Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Żółty ser zanim wystygnie ma tendencję do rozjeżdżania się na wszystkie strony i w związku z tym moja rolada zawsze wychodzi płaska.

Też taki ser robiłem ale nigdy mnie to nie przeszkadzało że jest płaski powiedzmy . A może zawinąć w taki pergamin do pieczenia i przetrzymać aż serek nie wystudzi się :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-52617
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A może zawinąć w taki pergamin do pieczenia i przetrzymać aż serek nie wystudzi się

Właśnie tym razem tak zrobiłem. Zawinąłem w folię spożywczą. Jutro zobaczę co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-52619
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma jakiś patent na to żeby w przekroju po wystygnięciu była okrągła?

Bardzo szybko wystudzić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-52626
Udostępnij na innych stronach

Zawinąłem w folię spożywczą

Można zawinąć również w folię aluminiową. Ładnie trzyma kształt.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-52635
Udostępnij na innych stronach

radzio napisał/a:

Czy ktoś ma jakiś patent na to żeby w przekroju po wystygnięciu była okrągła?

Bardzo szybko wystudzić.

Włożyć do formy w kształcie walca (butelka PET, albo do rury PCV przeciętej wzdłuż a na koniec związanej celem dopasowania średnicy rury do kształtu rolady).

Dlaczego, człowiek nie wymyśli wszystkiego od razu. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-52640
Udostępnij na innych stronach

Jej jaka pycha :grin: co prawda za dużo farszu zrobiłem ale pierwszą połowę to nie zdążyłem dobrze wystudzić i wcząchneli

ale na drugi raz zrobię mnie j farszu więcej sera

 

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53620
Udostępnij na innych stronach

nie zdążyłem dobrze wystudzić i wcząchneli

Wyrazy uznania Andrzeju.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53628
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

A co tam do środeczka wrzuciłeś? Z tego co mogę rozpoznać to szyneczka lub polędwiczka, pieczarki.

I domyślać - ogórki? , jajka?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53631
Udostępnij na innych stronach

To jest wersja z łososiem, bo wygląda prawie jak moja :lol:

Może to i coś łososiowego, ciężko na moim łaptopie rozszyfrować :sad: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53637
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Przymierzam się do rolady i mam jedno pytanie do tych którzy już po: co jest czynnikiem(oprócz sera), który daje to, że rolada nie będzie się "woziła" a bedzie w miarę sztywna.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53679
Udostępnij na innych stronach

rolada nie będzie się "woziła" a bedzie w miarę sztywna.

Według mnie, to tylko temperatura, trzeba ją po prostu dobrze schłodzić, i "wydawać" z lodówki małymi porcjami :lol:

Zresztą małymi porcjami trzeba zawsze, bo za szybko znika :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53686
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

" co jest czynnikiem(oprócz sera), który daje to, że rolada nie będzie się "woziła" a bedzie w miarę sztywna. "

 

Masło i rolada schłodzona w lodówce .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53687
Udostępnij na innych stronach

Nie oprócz tylko wystarczy ser. Po włożeniu do lodówki zrobił się na tyle twardy, że bez problemów można kroić. Farsz ma konsystencję serka topionego ale właśnie jest zrobiony z serka topionego i fakt masła też.

Gonzo nie marudź tylko rób. Jest to tak łatwe, że "głowa boli" a jakie atrakcyjne dla rodziny :grin:

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53688
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

.Za kilka godzin wyjdzie co spi....łem :grin:

A może już wiesz tylko Nas chcesz w to wkręcić :smile:

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53693
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

.Za kilka godzin wyjdzie co spi....łem :grin:

A może już wiesz tylko Nas chcesz w to wkręcić :smile:

 

Będzie fotosik, tak czy inaczej :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53694
Udostępnij na innych stronach

Właśnie roladę wsadziłem do lodóweczki.Za kilka godzin wyjdzie co spi....łem

Na pewno nic nie spi...łeś!!! Ja za radą BonAir'a zawinąłem w folię aluminiową, bardzo mocno ścisnąłem (taki duży cukierek mi wyszedł) i szybko schowałem na 15 minut do zamrażarki. Potem przełożyłem roladę do lodówki i wyszedł mi dość zgrabny, okrągły walec.

Tym razem zdjęcia nie mam, ale jutro będę robił jeszcze raz to coś pstryknę.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53729
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Tak wyglądała moja rolada serowa po zrobieniu i wychłodzeniu w lodówce , bez żadnego zawijania w folię .

 

 

Pozdrawiam

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53745
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Już wyjęta i po degustacji.Ja tam serowy nie jestem ale nie o to chodzi :cool: Na piątek mam już zamówienie z innymi dodatkami(dla urozmaicenia) :tongue: :grin:

 

Zapomniałem kupić pieczarki więc musiałem pogrzebać w zamrażarce.

 

 

Rolada po całonocnym przebywaniu w szynkowarce z półokragłym dnem - nawet się trzyma, można kroić cienkie plasterki :cool:

 

 

 

Dzięki BonAir za pomysł.Będę ja robił co jakiś czas rodzince :smile:

Ja natomiast pozostanę tradycjonalistą :grin: (chociaż nie powiem 2 plasterki rolady wtrąbiłem)

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/page/3/#findComment-53776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.