Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na stronie głównej przepisy na szynkę wędzoną na zimno mówią o całych szynkach. Czy można wędzić pojedyncze mięśnie szynki na zimno? Czy można w takim przypadku skrócić czas peklowania z 3 tygodni do 10-14 dni? Czy zamiast wędzić dwa razy dziennie, po 2 godziny, przez 2 tygodnie, można wędzić raz dziennie przez np 3 tygodnie? Czy poza szynkami wędzi się na zimno też inne części świnki?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Czy poza szynkami wędzi się na zimno też inne części świnki?

Można wędzić wszytkie części jadalne pozyskane z rozbioru półtuszy wieprzowej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-20245
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Święta tuż tuż, więc postanowiłem uwędzić mięśnie szynki na zimno.

Proszę o skorygowanie lub potwierdzenie mojego przepisu.

Mięśnie szynki peklowane metodą nastrzykowo-zalewową wg. tabeli peklowania mokrego. Czas 13 dni + 1 dzień ociekanie (w lodówce temp ok 4^C), na wieczór sznurowanie i przez noc suszenie w temp pokojowej.

Następnie 2 dni po 12 godzin wędzenie dymem zimnym, potem 19 dni wędzenie 1 raz dziennie po 2 godziny.

Czy pomiędzy wędzeniami mogę trzymać mięsko w lodówce?? Czy czas peklowania będzie odpowiedni? Czy czas wędzenia nie jest za długi? czy mięso nie podeschnie za bardzo?

 

Proszę o porady, gdyż żeby zdążyć przed świętami muszę zacząć już w piątek :)

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-21460
Udostępnij na innych stronach

Sobol. Wszystko zależy od tego jak duży kawałek to będzie.

Chcesz uwędzić cały udziec z kością ?

 

Proponuję abyś wytrybował kość i rozebrał szynkę na poszczególne mięśnie - uzyskasz względnie małe elementy o wadze 1-1,5kg. Na elementach, na których się da zostaw skórę i tłuszcz - szynki będą "rasowo" wyglądały!

 

 

Moim zdaniem przy takich elementach peklowanie metodą zalewowo-nastrzykową przez 5 dni w zupełności wystarczy, a wędzenie w zimnym dymie przez 2 dni po 8-10godzin.

 

PS. Na ZLOCIE wędzone były na zimno dwa schaby. Dymienie przy pomocy dymogeneratora Bagno zaczęło się w godzinach południowych. Następnego dnia rano mięsko było już konsumowane.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-21463
Udostępnij na innych stronach

Witam, Nie chce wędzić całej szynki, chcę ją wytrybować.

 

polędwicę też będę wędził na zimno i przyjąłem 1 dzień wędzenia ok 8-10 godzin.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-21469
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Witam serdecznie

Proszę, nie krzyczcie że to, o co pytam już gdzies jest. Naprawdę spędziłem kilka godzin na przeszukiwaniu forum i jestem nieco zdesperowany :(

Może jestem lamer -nie wątpię że gdzieś jest, ale nie jestem w stanie tego znaleźć.

 

Ad rem: dotąd wędziłem na gorąco taką grillo - wędzarką. Teraz kupiłem dymogenerator i... nie mam pojęcia jak go dobrze użyć.

Weżmy przykład = mój ulubiony przepis z mojej ulubionej strony, szynka surowa wędzona:

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a

Wielokrotnie robiłem ją na tym grillu-iby-wędzarce. A jak to teraz zrobić z dymogeneratorem?

 

I tu pytanie rozszczepia się na dwa różne:

 

1. Jak zrobić to samo dymogeneratorem?

Oryginalny przepis wędzienia jest taki:

Wędzenie:
Wędzarnia rozgrzana do temp. 60 st.C., obsuszanie 1h .
Wędzenie zrębkami bukowo-olchowymi 3 godziny w temp. 50-60 st.C.

 

Czy wystarczy jeśli najpierw włączę sam grzejnik w komorze i potrzymam szynkę  w 60 stopniach

a potem uruchomię jeszcze na 3 godziny dymogenerator?

 

2.Jak zrobić z tego przepisu szynkę wędzoną na zimno?

a) Ile trzeba by ją trzymać w zimnym dymie (ile dni po ile godzin)

b) Co robić z nią w międzyczasie, po zakończeniu wędzienia na dany dzień? Do lodówki, czy powiesić w mieszkanu?

 

Znalazłem podobny przepis na polędwiczki wieprzowe:

Radzę w ten sam sposób zrobić polędwiczkę wieprzową ale w dymie o temperaturze ok. 20 do 30 stopni przez trzy dni po 4 godziny dziennie. To dopiero wychodzi rarytas!!

ale wydaje mi się że szynce (nawet takiej 1 kilogramowej) 3 dni razy 4 godziny zimnego dymu nie wystarczy...

 

Ja wiem, że to wszystko trzeba robić na czuja, ale podpowiedźcie proszę chociaż trochę, bo na razie czuja mi brak:)

pozdrawiam

Marek

www.analizy.biz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-411565
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy wystarczy jeśli najpierw włączę sam grzejnik w komorze i potrzymam szynkę w 60 stopniach a potem uruchomię jeszcze na 3 godziny dymogenerator?

wystarczy, a nawet jest wskazane celem osuszenia powierzchni mięsa, generalnie podsuszasz bez dymu, a jak mięsko podeschnie to dopiero odpalasz DG.

 

 

a) Ile trzeba by ją trzymać w zimnym dymie (ile dni po ile godzin)

ja robię 2x po 12 godzin, zazwyczaj w weekend, zaczynam w Sobotę rano i dymię do wieczora, na noc do lodówki (możesz zostawić w wędzarni jęsli jest wystarczająco chłodno), i w Niedzielę od rana powtórka,

wieczorkiem można konsumować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-411585
Udostępnij na innych stronach

Podymiłem - polędwiczki wg przepisu (moczenie w solance, przed wędzeniem 5 smakami, osuszenie).

Najpierw włożyłem do wędzarni na godzinkę bez dymu (40-50 stopni), potem 3 godziny 30-40 stopni z dymem, 12 godzin przerwy i znowu dwie godziny.

Nawet bez leżakowania wyszły jak poezja, kruche i pachnące. Dzięki za wszystkie dobre rady.

pozdrawiam

Marek

www.analizy.biz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412632
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze takie pytanie - wszędzie mówi się o temperaturze górnej wędzenia na zimno. A co z temperaturą dolną?

Przykładowo - jeśli teraz na dworze jest zimno i w wędzarce z dymogeneratorem bez dodatkowego dogrzewania grzejnikiem

na dnie jest 5-10 stopni, to czy do wędzenia na zimno jednak dogrzać te kilka stopni czy też jak jest niższa temperatura to jeszcze lepiej?

pozdrawiam

Marek

www.analizy.biz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412748
Udostępnij na innych stronach

dopóki temperatura dymu < temperatura wędzonek, to nie musisz dogrzewać, bo nie bedzię skraplania

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412752
Udostępnij na innych stronach

No i jestem po wędzeniu łososia. Najpierw w solance (ale tylko 3 godziny - zdecydowanie za mało) a potem 3 x po 6 godzin w temp. 15-20 stopni. Smak znośny, ale niestety strasznie nieprzyjemny zapach dymu - może użyłem niewłasciwego drewna?

pozdrawiam

Marek

www.analizy.biz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-414759
Udostępnij na innych stronach

Łososia do wędzenia na zimno solimy na sucho kolego ;)

A jeśli długo wędzimy to rzadkim dymem.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-414778
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.