Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie w Mesch

Mesch

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
331 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 21 sty 2015 - 22:07

Hallo,

ja jestem z Olsztyna i mieszkam w Holandii jakies 300m od Belgii i ogladam wasze forum od paru tygodni. Nigdy nie mialem w rodzinie kto wedzil ale jadlem dosyc czesto wyroby domowe i tu za granica odważylem sie zakupic sprzet do wedzenia zeby samemu wedzic, najpierw pstragi a po sezonie miesko. mam wedzarnie z allegro troche przerobione palenisko< rure chcę jeszcze grubsza ale to później.

zdjec od pstragow niw mam ale mieso jest, poledwica, szynka i boczek. Czekam na krytyke bo chce ulepszyc swoje wyroby ;)

Może w tym tygodniu zrobie pierwszą kiełbasę na podstawie wg.Szczepana 

Pozdrowienia,

 

Krystian

Załączone pliki


Użytkownik chudziak edytował ten post 21 sty 2015 - 22:59


#2 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 896 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 21 sty 2015 - 22:44

Wędzonki ładnie wyglądają jeżeli w smaku są dobre,to krytyka jest niepotrzebna.Gratulacje.



#3 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 21 sty 2015 - 23:19

Dzieki, w smaktu sa doskonale i moim znajomimy smakuja tak samo.Z zawodu jestem kamieniarzem a nie rzeznikiem dlatego tak napisalem bo duzo Mozna sie nauczyc na tym forum

#4 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2279 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 22 sty 2015 - 06:01

Witaj , jezeli w smaku sa takie jak w wygladzie to gratuluje pieknego wyrobu :thumbsup: :clap: :clap:



#5 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 22 sty 2015 - 06:33

Ładne chociaż kilka jakby zbyt ciemne, biorąc pod uwagę Twój pierwszy dym to rewelka i tak proszę trzymaj :D praktyka czyni mistrza.



#6 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 22 sty 2015 - 08:34

Jak na pierwszy raz to brawo i wiązanie szynek ładne równe,gratuluje.



#7 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 22 sty 2015 - 10:28

Dziekuje :)
To sa zdjeliscie z paru wedzen i te ciemne wyroby to sa pierwsze, po tym wyniku powiekszylem palenisko.
Jesli chodzi o wiazanie to musze podziekowac temu forum ;)

Użytkownik Mesch edytował ten post 22 sty 2015 - 10:29


#8 Marian Ciunel

Marian Ciunel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 22 sty 2015 - 13:10

Bardzo ładne najważniejsze że smakują a kiełbasę zrób z forum nazywa się Pradziada wychodzi zawsze i jest tylko na soli .



#9 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 25 sty 2015 - 11:51

Hallo,

Wczoraj zrobilem moja pierwsza kielbase na wzor  chlopska wg Szczepana, jestem bardzo zadowolony.

zamiast parzyc to podpieklem ja w wedzarni i mam pytanie: podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C - jest to wystarczajaco dla kielbasy? ja podpiekalem dluzej az bylo ponad 60C

 

Pozdrowienia

Załączone pliki

  • Załączony plik  foto 1.JPG   127,78 KB   35 Ilość pobrań
  • Załączony plik  foto 2.JPG   115,19 KB   34 Ilość pobrań


#10 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 25 sty 2015 - 12:25

sorry za pytanie, odpowiec znalazem ;)

 

pozdrowienia



#11 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 25 sty 2015 - 18:37

Ładne to panie masz ;)



#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 sty 2015 - 19:35

podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C

Już wiesz, że to za mało.

Powinno być 68.

Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory.



#13 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 25 sty 2015 - 19:59

[b]Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory.


Tego nieznalazlem ale sie dowiedzialem dzieki tobie, super dziekuje

Użytkownik Mesch edytował ten post 25 sty 2015 - 20:00


#14 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 19 lut 2015 - 21:56

Witam,

Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a ze strony gluwnej,

smak jest dobry tylko skrzypia na zebach i sa troche blade w przekroju - sa za malo wedzone?

Pozdrowienia

Załączone pliki

  • Załączony plik  foto 1.JPG   166,26 KB   29 Ilość pobrań
  • Załączony plik  foto 2.JPG   144,19 KB   25 Ilość pobrań
  • Załączony plik  foto 3.JPG   121,65 KB   26 Ilość pobrań

Użytkownik Mesch edytował ten post 19 lut 2015 - 22:06


#15 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 19 lut 2015 - 22:04

Właśnie takie skrzypiące lubię. :thumbsup:



#16 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 19 lut 2015 - 22:11

Mi w sumie tez nie przeszkadza ale musze sie przyzwyczaic,

co to powoduje ze one skrzypia?



#17 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 19 lut 2015 - 22:40

Co powoduje skrzypienie, to muszą powiedzieć fachowcy.

 

Ja gdzieś wyczytałem, że to przez mleko krowie, ale się z tym nie zgodzę.

Swojego czasu, dawno, dawno, jak łaziłem po górach i jadłem pierwszy raz oscypek - skrzypiał,

to na bank nie było w nim mleka krowiego, bo bacowie mieli co trzy dni dowożone tylko pieczywo, a odbierane sery. 



#18 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 19 lut 2015 - 23:07

Kawał dobrego sera :D :thumbsup: to że są blade w środku to OK tak musi być z czasem dojrzewania kolor zmienia się.


Użytkownik tier edytował ten post 19 lut 2015 - 23:12


#19 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 20 lut 2015 - 08:01

dzieki za odpowiedzi!

@Gen moje sery robilem ze naprawde swieżego mleka, czekalem az krowy byly wydoione i w domu mleko mialo 27C (bo miedzy czasie musialem sie bawic w hydraulika u sasiadki)

@tier wrzucasz sery w siatkach do solanki?

Pozdrowienia


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 lut 2015 - 15:00


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 258 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 20 lut 2015 - 08:47

Jak skrzypią to są świeże :D , nieprzewędzone.


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 lut 2015 - 15:01





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych