lzp Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Witam. Mam zamiar zacząć bawić się wędzenie. Chciałem pobawić się na początek w zapeklowanie szynki i boczku metodą na sucho. I tu mam pierwszą zagwozdkę. Chodzi o ilość pektosoli. Przeglądam internet, różne strony i w większości przypadków podaje się ilośc pektosoli 18 do 23 g na 1 kg mięsa. Jednakże spotkałem się też z diametralnie innymi ilościami czyli 30, 40 a nawet 100 g. Proszę o odpowiedź jaka ilość jest w końcu właściwa i skąd takie rozbieżności w przepisach. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Na Twoim miejscu ograniczyłbym sie do informacji zawartych na naszej stronie. Liczby, które podajesz w obu przypadkach są słuszne:a) ilości 18-23 g peklosoli na 1 kg mięsa dotyczy wyłącznie peklowania mięsa rozdrobnionego na kiełbasy (24-42 godz.),b) większe dawki stosuje sie do peklowania mięsa w elementach z przeznaczeniem na wędzonki (powyżej jednego tygodnia). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź. Wreszcie jakieś konkrety. Czyli ile dać pektosoli na 1 kg w przypadku kawałka 2 kg szynki oraz 2 kg boczku? 30 czy 100 g? Przepraszam ale jeszcze nie ogarnąłem wyszukiwarki na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Przepraszam ale jeszcze nie ogarnąłem wyszukiwarki na forum. Zacznij tu: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia 2015 O ile dobrze więc liczę dopuszczalną dawką jest ok. 20 g na kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2015 http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/562-peklowanie-miesa-na-sucho-8211-sposob-ihttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/?hl=peklowanie+suche#entry97385 Tak na szybko.Na naszym forum jest cała masa materiałów związanych z tym sposobem peklowania. Niektórzy użytkownicy, jak choćby EL GREGOR peklują mięsa na wędzonki tylko na sucho. Wejdź sobie na jego kącik i poczytaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Masz szynkę i boczek? Ile ważą? Witam. Mam zamiar zacząć bawić się wędzenie. Chciałem pobawić się na początek w zapeklowanie szynki i boczku metodą na sucho...Jakbyś wybrał metodę na mokro wtedy podpowiedź miałbyś szybciej Na sucho robię tylko kiełbasy Szynki, balerony, boczki, polędwice - na mokro. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2015 O ile dobrze więc liczę dopuszczalną dawką jest ok. 20 g na kg Taka dawka w przypadku wyrobów a teraz co do pytania Czyli ile dać pektosoli na 1 kg w przypadku kawałka 2 kg szynki oraz 2 kg boczku? 30 czy 100 g? To zależy czy na mokro zapewne tak no i ile czasu masz na zapeklowanie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Jak już pisałem chcę robić na sucho (kiedyś tak robił dziadek niestety już nieżyjący- sentyment). Czas - nigdzie mi się nie śpieszy, myślę ok 3 tyg. Szynka 2 kg i boczek 2 kg. Czytam i dalej widzę rożbieżności.... W sumie licząc wychodzi mi ok 60 g pektosoli na kg, ale widzę tez 25.... Nie wiedziałem, że to taki problem, Edytowane 27 Stycznia 2015 przez lzp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Jak już pisałem chcę robić na sucho (kiedyś tak robił dziadek niestety już nieżyjący- sentyment). Czas - nigdzie mi się nie śpieszy, myślę ok 3 tyg. Szynka 2 kg i boczek 2 kg. Czytam i dalej widzę rożbieżności.... W sumie licząc wychodzi mi ok 60 g pektosoli na kg, ale widzę tez 25.... Nie wiedziałem, że to taki problem,witamJa także mam rozbieżności jak Ty,wiem tylko że chcesz robić szynke i boczek,lecz nie wiem jaki oczekujesz finalny produkt,tego niestety nikt z nas nie wie.....zasolenie ma jakby nie było powiązanie z oczekującym końcowym wyrobem,zastosowanieinnego procesu wędzenia,dalszej obróbki termicznej zniweczy najlepszy przepis,poprostu produkt wyjdzie ciao bello nie do zjedzenia.Więc zastanów się i napisz nam jaki boczek i szynkę chcesz miec,to tyle.Wszyscy dobrze Ci doradzają ale......ja wiem tylko że chcesz zapeklować na sucho nic o gotowym produkcie nie wspominasz,to tak jakbym ładnej dziewczynie puszczał oko w.....ciemnej piwnicy,a ona mnie nie dostrzega...........pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Chcę produkt uwędzić standardowo w wędzarce (chyba jest to wędzenie ciepłym dymem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Izp- dla "przyzwoitości peklosól a nie pektosól- bo być może "mówimy" o różnych rzeczach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Chcę produkt uwędzić standardowo w wędzarce (chyba jest to wędzenie ciepłym dymem). ok,będzie później parzony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Hehe przepraszam, już tak kiedyś miałem ze słowem zalesienie (mówiłem zaleszenie) . Myślę, żeby nie parzyć ale w sumie nie wiem co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Stycznia 2015 zrób mieszankę peklująca 70% soli,30% peklosoli,możesz do tej mieszanki dodać przypraw jakie lubisz,szynki,polędwice zapekluj 25-30g na 1kg mięsa jak jesteś mało sololubny to daj 25g,pamiętaj,że mięso musi być przykryte i temperatura peklowania 4-6*C To tak dla pierwszego treningu. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Stycznia 2015 EL GREGOR jak długo peklować? Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2015 to zależy jakie będziesz miał duże kawałki około 0,5-0,8kg to tydzień wystarczy Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Stycznia 2015 A jak długo trzeba moczyć bądź płukać przed wędzeniem (chodzi mi o wypłukanie nadmiaru soli).? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Stycznia 2015 lzp przybliż mi tą Romanię....Skąd?Może być na pw........Medias.... np Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lzp Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Lutego 2015 Tak więc jestem po wędzeniu i chcę podzielić się swoimi spostrzeżeniami może przyda się to komuś kto poszukuje konkretnych informacji a nie filozofowania. Dałem 40 g peklosoli, to zbyt wiele. Myślę, że to co napisał ELGregor czyli ok 25 g na 1 kg to strzał w 10 (pozdrowienia dla EL Gregora, widać że posiadasz wiedzę o tym co robisz). Teraz moczenie celem wypłukania nadmiaru soli. Moczyłem przez 4 godziny zmieniając wodę. Wydaje mi się że po zastosowaniu 25 g soli wystarczy taki czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-405132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.