Mesch Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Lutego 2016 w sumie chcialem lisiecka zrobic, ale spruboje tak jak mowiszBardzo dziekuje za szybka odpowiec Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-474007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Wyjasnienie, moj kolega ma firme ktura wysyla na export podroby. jak sie jego zapytalem czy oni myja te flaki w chemi to mi powiedzial odrazu ze TAK ( garnek w kturym moczylem mylem z 5 razy i jeszcze smierdzial, po occie zapach wyszedl), czyli zapach byl od tego srodku chemicznego. Oczywiscie zaproponowal mi odrazu oslonki bez obropki chemicznej (co bylo bardzo mile z jego strony poniewarz mialem od niego tez oslonki baranie na kabanosy i byly doskonale)oni wysylaja rozne oslonki wszystkich kalibrow, zolondki i inne do jakis krajow uki puki bo w Polsce chyba tego tez nie ma.Chcialem tylko wam zdac relacje co sie tu ( bardziej w belgii) dziejeja jutro jade do rzeznika po nowe oslonki, zwykle kielbasnice Pozdrowienia Edytowane 8 Lutego 2016 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-474126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Dziedobry, po malej przerwie i przeprowace musze sie was spytac o rade:Kupilem 21 kilo miesa z dzika, pare malych dzikow i wszystko jest wykrojone bez tluszczu.Poledwiczki i szyneczki do 1kgChcialem zrobic kielbase ale zastanawiam sie czy nie lepiej je tak uwedzic jako szynkiJak zrobic waszym zdaniem?Dziekuje i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-529024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Chcialem zrobic kielbase ale zastanawiam sie czy nie lepiej je tak uwedzic jako szynki Jak zrobic waszym zdaniem? Ja uwędził bym w temp.45-55 C tylko polędwice i polędwiczki i nie parzył.Coś w rodzaju polędwicy wp. łososiowej.Resztę przeznaczył bym na kiełbasę, ale to jest rzecz gustu.Moim zdaniem wędzonki z dzika są trochę suchawe i maja charakterystyczny smak, który nam nie odpowiada i dlatego zaprzestałem je robić.Zajrzyj sobie.Może coś sobie dobierzesz.Jak będziesz miał jakieś pytania to zapraszam na PW. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Edytowane 1 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-529143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Super dzieki za odpowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-529146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dzis kielbasa z dzika wg. Stefana, odrazu proba nadziewarki ( beznadziejna ale mozna bylo sie spodziewac )Troche dziurek w kielbasie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-529520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Poledwiczki z dzika wyszly doskonale ????????I kielbasa tez podeschlaPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ładnie i smacznie to wygląda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Podaj jak peklujesz polędwiczk a ja jutro poszukam swój sposób peklowania. Polędwiczki i polędwicę pekluję tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jasiust, tak jak arkadiusz mi polecal, peklowanie na mokro i po wedzeniu bez perzenia Na 1451g poledwiczek dalem 66g peklosoli, 5g cukru i 0,60l wody Wedzilem w 40/50 stopni 3,5godz. poledwiczki sa prawie tak jak poledwica tylko ze male i chude ????Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Proporcje na 3 litry zalewy15 ziaren jałowca10 szt ziela angielskiego5 listków laurowych1 łyżka majerankuPeklosól 80gr/litr przy 6 dniowym peklowaniu.Zagotować wodę z przyprawami parę minut a majeranek dać pod koniec gotowania. Ostudzić i przecedzić. Ja pekluję taką zalewą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Wedlug mnie 80gr. Peklosoli na litr to troche duzo albo trzeba parzyc na koniec? Robisz z przyprawami poledwice wieprzowe czy tylko z dzika?Gdzies juz widzialem przepis z tymi przyprawami, spubuje go nastepnym razem, dzieki????????Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Przyprawy stosuję tylko do dziczyzny. Co do słoności to jutro spróbuję polędwic wieprzowych tak robionych tylko bez przypraw. Znalazłem moją recepturę, a mianowicie na 1kg polędwic 0,6l wody ( czyli zalewy z przyprawami) i do tego 48 gr peklosoli. i pekluję 5-6 dni.Chyba dobrze policzyłem że na 1 litr wychodzi 80gr. Polędwiczki wyjdą ciut słońsze ale do zaakceptowania. