Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

 

 

troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem

 

Klasa Panie, Klasa.... :clap: 

A czy przypadkiem pstrągom nie przydało by się trochę więcej temperatury i dymku? bo mi wyglądają na takie troszkę "blade".... chyba że zamierzony efekt był?

 

Ładnie produkcja idzie  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-446138
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dziekuje za komplementy!

co do pstragow to wedze godz. do 50C, jakies 2,5 godz. do 60C i 20 min 90/80C tylko ze przykrywam deskami w odstepach a nie julowym workien innaczej sa za bardzo wedzone, pierwsze zdjecie to jeszcze surowe ;)

 

Pozdrowienia

post-68286-0-12738900-1442925921_thumb.jpg

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-446150
Udostępnij na innych stronach

 

 

wedze godz. do 50C, jakies 2,5 godz. do 60C i 20 min 90/80C
 Jeżeli lubisz łagodnie wędzone ok, jednak temperatura końcowego dopiekania jest zbyt niska  jak na 20 min. 120 st przez 20 min da o wiele lepsze rezultaty. Ja dopiekam, aż poczuję apetyczny zapach z wędzarni.

Następnym razem spróbuj wędzić w temp 60 st, aż do osiągnięcia odpowiedniego koloru, następnie podnieś temperaturę do 120, a nawet 130 st przez 30 min lub czas dopiekania na zapach. Rybka będzie soczysta, tłusta i delikatna.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-446237
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

Ładnie wygląda twoja wędzarnia, robię podobną.

Pojawia się jednak problem ze skraplaniem w przewodzie dymowym.

Mam rurę  nierdzewna średnicy  130 mm. Podczas palenie powstają w niej spore ilości żółto/brązowych skroplin. Też masz taki problem?

 

 

Trebor

 

 

post-60679-0-54124900-1443434564_thumb.jpgpost-60679-0-24427800-1443434596_thumb.jpg

Edytowane przez treborsky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-447384
Udostępnij na innych stronach

witam Trebor,

nie mam takich problemow ze skraplaniem moze dla tego ze moje rury sa z dwoch czesci ale tam tez nic nie kapie. ja przerobilem palenisko na wieksze i teraz chcem gruba rure do wedzarni okolo 1m i +/- 24 cm gruba.

moze masz za mokre drewno? musisz sie specialistow pytac ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-447575
Udostępnij na innych stronach

Drewno sezonowane 2 lata i suszone na rurach instalacji CO. bardziej suche trudno sobie wyobrazić

.Być może zbyt mała średnica rury ( 130 mm).  I do tego nie ocieplona niczym.

 

Podaj proszę wymiary paleniska , skrzyni drewnianej oraz przekrój i długość kanału dymowego.

 

Z jakiego drewna jest Twoja skrzynia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-447612
Udostępnij na innych stronach

Palenisko - 50cm szerokie, 45cm glebokie i 25cm wysokie

skrzynia - 50X50X60cm

kanal-8X8X40cm

ja kupilem wedzarnie w allegro i mi wyslali za granice ale jak muwie to palenisko bylo za male dla wedzonek i kanal tez zrobie grubszy.

 

Ja jak rozpale wedzarnie to pierwsze 0,5godz. jest otwarta wedzarnia zeby sie pozbuc wilgoci (moze to jest u ciebie problem) puzniej klade jedna deske na otwor zeby temp byla kolo 100C i tak trzymam nastepne 0,5godz.

Jak podniesiesz deske to rand jest suchy pod deska albo wlorzysz reke na minute to tez czujesz ze jest suche powietrze. Ogien prawie wygasa i jest duzo zaru to mieso do srodka i temp. reguluje deskami zawsze w odstepach zeby sie dym nie kisil

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-447623
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam ponownie,
Kupilem karkowke i mam ochote zrobic baleron ale pare zeczy mysze sie dowiedziec.

1) -Mozna zrobic baleron bez oslonki?
2) -błona z sadła to sie scina z boczku? musi byc tez peklowana?

dziekuje ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-453596
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie mow ,ze nie skubnoles kawalek juz teraz  :tongue:  tak jak sie patrzy to wola : wez mnie ,wez mnie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-461899
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Teraz podeschną do świąt i będą "trzaskać" :)

 

Bardzo ładne i równe... ale bez nadziewarki to ja sobie nie wyobrażam robić kabanosów... raz próbowałem na początku.... pierwszy.. i .. ostatni raz  :devil:

 

Z Dymnym pozdrowieniem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-464318
Udostępnij na innych stronach

Juz dlugo opserwowalem El Gregora wyczyny i musialem sprubowac ????

Dzisiaj musialem zobaczyc Co sie dzieje w rajstopach

Boczek w tlustych miejscach Mozna zuc caly dzien ale reszta jest super

Szyneczka jest chude miesko i jest top ????

post-68286-0-41278500-1450782557_thumb.jpg

post-68286-0-73187000-1450782582_thumb.jpg

post-68286-0-31256200-1450782602_thumb.jpg

post-68286-0-11774700-1450782624_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-464505
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Koleine podejscie w nowym roku

Peklowanie na sucho, dwa smaki

Mieso - karkowka, poledwica, szynka i boczek

osuszanie z 45 min. mieso bylo juz syche :) wedzenie 3 godz. w okolo 35/55 stopni bo film oglondalem i puzniej podpieklem wszystko przes 40 min. na 90/80 stopni

wyszlo bardzo smaczne ;)

 

Pozdrowienia

post-68286-0-63613800-1451928281_thumb.jpg

post-68286-0-53837900-1451928292_thumb.jpg

post-68286-0-93019300-1451928305_thumb.jpg

post-68286-0-45981100-1451928317_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/2/#findComment-466305
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.