Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wyjasnienie, moj kolega ma firme ktura wysyla na export podroby. jak sie jego zapytalem czy oni myja te flaki w chemi to mi powiedzial odrazu ze TAK ( garnek w kturym moczylem mylem z 5 razy i jeszcze smierdzial, po occie zapach wyszedl), czyli zapach byl od tego srodku chemicznego. Oczywiscie zaproponowal mi odrazu oslonki bez obropki chemicznej (co bylo bardzo mile z jego strony poniewarz mialem od niego tez oslonki baranie na kabanosy i byly doskonale)

oni wysylaja rozne oslonki wszystkich kalibrow, zolondki i inne do jakis krajow uki puki bo w Polsce chyba tego tez nie ma.

Chcialem tylko wam zdac relacje co sie tu ( bardziej w belgii) dzieje

ja jutro jade do rzeznika po nowe oslonki, zwykle kielbasnice :tongue:

 

Pozdrowienia

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-474126
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dziedobry, po malej przerwie i przeprowace musze sie was spytac o rade:

Kupilem 21 kilo miesa z dzika, pare malych dzikow i wszystko jest wykrojone bez tluszczu.

Poledwiczki i szyneczki do 1kg

Chcialem zrobic kielbase ale zastanawiam sie czy nie lepiej je tak uwedzic jako szynki

Jak zrobic waszym zdaniem?

Dziekuje i pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-529024
Udostępnij na innych stronach

Chcialem zrobic kielbase ale zastanawiam sie czy nie lepiej je tak uwedzic jako szynki Jak zrobic waszym zdaniem?

 

Ja uwędził bym w temp.45-55 C tylko polędwice i polędwiczki i nie parzył.Coś w rodzaju polędwicy wp. łososiowej.Resztę przeznaczył bym na kiełbasę, ale to jest rzecz gustu.Moim zdaniem wędzonki z dzika są trochę suchawe i maja charakterystyczny smak, który nam nie odpowiada i dlatego zaprzestałem je robić.Zajrzyj sobie.Może coś sobie dobierzesz.Jak będziesz miał jakieś pytania to zapraszam na PW.

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-529143
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ładnie i smacznie to wygląda. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531037
Udostępnij na innych stronach

Jasiust, tak jak arkadiusz mi polecal, peklowanie na mokro i po wedzeniu bez perzenia

Na 1451g poledwiczek dalem 66g peklosoli, 5g cukru i 0,60l wody

Wedzilem w 40/50 stopni 3,5godz. poledwiczki sa prawie tak jak poledwica tylko ze male i chude ????

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531201
Udostępnij na innych stronach

Proporcje na 3 litry zalewy

15 ziaren jałowca

10 szt ziela angielskiego

5 listków laurowych

1 łyżka majeranku

Peklosól 80gr/litr przy 6 dniowym peklowaniu.

Zagotować wodę z przyprawami parę minut  a majeranek dać pod koniec gotowania. Ostudzić i przecedzić.  Ja pekluję taką zalewą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531380
Udostępnij na innych stronach

Wedlug mnie 80gr. Peklosoli na litr to troche duzo albo trzeba parzyc na koniec?

Robisz z przyprawami poledwice wieprzowe czy tylko z dzika?

Gdzies juz widzialem przepis z tymi przyprawami, spubuje go nastepnym razem, dzieki????????

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531406
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy stosuję tylko do dziczyzny. Co do słoności to jutro spróbuję polędwic wieprzowych tak robionych tylko bez przypraw. Znalazłem moją recepturę, a mianowicie na 1kg polędwic 0,6l wody ( czyli zalewy z przyprawami) i do tego 48 gr peklosoli. i pekluję 5-6 dni.Chyba dobrze policzyłem że na 1 litr wychodzi 80gr. Polędwiczki wyjdą ciut słońsze ale do zaakceptowania.

