Perszing37 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Lutego 2015 I lecimy dalej. 6 litra mleka przerobiona na OSCYPIORY. Dzisiaj do solanki. Potem w próżnię a za tydzień do wędzenia.Potem export do GB hehehe bo kolega zamówił prowiant z KIEŁCZOWA. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Lutego 2015 acha - ten wielki gar z czymś co nie wygląda na ładnie pocięty skrzep - to ricotta.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Lutego 2015 OSCYPIORY. Dzisiaj do solanki. Potem w próżnię a za tydzień do wędzenia Przejrzyj sobie wątek AndrzejaK - jego sery typu oscypek wędzone w siatce są znane w całej WB a spsób wedzenia w siatce jest bardzo wygodnygratuluję wyrobów a na degustację grana padana już się wpraszam Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Lutego 2015 A dziękuję dziękuję. Chodzi o to, że miałem mleko w czwartek a wędzenie będę robił w następną sobotę. Więc mam takie fajne urządzenie do pakowania próżniowego. Sery zasoliłem i jutro rano idą po obcieknięciu do próżniowych opakowań. Tak w lodówce dotrzymają do wędzenia.Ja mam kilka metod wędzenia serów. Fajna jest w pończochach ale serek wg mnie za słabo dostaje koloru. Drugim sposobem jest siatka wędliniarska. A trzeci ostatnio wypróbowałem jak musiałem jakoś wykombinować jak tu wędzić płaty łososia. Kupiłem taką jakby wkładkę do piekarnika/siatkę INOX to smażenia fryte. Na niej wędziłem tego Korycina z powyższych wpisów i na niej chcę wędzić oscypiory. Bo wiszące miejsce będzie na mięsa a nad tym idzie właśnie ta siatka. Temp. będzie także niższa. GRANA PADANO niestety za jakieś 8 miesięcy (ten pierwszy). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Lutego 2015 Tydzień do wędzenia to sporo ale prózniowo nie pakuj, daj w zwykłą torebkę i do lodówki będzie OK, ser trochę dojrzeje a przed wędzeniem w siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja kupiłem w kastoramie metalową siatkę do odciskania wałka przy malowaniu i na niej wedzę koryciny po kilku wędzeniach i tak jest czarna więc bez znaczenia czy to inox czy ocynk Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Lutego 2015 po kilku wędzeniach i tak jest czarna więc bez znaczenia czy to inox czy ocynk Oj chyba nie do końca się z tobą zgodzę. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Lutego 2015 Oczywiście żartowałem alei tak zapłaciłem nieczłe 2 pln za sztukę Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-407957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Lutego 2015 Hehe ja nieco więcej bo prawie 30 zela. Ale idealnie mi do wędzarni wlazła. Jakby to był ser dojrzewający to bym nie pakował ale parzone sery do takich nie należą a pewność mam że będą świeże. Odkąd mam to urządzenie to ani serów ani wędlin nie mroże jak za dużo czegoś naprodukuję. Super sprawa i nie takie drogie. Tylko karbowaną folie trzeba mieć. Dla hecy zrobiłem wędzenie dla kumpla z Anglii i tak opakowalem. 5 dni szło ale następne 2 tygodnie się zajadali. Oczywiście w lecie bym nie zaryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Tak to wygląda Edytowane 28 Lutego 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zapomniałem dopisać że waga po soleniu 1110 g z 6 litra mleka. Masakrycznie dobre to mleko jest. I bez dodatku chlorku wapnia. 2.5 za litra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Lutego 2015 A pasteryzowałeś mleko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Lutego 2015 Nie. Bo mam leniwą naturę.... Poza tym widzę jak krowa jest chowana... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-408106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Marca 2015 Są bakterie - JEST ZABAWA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-409294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Marca 2015 Perszing jak się ma chowanie do pasteryzacji?O co z tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-409300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Widzę, że krowa jest zadbana, w oborze czysto, siano dobrej jakości (mam konia więc potrafię ocenić).To ryzykuje i mleka nie pasteryzuje.Prób mi się też nie chce robić. Nie mam na to czasu ani możliwości.Każdy ma wybór - albo pasteryzacja 30 min. i potem szybkie schładzanie. A potem znowu podgrzewanie do odpowiedniej temp.Albo brak pasteryzacji i ryzykowanie , że coś nie wyjdzie. A dieta krowy ma ogromny wpływ na to co się w mleku znajduje. Od np. chorych zwierząt na lekarstwach nie powinno się w ogóle mleka przetwarzać.Czym więcej zje kiszonego tym bardziej to potem czuć i w mleku i serach.Itd. itp. Ale każdy ma wybór Edytowane 4 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-409303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) No to lecimy dalej. Zdjęcia słabej jakości bo z telefonu. Lepsze będą później jak zgram z aparatu. 1. Rozkroiłem 2 miesięcznego COLBIEgo. Struktura jak nasz morski i taki też smak. Nieco za słony jak dla mnie więc muszę przepis zmodyfikować. Ale jak na 1 ser żółty to mega dobry. 2. Oscypiory z czwartku i z poprzedniego czwartku przed wędzeniem i po. Te inne serki to kupne typu włoskiego obtoczone w ziołach i uwędzone. 3. I koryciński z wczoraj z kozieradką - dla kolegi z Podkarpacia Edytowane 9 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Marca 2015 gratulacje ciekaw jestem smaku korycina z kozieradką Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Marca 2015 Dziękuję. Z kozieradką trzeba uważać bo ma bardzo intensywny smak i zapach. Kiedyś dałem za dużo i trochę mi smak nie pasował. Uwedziłem i smak i aromat dymu przebił zioło. Tego nie spróbuje bo dla kumpla zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Marca 2015 A z jakiego mleka był robiony ten ser (Colby)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Marca 2015 Mlekomat. 27.12.2014 data produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) A teraz trochę książkowej wiedzy.COLBY - przypomina odmianę cheddara, w której skrzep poddaje się płukaniu podczas etapu podgrzewania. Nazwa sera pochodzi od miejscowości na południu stanu Wisconsin. Ser ma nieco mniej zwartą konsystencję niż cheddar, jest bardziej wilgotny i przyjemnie łagodny w smaku. Dojrzewa 2-3 miesiące. Edytowane 9 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-410883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Marca 2015 mleka nie pasteryzuje. Również jestem zwolenniczką wyrobów z mleka surowego.To jest zupełnie inna jakość biologiczna takiej żywności. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-414914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Marca 2015 Jeszcze nigdy się nie naciąłem. A gospodarz ręcznie doji i przelewa mi mleko z butelek typu pet po napoju typu Zbyszko do mojego baniaka. I wszystko jest pyszne. Ostatnio budyń z tego mlika robiłem i też miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10984-parmezan-ala-grana-padano-1-podej%C5%9Bcie/page/2/#findComment-415028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.