Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zacząć bawić się wędzenie. Chciałem pobawić się na początek w zapeklowanie szynki i boczku metodą na sucho. I tu mam pierwszą zagwozdkę. Chodzi o ilość pektosoli. Przeglądam internet, różne strony i w większości przypadków podaje się ilośc pektosoli 18 do 23 g na 1 kg mięsa. Jednakże spotkałem się też z diametralnie innymi ilościami czyli 30, 40 a nawet 100 g. Proszę o odpowiedź jaka ilość jest w końcu właściwa i skąd takie rozbieżności w przepisach. Z góry dziękuję. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

Na Twoim miejscu ograniczyłbym sie do informacji zawartych na naszej stronie. Liczby, które podajesz w obu przypadkach są słuszne:

a) ilości 18-23 g peklosoli na 1 kg mięsa dotyczy wyłącznie peklowania mięsa rozdrobnionego na kiełbasy (24-42 godz.),

b) większe dawki stosuje sie do peklowania mięsa w elementach z przeznaczeniem na wędzonki (powyżej jednego tygodnia).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400211
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wreszcie jakieś konkrety. Czyli ile dać pektosoli na 1 kg w przypadku kawałka  2 kg szynki oraz 2 kg boczku? 30 czy 100 g? Przepraszam ale jeszcze nie ogarnąłem wyszukiwarki na forum. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400214
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam ale jeszcze nie ogarnąłem wyszukiwarki na forum. 

Zacznij tu:  http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400216
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/562-peklowanie-miesa-na-sucho-8211-sposob-i

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3573-peklowanie-na-sucho-i-wyciek/?hl=peklowanie+suche#entry97385 

Tak na szybko.

Na naszym forum jest cała masa materiałów związanych z tym sposobem peklowania. Niektórzy użytkownicy, jak choćby EL GREGOR peklują mięsa na wędzonki tylko na sucho. Wejdź sobie na jego kącik i poczytaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400221
Udostępnij na innych stronach

Masz szynkę i boczek? Ile ważą?

 

Witam. Mam zamiar zacząć bawić się wędzenie. Chciałem pobawić się na początek w zapeklowanie szynki i boczku metodą na sucho...

Jakbyś wybrał metodę na mokro wtedy podpowiedź miałbyś szybciej :( Na sucho robię tylko kiełbasy :( Szynki, balerony, boczki, polędwice - na mokro.

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400223
Udostępnij na innych stronach

 

 

O ile dobrze więc liczę dopuszczalną dawką jest ok. 20 g na kg

Taka dawka w przypadku wyrobów a teraz co do pytania 

 

Czyli ile dać pektosoli na 1 kg w przypadku kawałka  2 kg szynki oraz 2 kg boczku? 30 czy 100 g?
To zależy czy na mokro zapewne tak no i ile czasu masz na zapeklowanie :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400224
Udostępnij na innych stronach

Jak już pisałem chcę robić na sucho (kiedyś tak robił dziadek niestety już nieżyjący- sentyment). Czas - nigdzie mi się nie śpieszy, myślę ok 3 tyg. Szynka 2 kg i boczek 2 kg.

  Czytam i dalej widzę rożbieżności.... W sumie  licząc wychodzi mi ok 60 g pektosoli na kg, ale widzę tez 25.... Nie wiedziałem, że to taki problem,

Edytowane przez lzp
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400225
Udostępnij na innych stronach

Jak już pisałem chcę robić na sucho (kiedyś tak robił dziadek niestety już nieżyjący- sentyment). Czas - nigdzie mi się nie śpieszy, myślę ok 3 tyg. Szynka 2 kg i boczek 2 kg.

  Czytam i dalej widzę rożbieżności.... W sumie  licząc wychodzi mi ok 60 g pektosoli na kg, ale widzę tez 25.... Nie wiedziałem, że to taki problem,

witam

Ja także mam rozbieżności jak Ty,wiem tylko że chcesz robić szynke i boczek,lecz nie wiem jaki oczekujesz finalny produkt,

tego niestety nikt z nas nie wie.....zasolenie ma jakby nie było powiązanie z oczekującym końcowym wyrobem,zastosowanie

innego procesu wędzenia,dalszej obróbki termicznej zniweczy najlepszy przepis,poprostu produkt wyjdzie ciao bello nie do zjedzenia.

Więc zastanów się i napisz nam jaki boczek i szynkę  chcesz miec,to tyle.Wszyscy dobrze Ci doradzają ale......ja wiem tylko że chcesz zapeklować na sucho nic o gotowym produkcie nie wspominasz,to tak jakbym ładnej dziewczynie puszczał oko w.....ciemnej piwnicy,a ona mnie nie dostrzega...........

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400255
Udostępnij na innych stronach

:) zrób mieszankę peklująca 70% soli,30% peklosoli,możesz do tej mieszanki dodać przypraw jakie lubisz,szynki,polędwice zapekluj 25-30g na 1kg mięsa jak jesteś mało sololubny to daj 25g,pamiętaj,że mięso musi być przykryte i temperatura peklowania 4-6*C :)

 

To tak dla pierwszego treningu. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400268
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR jak długo peklować?

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-400273
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak więc jestem po wędzeniu i chcę podzielić się swoimi spostrzeżeniami może przyda się to komuś kto poszukuje konkretnych informacji   a nie filozofowania. Dałem 40 g peklosoli, to zbyt wiele. Myślę, że to co napisał ELGregor czyli ok 25 g na 1 kg to strzał w 10 (pozdrowienia dla EL Gregora, widać że posiadasz wiedzę o tym co robisz). Teraz moczenie celem wypłukania nadmiaru soli. Moczyłem przez 4 godziny zmieniając wodę. Wydaje mi się że po zastosowaniu 25 g soli wystarczy taki czas. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10990-jak-to-jest-w-ko%C5%84cu-z-tym-peklowaniem-na-sucho/#findComment-405132
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.