Edytowane przez Jasiust
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531613
Udostępnij na innych stronach

ja na tym forum sie nauczylem ze na 1 kg miesa daje sie 0,4l wody, poledwice sa delikatniejsze i jak bez pazenia (lososiowe) to dal bym 50g peklosoli, beda idealne na 7-8 dni, jesli chcesz parzyc to mozna sie trzymac tabeli mniej slonej.

robilem pare razy lososiowa ze strony glownej, jest bardzo dobra tylko trzeba uwarzac na temp. bo sa wrarzliwe i na drugi dziedn jest juz lepsza nie muwiac o trzech dniach ;)

powodzenia i pozdroweienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531619
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja na tym forum sie nauczylem ze na 1 kg miesa daje sie 0,4l wody,
Ja też uczę się z tego forum i na kg daję 0,6 litra zalewy i nie muszę wstawiać żadnych butelek itp.aby mięso było przykryte solanką. Dzisiaj próbowałem swoją polędwicę łososiową i była w sam raz a nie jestem słono lubny. Tak wypracowałem swoją recepturę ( przy pomocy kolegi z forum). Odpowiada mi, mojej rodzinie i moim znajomym taki smak.Polędwice tylko raz parzyłem ale to nie moja bajka.Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531758
Udostępnij na innych stronach

To elegancko panie Jasiust!

Ja jestem tez szczesliwy z moich produktow nawet jak wstawiam sloiki zeby podniesc poziom wody do peklowania.

Wsumie o to chodzi i nie trzeba sie spierac Co lepsze tylko zeby resultaten byl OK dla wszystkich, a to jest jak narbardziej ????????????

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531822
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś uwędziłem trochę a'la krakowskiej z ree (odmiana małego jelenia, taki Bambi). Balem się ze duże kawałki się nie zlepią z resztą. Mięso było prawie bez tłuszczu. Jedynka w dużych kawałkach, dwójka i trójka prawie takie same z odrobina tłuszczu tylko rozdrobniłem II na sitku 8 a III na 2,5/3.

Teraz musi trochę podeschnąć.

post-68286-0-96291600-1483729886_thumb.jpg

post-68286-0-93352400-1483729909_thumb.jpg

post-68286-0-80450900-1483729926_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-535014
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po ostatnim wedzeniu na zimno postanowilem kupic generator dymu i przerobic moja wedzarnie na elektryczna. Grzalke od grilla 2000W mam i obudowa sie troche stopila od ostatniego razu wiec ja rozebralem i wsadzilem do srodka a reszte ( sterownik)na zewnatrz. Temperature steruje doplywem powietrza od dolu bo zawsze grzeje na cala pare ale nastepnym razem bede mial juz PID sterownik.

Uwedzilem jakies szyneczki z ree i teraz je doprawiam zimnym dymen

Pstraga na zimno, wedzilem go w 0/-1 stopniach, wyszedl dobrze tylko przesolilem go ale jest zjadliwy

post-68286-0-92143100-1484470811.jpg

post-68286-0-90265200-1484470822_thumb.jpg

post-68286-0-51242100-1484470835.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-536118
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Pierwsze podejscie do kielbasy Polskiej (albo cos w tym stylu) wedzonej zimnym dymem.

post-68286-0-90817000-1490123199.jpg

niestety troche nieregularnie uwedzona przez silny wiatr

post-68286-0-72774900-1490123208.jpg

Reszta jeszcze sie kopci ale musialem posmakowac i stwierdzilem ze jest dobra :)

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-545004
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczka wedzona równiez zimnym dymem wyszla tez dobrze, nie robilem grupowego zdjecia bo i tak wychodza kijowe z telefonu :facepalm:post-68286-0-34404000-1490135730.jpg

post-68286-0-31259600-1490135743.jpg

Niedlugo wstawie zdjecia i wlasną ocene mojej szynki wedzonej zimnym dymem i karkowki wg. Arkadiusza która wisiala razem z szynkami do teraz (dwa tygodnie) w dymie ale jeszcze musi do lodówy

Pozdrowienia

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-545033
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.