Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podwiesisz obciążenie to Ci się majtnie  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408166
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

E tam. Kołek w ścianę i na linkę  ;)

Albo do blatu: tu gwózdek i tam gwózdek i będzie się trzymać.  :D

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408172
Udostępnij na innych stronach

Pioro, musisz chyba zrobić możliwość regulaci "pały"

 

http://sklep.serowar.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_949aca9b69cad50445b1826446f7c690.jpg

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408174
Udostępnij na innych stronach

Praska z „serowara” jest wyższa i ma większy zakres grubości prasowanych elementów.

Natomiast praska piro jest niższa i nie posiada ruchomej dolnej poziomej prowadnicy, więc zakres ruchu roboczego jest ograniczony i nie ma potrzeby zmieniać długości „pały”.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408187
Udostępnij na innych stronach

Pała czy nie pała i tak musi przymocować coby się nie wy..ała  :cool:  Nawet się rymuje  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408188
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie ma potrzeby zmieniać długości „pały”.

 

Długości nie i tak imponująca   :facepalm: Musi chyba zrobić zakres regulacji na pionowej "pale" ,  żeby pozioma trochę opadła 

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408191
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak podwiesisz obciążenie to Ci się majtnie

to już wiem na początek będzie ścisk stolarski a potem chyba przedłużenie podstawy.

 

Praska z serowara jest do max 16 cm formy serowarskiej a moja do 20 cm czyli standard jaki używamy dla 10 l mleka i 1-1,5 kg sera.

 

podwójny przegub na łączeniu ramienia z belką pionową pozwala na prawidłowy zakres ruchu

 

cena łaczna 25 pln (5 listew 4x2cm dł 1 m po 4 pln i sruby 300g za 5 pln)

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408219
Udostępnij na innych stronach

 

 

to już wiem na początek będzie ścisk stolarski a potem chyba przedłużenie podstawy.
Zmień deskę podstawy i będzie po kłopocie. Ja miałem o tyle dobrze że po prostu przesunąłem konstrukcję ze środka na skraj podstawy (ten oddalony od krawędzi stołu). 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408380
Udostępnij na innych stronach

A ja dziiaj właśnie robię kolejnego Gruyera i zawsze do obciążenia dawałem 5-cio litrowy baniak z wodą. Dzisiaj okazało się że baniaka nie ma i co tu zrobić... Po krótkim namyśle na ramieniu prasy zawisła siatka a w niej butelki z wodą mineralną. Teraz tylko dokładam flaszkę i obciążenie wzrasta  :) Chyba tak będę teraz robił już zawsze bo to najmniej kłopotliwe wychodzi jest  :cool:

 

post-44979-0-02497200-1425226759_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-408396
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzisiaj ciekawostka historyczna:

Polecam artykuł z Biztok http://www.biztok.pl/biznes/200-lat-komercyjnej-produkcji-sera_s20093

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-419948
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
zachciało mi sie korycina z czosnkiem niedźwiedzim ciekawe jak to bedzie smakować ale to za 2-3 tygodnie....

post-52420-0-72071200-1432148302_thumb.jpg

post-52420-0-47480300-1432148398_thumb.jpg

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-426290
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Podczas zlotu w Zachełmiu miałem okazje próbować sery Kolegi pioro. Moim zdaniem smak i wygląd - powalające. Mamy nowego mistrza serowara.  :clap:

Pewnie pioro wrzuci tutaj opis tych specjałów, a ktoś z uczestników zlotu zdjęcia serów. Naprawdę warto.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428263
Udostępnij na innych stronach

Obydwa sery widoczne na pierwszym planie mnie osobiście zwaliły z nóg a w szczególności żółty normalnie poezja smaku

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428446
Udostępnij na innych stronach

Maxelu, Okeramo i Arka wroc dziękuję za wasze miłe słowa, które są jak niezasłużony balsam na moje serce. Przepraszam wszystkich, że obowiązki zmusiły mnie do przedwczesnego powrotu i dziękuję za wspólnie spędzone chwile. Oczywiście przepisy na Koryciński nie będę złączał bo to produkcja typowa, ale fotki chetnie był to typowy koryciński z dodatkiem czosnku niedżwiedziego

Jeśli chodzi o żółty to był ser typu ementaler i smak był pewnie zbliżony natomiast jescze nie potrafię uzyskać dziur takich jak niektórzy nasi koledzy na form, ale dzięki temu mam do siągnięcia kolejne szczeble, ser był ze stycznia 2015

post-52420-0-91417000-1433193631_thumb.jpg

post-52420-0-37884400-1433193676_thumb.jpg

post-52420-0-90157300-1433193900_thumb.jpg

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428472
Udostępnij na innych stronach

natomiast jescze nie potrafię uzyskać dziur takich jak niektórzy nasi koledzy na form

Wiertło 13 powinno zalatwić sprawę. ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-428511
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

post-52420-0-22795600-1498418770_thumb.jpg

A dzs takie coś klasyczna Gouda

melko z Lidla, OMEGA 0,6g  i IOTA 0.3 z Agrowisu

i pierwszy raz takie dziury 

ser robiony 2

Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/page/2/#findComment-555875
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.