Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam taki dylemat.

Pierwsze moje wędzonki robiłem na ostatnie święta. Mięso kupuje u sprzedawcy ze sklepu na miejskim bazarze, gdzie handlują dwa razy w tygodniu.Jest to normalny sklep nie jakieś stoisko pod gołym niebem. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem problemu z jakością mięsa. Ostatnio znów kupowałem szynkę, dwa karczki, polędwice, boczek. Wszystko zapeklowałem w jednym pojemniku w/g tabeli na 10-13 dni. Co prawda, tylko raz przekładałem i masowałem mięso. Wczoraj uwędziłem, w nocy parzyłem. Dzisiaj rano po wystudzeniu chcąc schować wyroby do lodówki przekroiłem pierwszy baleron i od razu nie spodobał mi się zapach. Wystraszony pokroiłem inne wyroby aby sprawdzić i na szczęście jest ok, smak zapach drugiego baleronu, szynki, polędwicy i boczków jest taki jak powinien, są smaczne.Baleron parzyłem w 80-82 st. C do temperatury w środku 69-70 st. C. Zastanawia mnie to, czy to z tym mięsem coś nie tak było, czy może za mało razy przekładałem mięso w zalewie. Dodam tylko, że mięso nie wystawało z zalewy. Nie wiem, czy nie pojechać z tymi dwoma baleronami i dać do "po-niuchania" sprzedawcy. Jak to możliwe, że dwa karczki od niego jeden jest ok a drugi trąci zepsutym mięsem a nawet nie chce pisać jak smakuje -tfuu, padlina. Spróbowałem, bo żona mówi, że nic nie czuje, ale ja jestem wyczulony na tego typu nieświeżości. Przed peklowaniem nie wąchałem dokładnie mięsa ale nie wyczułem w tedy jakiś oznak nieświeżości. Dodam, że wygląd jednego i drugiego baleronu optycznie wzorcowy. Czy może ktoś z was tak tez już miał?

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

Kolego piszesz o skutkach po peklowanie , napisz w jakich warunkach peklowałeś ( temperatura. pomieszczenie , czas ) czy po przekrojeniu miałeś oczko w srodku ? moze sie nie dopeklowało .Wtedy koledzy b.doswiadczeni beda mogli Ci powiedziec prawdopodobna przyczyne zepsucia wyrobu .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/#findComment-404189
Udostępnij na innych stronach

na logikę jak handluje dwa razy w tygodniu to jedno mięso było z pierwszego w tygodniu (to zepsute chustecz....wie jak było przechowane ) a inne  z drugiego dnia tygodnia , bo jak wina Twojej obróbki to wszystko powinno capić , pewnie oficjalna wersja będzie że wina surowca(różni dostawcy ,różne sztuki mięsa)


wyjazd do dostawcy po co ? chyba żeby mu obić  ...... bo znam odpowiedź wszyscy winni tylko nie on 


obicia  nie polecam osobiście :D  bo to większy kłopot niż zepsute mięso

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/#findComment-404196
Udostępnij na innych stronach

Ja mialam podobny przypadek z poledwiczkami. Polasilam sie  ze wzgledu na cene i po wedzeniu wszystko bylo ok, jednak bylo czuc jakby nieswieze bylo, wlasnie zapach. No i tym sposobem zrobilam poledwiczki dla psa.Jej smakowalo bardzo dobrze  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/#findComment-404212
Udostępnij na innych stronach

Kolego piszesz o skutkach po peklowanie , napisz w jakich warunkach peklowałeś ( temperatura. pomieszczenie , czas ) czy po przekrojeniu miałeś oczko w srodku ? moze sie nie dopeklowało .Wtedy koledzy b.doswiadczeni beda mogli Ci powiedziec prawdopodobna przyczyne zepsucia wyrobu .Pozdrawiam

Mięso peklowało sie 10 dni w pomieszczeniu o temperaturze 6 st. C Po przekrojeniu nie ma żadnego oczka.

post-51770-0-19401700-1423730972_thumb.jpg

 

wyjazd do dostawcy po co ? chyba żeby mu obić  ...... bo znam odpowiedź wszyscy winni tylko nie on 

obicia  nie polecam osobiście :D  bo to większy kłopot niż zepsute mięso

Nie, nie zamierzam w sumie to trzy razy brałem u niego mięso za 250 zł i tylko tym razem jeden karczek 1,2 kg się trafił dziwny.

 W sumie facet sprzedaje mi po 10 zł za kg szynki, boczku, polędwicy, karczku, gruba słoninę taką na 4 cm za 4 zł/kg. Musze się tylko zapytać o jego źródło.Jemu też mógł ktoś wcisnąć nieświeże.

 

Moje wędzenie 3,5 h, olchą 50-55 st. C Zapewne ktoś zaraz napisze, że za ciemne ale ja lubię jak wędzonki maja taki intensywny kolor a nie bladziuteńkie są.

 

post-51770-0-37975500-1423731185_thumb.jpg

 

post-51770-0-52343800-1423731231_thumb.jpg

 

 Szynka i dwa balerony i jeden trefny ten po lewej.:)

post-51770-0-48564800-1423731288_thumb.jpg

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/#findComment-404265
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj rano po wystudzeniu chcąc schować wyroby do lodówki przekroiłem pierwszy baleron i od razu nie spodobał mi się zapach. Wystraszony pokroiłem inne wyroby aby sprawdzić i na szczęście jest ok, smak zapach drugiego baleronu, szynki, polędwicy i boczków jest taki jak powinien, są smaczne.

W tej chwili możemy bawić się w zgadywanie.

Czy mięso z obydwów zakupionych karczków było jednakowego koloru, czy barwa mięśni była inna?

Osobiście uważam, że zakupiłeś mięso z wadą DFD ( wada technologiczna, nie mająca wpływu na dopuszczenie do sprzedaży), które jest bardzo podatne na psucie. Ponadto, nie wiesz i sprzedawca również nie wie, jak przebiegało chłodzenie po uboju w całym łańcuchu chłodniczym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/#findComment-404390
Udostępnij na innych stronach

Zrobił się korek ze sprzedażą  , ja ostatnio tez miałem taki problem , część mięsa była ok a część na drugi dzień musiałem reklamować a wyglądało też identycznie .

Musimy być bardziej czujni :)  bo kombinatorów nie brakuje :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11094-baleron-zepsute-mi%C4%99so/#findComment-404573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.