie dziury ser robiony 2 Edytowane 25 Czerwca 2017 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-555875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Czerwca 2017 CUDOWNY.Zjada się oczami.Gratulacje.A ile dojrzewał i w jakich warunkach . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-555889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.