Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

i karkowki wg. Arkadiusza która wisiala razem z szynkami do teraz (dwa tygodnie)

Na karkówkę troszkę krótko, to nie polędwica  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-545086
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dwa tygodnie peklowanie na sucho w lodówce ... dwa tygodnie dojrzewania - czyli dojrzewalnia z dobrą temperatura i wilgotnością albo kombinowanie z przewiewem i pończochą i kolejne dwa tygodnie lodówka to absolutne minimum dla karkówki ... ja dodatkowo po wszystkim zapakowałbym to próżniowo i do lodówki na kolejny miesiąc ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-545091
Udostępnij na innych stronach

Tez mam to w planie proznie. U mnie po peklowaniu w lodowce do ponczochy poszla i pierwsze trzy dni wedzone zimnym dymem po +/-10godz. A reszte dwoch tyg. od trzech do 5 godzin dziennie, reszte czasu wisala w piwnicy przy oknie w przewiewnym miejscu ( temp 12C wilgotnosc 65/45%) teraz po doch tyg. Poszla do lodowki.

 

Szynki tez peklowalem na sucho tylko ze w woreczkach zeby lezaly we wlasnym soku ( dwa tyg) i teraz po dwoch tyg. Wedzenia mam dylemat czy do lodowki z nimi czy w piwnicy powiesic albo dalej wedzic jeszcze tydzien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-545096
Udostępnij na innych stronach

Troszkę mała wilgotność :( ... z wedzeniem nawet zimnym wstrzymaj się następnym razem z tydzień ;)

Szynki w woreczki i do lodówki ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-545108
Udostępnij na innych stronach

Niestety najmniejsza szynke zważylem i stwierdzilem ze stracila 1/4 wagi rozciąłem i jestem milo zaskoczony.

Teraz prózniowo zapakowac i spróbuje zapomniec ;)

Karkowka w rajstopie poleży w lodowce jeszcze

post-68286-0-49411100-1490204264.jpg

post-68286-0-24884900-1490204279.jpg

post-68286-0-45654800-1490204290.jpg

post-68286-0-80760400-1490204302.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-545110
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzis przyszedl czas zeby zobaczyc jak wyglada slynna karkowka wg Arkadiusza z tym ze u mnie byla troche wedzona zimnym dymem w jednym etapie. Przed obrobka karkowka wazyla 2 kg z gramami a po 1456g

post-68286-0-73711600-1491411786_thumb.jpeg

post-68286-0-45549800-1491411809_thumb.jpeg

post-68286-0-38909200-1491411875_thumb.jpeg

Jestem bardzo zadowolony, jest smaczne i ma swietny aromat wedzonej wedlinki takiej jakiej bardzo dawno mialem okazje jesc. Wszystko zapakowane vaccum lezy i czeka na letnie imprezki ;)

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-546559
Udostępnij na innych stronach

Moja ostatnio robiona kiełbasa, wędzona, parzona, wędzona na zimno troszkę i podsuszana parę dni.
Skład: pieprz, cukier i czosnek.
Na pewno powtórzę ten numer

post-68286-0-80019500-1491929552_thumb.jpeg

post-68286-0-62233100-1491929592_thumb.jpeg

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-547430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja ostatnio robiona kiełbasa,

 

 

Bardzo mnie się podoba :thumbsup::)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-547441
Udostępnij na innych stronach

Tak, rybka musi smakować jak rybka wiec bez przypraw, sama sól nie jodowana i cukier.

90 gram soli na litr wody i 20 gram cukru. Wodę podgrzać do wrzenia, rozpuścić sól i cukier, ostudzić i zalać rybki. w zalewie trzymam około 9/10 godzin w lodówce. Nie ważę ryb ile dać wody tylko zalewam aż będą prawie pod woda i dociskam deseczka i słoikiem ale można całkiem je utopić.

 

Raz zrobiłem według tabeli solankę na trzy godzinny i tez wyszło dobrze

 

Pozdrowienia

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/5/#findComment-547858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.