n0n1ck Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Witam! Ostatnio peklowałem 1kg szynkę na święta (4 dni, według napisu na torebce peklosoli 3-5 dni i 60g peklosoli na 1L wody ). Po parzeniu środek szynki o walcowatym kształcie ma kolor szary. Szynka od wczoraj leży w lodówce, po skończonym parzeniu. Chciałbym się dowiedzieć jaka będzie jej trwałość lub czy wyciecie tego niedopeklowanego fragmentu pomoże ? Z góry dziękuję za informację bo nie wiem czy ma wylądować w koszu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10790-niedopeklowane-mi%C4%99so-wa%C5%BCno%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Grudnia 2014 ...szare to jedynie znak , że azotany (azotyny) nie spenetrowały mięsa w zadanym czsie mięsko jak najbaredziej nadaje się Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10790-niedopeklowane-mi%C4%99so-wa%C5%BCno%C5%9B%C4%87/#findComment-392950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Po parzeniu środek szynki o walcowatym kształcie ma kolor szary. Szynka od wczoraj leży w lodówce, po skończonym parzeniu. Chciałbym się dowiedzieć jaka będzie jej trwałość lub czy wyciecie tego niedopeklowanego fragmentu pomoże ? Nic nie wycinać,szynka do szybkiego spożycia,szarą łatkę liznąć musztardą lub sosem,aby wizualnie nie drażniła i smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10790-niedopeklowane-mi%C4%99so-wa%C5%BCno%C5%9B%C4%87/#findComment-392952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.