Wędliny Domowe
Drukuj

Szynka surowa wędzona Demon'a


Proces produkcji:

Mięso:

  • mięso z szynki wieprzowej - 0,9 kg

Składniki zalewy:

  • peklosól - 62 g,
  • woda - 0,4 litra,
  • czosnek,
  • liść laurowy,
  • papryka słodka,

Peklowanie:
Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej.
Peklowanie 3 dni w solance + każdego dnia nastrzykiwanie. W sumie 3 nastrzyki po 50 ml każdy.
Ociekanie:
Po zapakowaniu do siatki ociekanie 16godzin.
Wędzenie:
Wędzarnia rozgrzana do temp. 60 st.C., obsuszanie 1h .
Wędzenie zrębkami bukowo-olchowymi 3 godziny w temp. 50-60 st.C.

Smacznego - Demon

Dodam od siebie, iż jest to pierwszy produkt Demon'a i w dodatku wędzony w nowej wędzarni "Grzegorza"
Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież