Skocz do zawartości

Boczek


Gość Leosta

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) boczków nie parzę,muszą wyjść z wędzarni na ,,gotowo,, boczki parzone mi nie smakują :)

 

attachicon.gifDSC08686.JPGattachicon.gifDSC08693.JPG

Na "gotowo" to znaczy? Na temp. w środku? (jeśli tak, to jaką?), Czas wędzenia, Wygląd zew.?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-396645
Udostępnij na innych stronach

"...na kolor i rąsię.."

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-396648
Udostępnij na innych stronach

:) nie wyobrażam sobie parzonej słoniny,parze tylko parę szynek (dla smakoszy marketowych co nie znają prawdziwego smaku wędlin) dla mnie wędliny parzone nie mają pełnego smaku (ale każdy robi tak jak lubi) :)

 

Na ,,gotowo,, to znaczy,że po wystygnięciu są już jadalne,temperatury nie mierzę patrze tylko kiedy zacznie kapać tłuszcz i do tego odpowiedni kolorek,człowiek ,, je oczami i nosem,, .Moja wędzarnia jest takiej konstrukcji,że od razu wędzę boczki,słoninę,kiełbasy.......na gotowo i sery. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-396717
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam. Nie spodziewałem się tak licznych odpowiedzi, za które wszystkim dziękuję.

Dziękuję za wypicie za moje zdrowie. Jak narazie nie narzekam. Ja również wypiłem za zdrowie kolegów zagryzając także boczkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-401931
Udostępnij na innych stronach

A ja wezmę trochę w obronę "przemysł". Niestety jest on związany przedziwnymi wymogami naszej kochanej Weterynarii, Sieciówkami, hodowcami, Konsumentami (dużo i tanio) i na koniec bankami które wszystkich trzymają w kieszeni. Tych wszystkich wymogów równocześnie pogodzić się nie da. I mamy co mamy. "Smacznego i na zdrowie"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-401943
Udostępnij na innych stronach

Ja już od około 3 michów z tego "przemysłu" nie korzystam i dobrze mi z tym  :)

Od kąd wybudowałem zadymiarę , króluje tylko swoje jadło.. ;)

ale przyznać muszę , że boczuś najbardziej smakuje z tych wędzonek.. , 

jest po prostu obłędny.. :D tylko ten nieszczęsny cholesterol... :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-401948
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko ten nieszczęsny cholesterol...
 

...................................................   :rolleyes: ..........................................................

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11007-jak-to-jest-z-tym-cholesterolem/?hl=cholesterol

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-401961
Udostępnij na innych stronach

 

tylko ten nieszczęsny cholesterol...
 

...................................................   :rolleyes: ..........................................................

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11007-jak-to-jest-z-tym-cholesterolem/?hl=cholesterol

 

 

 

Poczytałem i muszę stwierdzić, że ciekawe tematy...

Ja w tamtym roku miałem cholesterol na poziomie 300 , lekarka stwierdziła ,żeby ograniczyć tłuszcz wieprzowy.. :cry:

 

 

Przypomniał mi sie docip na ten temat ..
 
Przychodzi starsza pani do lekarza z wynikami badań.
Lekarz przegląda wyniki i wysuwa wnioski
-Ma pani za duży cholesterol, musi pani jeść tylko i wyłącznie 
białe mięso, więć zastosuje się Pani do zaleceń i przyjdzie z wynikami za dwa miesiące..
Przychodzi termin wizyty , kobieta pokazuje lekarzowi wyniki, lekarz przegląda je ze zdziwieniem..
-Nie sądziłem ,że aż tak, ta kuracja Pani pomoże, wynik wręcz rewelacyjny...
-No tak Panie doktorze, ta słoninka nie dość że dobra, to jeszcze i sprawia cuda... :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-401977
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Jednak nie do końca się zgodzę. Dużo zależy od jakości surowca. Wędziłem na święta boczek piękny, wytapiał się na patelni. Teraz mięso z innej masarni bardzo ciężko było odymić, mięso i boczek słabo się wytapia. Wyroby suszone całą noc przy grzejniku, a później 1godz. w wędzarni. Przedtem 3,5 godz wędzenia i było ok teraz 8 godz. i nie jestem zadowolony. grin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10863-boczek/page/3/#findComment-747099
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.