sobol Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2007 Witam, Na stronie głównej przepisy na szynkę wędzoną na zimno mówią o całych szynkach. Czy można wędzić pojedyncze mięśnie szynki na zimno? Czy można w takim przypadku skrócić czas peklowania z 3 tygodni do 10-14 dni? Czy zamiast wędzić dwa razy dziennie, po 2 godziny, przez 2 tygodnie, można wędzić raz dziennie przez np 3 tygodnie? Czy poza szynkami wędzi się na zimno też inne części świnki?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Października 2007 np poledwice mozna wedzic na zimno jest przepyszna :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-20190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2007 Czy poza szynkami wędzi się na zimno też inne części świnki?Można wędzić wszytkie części jadalne pozyskane z rozbioru półtuszy wieprzowej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-20245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2007 Święta tuż tuż, więc postanowiłem uwędzić mięśnie szynki na zimno.Proszę o skorygowanie lub potwierdzenie mojego przepisu.Mięśnie szynki peklowane metodą nastrzykowo-zalewową wg. tabeli peklowania mokrego. Czas 13 dni + 1 dzień ociekanie (w lodówce temp ok 4^C), na wieczór sznurowanie i przez noc suszenie w temp pokojowej.Następnie 2 dni po 12 godzin wędzenie dymem zimnym, potem 19 dni wędzenie 1 raz dziennie po 2 godziny.Czy pomiędzy wędzeniami mogę trzymać mięsko w lodówce?? Czy czas peklowania będzie odpowiedni? Czy czas wędzenia nie jest za długi? czy mięso nie podeschnie za bardzo? Proszę o porady, gdyż żeby zdążyć przed świętami muszę zacząć już w piątek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-21460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2007 Sobol. Wszystko zależy od tego jak duży kawałek to będzie. Chcesz uwędzić cały udziec z kością ? Proponuję abyś wytrybował kość i rozebrał szynkę na poszczególne mięśnie - uzyskasz względnie małe elementy o wadze 1-1,5kg. Na elementach, na których się da zostaw skórę i tłuszcz - szynki będą "rasowo" wyglądały! Moim zdaniem przy takich elementach peklowanie metodą zalewowo-nastrzykową przez 5 dni w zupełności wystarczy, a wędzenie w zimnym dymie przez 2 dni po 8-10godzin. PS. Na ZLOCIE wędzone były na zimno dwa schaby. Dymienie przy pomocy dymogeneratora Bagno zaczęło się w godzinach południowych. Następnego dnia rano mięsko było już konsumowane. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-21463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam, Nie chce wędzić całej szynki, chcę ją wytrybować. polędwicę też będę wędził na zimno i przyjąłem 1 dzień wędzenia ok 8-10 godzin. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-21469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2015 Witam serdecznieProszę, nie krzyczcie że to, o co pytam już gdzies jest. Naprawdę spędziłem kilka godzin na przeszukiwaniu forum i jestem nieco zdesperowany Może jestem lamer -nie wątpię że gdzieś jest, ale nie jestem w stanie tego znaleźć. Ad rem: dotąd wędziłem na gorąco taką grillo - wędzarką. Teraz kupiłem dymogenerator i... nie mam pojęcia jak go dobrze użyć.Weżmy przykład = mój ulubiony przepis z mojej ulubionej strony, szynka surowa wędzona:http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-aWielokrotnie robiłem ją na tym grillu-iby-wędzarce. A jak to teraz zrobić z dymogeneratorem? I tu pytanie rozszczepia się na dwa różne: 1. Jak zrobić to samo dymogeneratorem?Oryginalny przepis wędzienia jest taki:Wędzenie:Wędzarnia rozgrzana do temp. 60 st.C., obsuszanie 1h .Wędzenie zrębkami bukowo-olchowymi 3 godziny w temp. 50-60 st.C. Czy wystarczy jeśli najpierw włączę sam grzejnik w komorze i potrzymam szynkę w 60 stopniacha potem uruchomię jeszcze na 3 godziny dymogenerator? 2.Jak zrobić z tego przepisu szynkę wędzoną na zimno?a) Ile trzeba by ją trzymać w zimnym dymie (ile dni po ile godzin)b) Co robić z nią w międzyczasie, po zakończeniu wędzienia na dany dzień? Do lodówki, czy powiesić w mieszkanu? Znalazłem podobny przepis na polędwiczki wieprzowe:Radzę w ten sam sposób zrobić polędwiczkę wieprzową ale w dymie o temperaturze ok. 20 do 30 stopni przez trzy dni po 4 godziny dziennie. To dopiero wychodzi rarytas!!ale wydaje mi się że szynce (nawet takiej 1 kilogramowej) 3 dni razy 4 godziny zimnego dymu nie wystarczy... Ja wiem, że to wszystko trzeba robić na czuja, ale podpowiedźcie proszę chociaż trochę, bo na razie czuja mi brak:) Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-411565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2015 Czy wystarczy jeśli najpierw włączę sam grzejnik w komorze i potrzymam szynkę w 60 stopniach a potem uruchomię jeszcze na 3 godziny dymogenerator? wystarczy, a nawet jest wskazane celem osuszenia powierzchni mięsa, generalnie podsuszasz bez dymu, a jak mięsko podeschnie to dopiero odpalasz DG. a) Ile trzeba by ją trzymać w zimnym dymie (ile dni po ile godzin) ja robię 2x po 12 godzin, zazwyczaj w weekend, zaczynam w Sobotę rano i dymię do wieczora, na noc do lodówki (możesz zostawić w wędzarni jęsli jest wystarczająco chłodno), i w Niedzielę od rana powtórka,wieczorkiem można konsumować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-411585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Marca 2015 Wielkie dzięki. Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2015 Podymiłem - polędwiczki wg przepisu (moczenie w solance, przed wędzeniem 5 smakami, osuszenie).Najpierw włożyłem do wędzarni na godzinkę bez dymu (40-50 stopni), potem 3 godziny 30-40 stopni z dymem, 12 godzin przerwy i znowu dwie godziny.Nawet bez leżakowania wyszły jak poezja, kruche i pachnące. Dzięki za wszystkie dobre rady. Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2015 Mam jeszcze takie pytanie - wszędzie mówi się o temperaturze górnej wędzenia na zimno. A co z temperaturą dolną?Przykładowo - jeśli teraz na dworze jest zimno i w wędzarce z dymogeneratorem bez dodatkowego dogrzewania grzejnikiemna dnie jest 5-10 stopni, to czy do wędzenia na zimno jednak dogrzać te kilka stopni czy też jak jest niższa temperatura to jeszcze lepiej? Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2015 dopóki temperatura dymu < temperatura wędzonek, to nie musisz dogrzewać, bo nie bedzię skraplania Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2015 potem 3 godziny 30-40 stopni z dymem .......mowa jest o zimnym wedzeniu MAX +22°C. Twoje wedzenie to wedzenie na cieplo. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Marca 2015 Tak, wiem - ale następne ma być na zimno, więc pytam Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-412834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Marca 2015 No i jestem po wędzeniu łososia. Najpierw w solance (ale tylko 3 godziny - zdecydowanie za mało) a potem 3 x po 6 godzin w temp. 15-20 stopni. Smak znośny, ale niestety strasznie nieprzyjemny zapach dymu - może użyłem niewłasciwego drewna? Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-414759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Łososia do wędzenia na zimno solimy na sucho kolego A jeśli długo wędzimy to rzadkim dymem. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 22 Marca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-414778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2015 Suszyłem go godzinę bez dymu Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1087-szynka-w%C4%99dzona-na-zimno/#findComment-416053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.