Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I lecimy dalej. 6 litra mleka przerobiona na OSCYPIORY. Dzisiaj do solanki. Potem w próżnię a za tydzień do wędzenia.

Potem export do GB hehehe bo kolega zamówił prowiant z KIEŁCZOWA.post-67697-0-66069500-1425025674_thumb.jpgpost-67697-0-22043900-1425025675_thumb.jpgpost-67697-0-78117100-1425025675_thumb.jpgpost-67697-0-31641500-1425025676_thumb.jpgpost-67697-0-81604500-1425025676_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407705
Udostępnij na innych stronach

 

 

OSCYPIORY. Dzisiaj do solanki. Potem w próżnię a za tydzień do wędzenia

 

Przejrzyj sobie wątek AndrzejaK - jego sery typu oscypek wędzone w siatce są znane w całej WB a spsób wedzenia w siatce jest bardzo wygodny

gratuluję wyrobów a na degustację grana padana już się wpraszam

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407937
Udostępnij na innych stronach

A dziękuję dziękuję. Chodzi o to, że miałem mleko w czwartek a wędzenie będę robił w następną sobotę. Więc mam takie fajne urządzenie do pakowania próżniowego. Sery zasoliłem i jutro rano idą po obcieknięciu do próżniowych opakowań. Tak w lodówce dotrzymają do wędzenia.

Ja mam kilka metod wędzenia serów. Fajna jest w pończochach ale serek wg mnie za słabo dostaje koloru. Drugim sposobem jest siatka wędliniarska. A trzeci ostatnio wypróbowałem jak musiałem jakoś wykombinować jak tu wędzić płaty łososia. Kupiłem taką jakby wkładkę do piekarnika/siatkę INOX to smażenia fryte. Na niej wędziłem tego Korycina z powyższych wpisów i na niej chcę wędzić oscypiory. Bo wiszące miejsce będzie na mięsa a nad tym idzie właśnie ta siatka. Temp. będzie także niższa. GRANA PADANO niestety za jakieś 8 miesięcy (ten pierwszy).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407941
Udostępnij na innych stronach

Tydzień do wędzenia to sporo ale prózniowo nie pakuj, daj w zwykłą torebkę i do lodówki będzie OK, ser trochę dojrzeje :) a przed wędzeniem w siatkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407944
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem w kastoramie metalową siatkę do odciskania wałka przy malowaniu i na niej wedzę koryciny po kilku wędzeniach i tak jest czarna więc bez znaczenia czy to inox czy ocynk

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407945
Udostępnij na innych stronach

 

 

po kilku wędzeniach i tak jest czarna więc bez znaczenia czy to inox czy ocynk

Oj chyba nie do końca się z tobą zgodzę. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407946
Udostępnij na innych stronach

Hehe ja nieco więcej bo prawie 30 zela. Ale idealnie mi do wędzarni wlazła. Jakby to był ser dojrzewający to bym nie pakował ale parzone sery do takich nie należą a pewność mam że będą świeże. Odkąd mam to urządzenie to ani serów ani wędlin nie mroże jak za dużo czegoś naprodukuję. Super sprawa i nie takie drogie. Tylko karbowaną folie trzeba mieć. Dla hecy zrobiłem wędzenie dla kumpla z Anglii i tak opakowalem. 5 dni szło ale następne 2 tygodnie się zajadali. Oczywiście w lecie bym nie zaryzykował.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408020
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dopisać że waga po soleniu 1110 g z 6 litra mleka. Masakrycznie dobre to mleko jest. I bez dodatku chlorku wapnia. 2.5 za litra.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408090
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że krowa jest zadbana, w oborze czysto, siano dobrej jakości (mam konia więc potrafię ocenić).

To  ryzykuje i mleka nie pasteryzuje.

Prób mi się też nie chce robić. Nie mam na to czasu ani możliwości.

Każdy ma wybór - albo pasteryzacja 30 min. i potem szybkie schładzanie. A potem znowu podgrzewanie do odpowiedniej temp.

Albo brak pasteryzacji i ryzykowanie , że coś nie wyjdzie.

 

A dieta krowy ma ogromny wpływ na to co się w mleku znajduje. Od np. chorych zwierząt na lekarstwach nie powinno się w ogóle mleka przetwarzać.

Czym więcej zje kiszonego tym bardziej to potem czuć i w mleku i serach.

Itd. itp.

 

Ale każdy ma wybór :D

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-409303
Udostępnij na innych stronach

No to lecimy dalej. Zdjęcia słabej jakości bo z telefonu. Lepsze będą później jak zgram z aparatu.

 

1. Rozkroiłem 2 miesięcznego COLBIEgo. Struktura jak nasz morski i taki też smak. Nieco za słony jak dla mnie więc muszę przepis zmodyfikować. Ale jak na 1 ser żółty to mega dobry.

post-67697-0-07053700-1425885767_thumb.jpg

 

2. Oscypiory z czwartku i z poprzedniego czwartku przed wędzeniem i po.

 

post-67697-0-48311600-1425885815_thumb.jpgpost-67697-0-16307500-1425885816_thumb.jpgpost-67697-0-93756000-1425885816_thumb.jpgpost-67697-0-63965900-1425885817_thumb.jpgpost-67697-0-34600800-1425885818_thumb.jpg

 

Te inne serki to kupne typu włoskiego obtoczone w ziołach i uwędzone.

 

3. I koryciński z wczoraj z kozieradką - dla kolegi z Podkarpacia

post-67697-0-82747500-1425885920_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410721
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Z kozieradką trzeba uważać bo ma bardzo intensywny smak i zapach. Kiedyś dałem za dużo i trochę mi smak nie pasował. Uwedziłem i smak i aromat dymu przebił zioło. Tego nie spróbuje bo dla kumpla zrobiony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410833
Udostępnij na innych stronach

A teraz trochę książkowej wiedzy.

COLBY - przypomina odmianę cheddara, w której skrzep poddaje się płukaniu podczas etapu podgrzewania. Nazwa sera pochodzi od miejscowości na południu stanu Wisconsin. Ser ma nieco mniej zwartą konsystencję niż cheddar, jest bardziej wilgotny i przyjemnie łagodny w smaku. Dojrzewa 2-3 miesiące.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410883
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

mleka nie pasteryzuje.

Również jestem zwolenniczką wyrobów z mleka surowego.

To jest zupełnie inna jakość biologiczna takiej żywności.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-414914
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nigdy się nie naciąłem. A gospodarz ręcznie doji i przelewa mi mleko z butelek typu pet po napoju typu Zbyszko do mojego baniaka. I wszystko jest pyszne. Ostatnio budyń z tego mlika robiłem i też miodzio.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-415028
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.