Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję budowę wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, natomiast zamiast stropu - płyty betonowej z otworem nad paleniskiem, chcialbym zainstalować płytę metalową ok. 1 cm grubosci z wyciętym otworem około 25 cm średnicy. Wówczas będzie on pełnił dwie funkcje: przy wędzeniu jako normalny otwór przez który wydobywa się dym a przy gotowaniu kociołek będzie wkładany w okrągły otwór do połowy bezpośrednio nad palenisko. Chciałbym wykorzystać wędzarnię w nijako dwojaki sposób, oczywiście nie jednocześnie. Stąd moje pytanie do doświadczonych kolegów, jaki są tego plusy i minusy??? 

Dobrze kombinujesz. Tylko gdzie będzie ujście dla dymu . Druga sprawa szybkość gotowania zależy od wysokości garka nad paleniskiem. Rozwiazanie widzę w rozwiazaniu gdzie płytę będzie można przekladać nisko nad paleniskiem tutaj myślę ze trzeba zrobić gdzieś z boku wędzarni otwór pod płytą na ujście dymu .Przy wędzeniu płytę podnosimy na drugi poziom i wędzimy o otwor zamykamy lub zastawiamy .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Gość ArkoGdynia

Tak się zastanawiam czy takie rozwiązanie z płytą stalową nie będzie problematyczne?? 

Z jednej strony taka nagrzana płyta może nam pozwolić pozbyć się dużej bezwładności cieplnej naszej wędzarni ale też z drugiej strony jak taka płyta się zbytnio nagrzeje to będziemy mieli bardzo poważny problem ze zbiciem temperatury, która skumulowała się w stalowej płycie...... poprawcie mnie jeżeli się mylę ale nie za bardzo mi się to wszystko składa do kupy  :rolleyes: a z kociołkiem to można przecież w stropie wędzarni zamontować jakiś hak i na łańcuchu opuszczać w otworze kociołek niżej nad paleniskiem.... otwór oczywiście odpowiednio większy od średnicy kociołka..... żeby dym miał gdzie ujść  :thumbsup:

To nie rób stropu- bez sensu się zastanawiać :)

Będziesz mógł regulować wysokość kociołki...

A jak koniecznie chcesz z blachą to zrób "zdejmowalną" na okoliczność kociołkowania :)

Przy wędzeniu gdy  blacha jest oddalona od żaru 40- 50cm i gdy z głową trzymasz temperaturę w palenisku.  to za mocno się nie nagrzeje .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Gość ArkoGdynia

 

 

i gdy z głową trzymasz temperaturę w palenisku.  to za mocno się nie nagrzeje

 

No właśnie tutaj doszukiwał bym się największych problemów, szczególnie na początku przygody z wędzeniem.... ale niech kolega sam oceni swoje zdolności w utrzymywaniu temperatury  :thumbsup:  

 

 

taka nagrzana płyta może nam pozwolić pozbyć się dużej bezwładności cieplnej naszej wędzarni

 

Areczku dokładnie odwrotnie taka płyta zwiększy znacznie bezwładność  ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jak ja lubię te płyty stalowe lub betonowe, deflektory, rozpraszacze, klapy, kominy, otwory .....  i nowość - kociołki w wędzarni. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Jak ja lubię te płyty stalowe lub betonowe, deflektory, rozpraszacze, klapy, kominy, otwory .....  i nowość - kociołki w wędzarni. :cool:

Szyderca ;)    Na podstawie takich wizji znajdzie się ktoś kto opatentuje na ich podstawach Wędzarnię 

MacGyver  

  ;).

Dzękuję Wam wszystkim z dobre podpowiedzi i rady. :clap:  Pomysł urodził się z zamiłowania do wedzenia i do gotowania w różnego rodzaju kociołkach dań jednogarnkowych, ale przyznacie że wykorzystanie fajnego paleniska w wędzarni w dwojaki lub trojaki sposób to kuszaca propozycja. Oczywiscie jak za namową Kolegi planowałem większa średnicę otowru z użyciem np." podkładek dystansowych" tak aby dym miał swobodnie ujście. Do tego nie ukrywam że można by było wykorzystać nagrzaną płytę metalowa do pieczenia popularnych w moim regionie placków tzw. brozaków.  Generowanie ciepła to na pewno jeden przez Was wskazany minus, ja bałem się bardziej o skapujący na blachę tłuszcz z wędzonych wyrobów, aczkolwiek do tej pory w wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim nie miałem z tym problemu. A taką czystą blachę można wykorzystać do smażenia bekonu,placków ziemniaczanych, jajek , itd. A i pomysł z blachą metalową zastępującą strop, którą w trakcie wędzenia np. na zawiasach podnosimy na tylną ścianę wędzarni jest dobry, tak jak i zamontowane kołowrotka na górze wędzarni w celu opuszczania kociołka nad paleniskiem. Porównajcie to z swoim doświadczeniam i doradźcie. :)     

Weź pod uwagę że centymetrowa płyta będzie bardzo ciężka. Otwór można zrobić coś na zasadzie fajerek jak były w kuchniach węglowych idealna regulacja otworu na kociołek

Np. jak na zapożyczonym od Kolegi zdjęciu ( zresztą wędzarnia ma być zbudowana według Kolegi planu) , zamiast tej płyty betonowej - blacha z otworem, 

 

http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_4568.jpg


Dzięki gosman  :) podobnie myślałem aby zrobić otwór z blachy i tzw. fajerek ale np. obecnie np. na allegro nie ma takiej blachy z fajerkami o średnicy około 25 cm, więc pomysł na wycięcie otworu.

Na alledrogo może nie ma ale na olx jest kilkanaście w różnych stronach PL, może coś dopasujesz.

fajerki http://odlewnia-kowalczyk.pl/katalog-produktow/piecowe/plyty-kuchenne-gonty-fajerkijak chcesz mieć strop "betonowy " to sobie na płycie możesz położyć płytki chodnikowe betonowe na czas wędzenia  , bardziej jednak był pomyślał o kracie ruszcie przy wędzeniu pod wędzonkami co by mi nie spadły do żaru (rzadko to się dzieje ale jednak) przy gotowaniu przekładany tak aby ustawić kociołek na nim  może położyć blaszkę i piec placki i dym by miał ujście


ruszt oczywiście masywniejszy jak w piekarniku kuchenki

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

post-57419-0-03090200-1422021043_thumb.jpg

Ja nie mam stropu i dzięki temu mogę sobie nad paleniskiem położyć/ postawić co tylko chcę. Drewniana część też jest zdejmowana :-)

post-57419-0-58138400-1422021061_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.