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Jasiust Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 16 Grudnia 2016 ja na tym forum sie nauczylem ze na 1 kg miesa daje sie 0,4l wody, poledwice sa delikatniejsze i jak bez pazenia (lososiowe) to dal bym 50g peklosoli, beda idealne na 7-8 dni, jesli chcesz parzyc to mozna sie trzymac tabeli mniej slonej.robilem pare razy lososiowa ze strony glownej, jest bardzo dobra tylko trzeba uwarzac na temp. bo sa wrarzliwe i na drugi dziedn jest juz lepsza nie muwiac o trzech dniach powodzenia i pozdroweienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 17 Grudnia 2016 ja na tym forum sie nauczylem ze na 1 kg miesa daje sie 0,4l wody, Ja też uczę się z tego forum i na kg daję 0,6 litra zalewy i nie muszę wstawiać żadnych butelek itp.aby mięso było przykryte solanką. Dzisiaj próbowałem swoją polędwicę łososiową i była w sam raz a nie jestem słono lubny. Tak wypracowałem swoją recepturę ( przy pomocy kolegi z forum). Odpowiada mi, mojej rodzinie i moim znajomym taki smak.Polędwice tylko raz parzyłem ale to nie moja bajka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 18 Grudnia 2016 To elegancko panie Jasiust! Ja jestem tez szczesliwy z moich produktow nawet jak wstawiam sloiki zeby podniesc poziom wody do peklowania. Wsumie o to chodzi i nie trzeba sie spierac Co lepsze tylko zeby resultaten byl OK dla wszystkich, a to jest jak narbardziej ????????????Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-531822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Dziś pierwsze podejście do wędzenia pstrąga na zimno: Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-533725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Dzis jeszcze powedzilem pare godzin i jest taki rezultatPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-533927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Dziś uwędziłem trochę a'la krakowskiej z ree (odmiana małego jelenia, taki Bambi). Balem się ze duże kawałki się nie zlepią z resztą. Mięso było prawie bez tłuszczu. Jedynka w dużych kawałkach, dwójka i trójka prawie takie same z odrobina tłuszczu tylko rozdrobniłem II na sitku 8 a III na 2,5/3.Teraz musi trochę podeschnąć. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-535014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Po ostatnim wedzeniu na zimno postanowilem kupic generator dymu i przerobic moja wedzarnie na elektryczna. Grzalke od grilla 2000W mam i obudowa sie troche stopila od ostatniego razu wiec ja rozebralem i wsadzilem do srodka a reszte ( sterownik)na zewnatrz. Temperature steruje doplywem powietrza od dolu bo zawsze grzeje na cala pare ale nastepnym razem bede mial juz PID sterownik.Uwedzilem jakies szyneczki z ree i teraz je doprawiam zimnym dymenPstraga na zimno, wedzilem go w 0/-1 stopniach, wyszedl dobrze tylko przesolilem go ale jest zjadliwy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-536118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Pstrag jest tylko w ogonie za slony Szyneczki z ree sa w porzadku ale i tak wole jednak wieprzowea kielbasa z ree jest smaczna ale sie konczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-536190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Lutego 2017 Troche kielbaski na test przebudowanej wedzarni, co za luksus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-541454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Lutego 2017 Troche kielbasy a la lisieckiej zrobilem Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-542427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Pierwsze podejscie do kielbasy Polskiej (albo cos w tym stylu) wedzonej zimnym dymem.niestety troche nieregularnie uwedzona przez silny wiatrReszta jeszcze sie kopci ale musialem posmakowac i stwierdzilem ze jest dobra Edytowane 21 Marca 2017 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-545004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Polędwiczka wedzona równiez zimnym dymem wyszla tez dobrze, nie robilem grupowego zdjecia bo i tak wychodza kijowe z telefonu Niedlugo wstawie zdjecia i wlasną ocene mojej szynki wedzonej zimnym dymem i karkowki wg. Arkadiusza która wisiala razem z szynkami do teraz (dwa tygodnie) w dymie ale jeszcze musi do lodówyPozdrowienia Edytowane 21 Marca 2017 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/4/#findComment-545033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.