pis67 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2015 Pytanie takowe - gdzie kupić formy do serów w rozsądnych pieniądzach? Co znajduję to jakieś dla minie dziwne pieniądze za kawałek masy - plastiku - 200-300zł za sztukę, potrzebuję więcej niż jedną, a nie wiem czy nie przejdzie mi zaraz zabawa w sery... szukam coś tańszego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lutego 2015 a patrzyłeś tu: http://sklep.serowar.pl/pl/p/Tradycyjna-forma-Gouda-rozne-wymiary/295 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2015 Z tanich to mogę polecić http://winoiser.com/forma-do-sera-2-2-kg.htmli http://winoiser.com/forma-do-ser-w-caciotta-1-6-kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2015 patrzyłeś tu Tak , 100 za sztukę - nie ma szału ... Z tanich to mogę polecić Szału nie ma - niekompletne... jakieś Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lutego 2015 Te co pokazałeś Tier, to są do serów miękkich. Najlepiej załatwić sobie grube wiadra po spożywce i przedziurawić rozgrzanym drutem. Pis jak już zaczniesz robić sery, to raczej ciężko będzie Ci przestać. To bardzo wciąga. Sam robię sery od 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Miałem dwa sparingi serowe.Adoptuję stalowe formy do ciasta- średnica 20cm.Wysokość serowa, wyższe niż "tortowe". nie wiem 10/12 cm?Bezproblemowe Cena około 20 peelenów/1 Edytowane 22 Lutego 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Lutego 2015 patrzyłeś tu Tak , 100 za sztukę - nie ma szału ... Piotr ale 2 formy za za 214PLN w zupełności Ci wystarczą i przeżyją Ciebie a jak akmis zauważył robienie serów wciąga. Mi też było żal wydać 107PLN, ale jak forma przyszła i jak zrobiłem w niej (nie skłamę że już ponad 10 serów) jestem z niej bardzo zadowolony i myślę żeby jeszcze taką jedną dokupić To jest inwestycja na lata (całe życie), a na starość jak dożyję to całą wiedzę i formy wnukom przekażę i nauczę ich wciągającego serowarstwa Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Zrobię foty moich form 8 złociszy sztuka + trochę roboty - jutro odbieram do nich wieczka z drewna brzozowego ... ... Edytowane 22 Lutego 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Pisu, ja już robiłem formy z różnych materiałów. Od misek plastikowych po grubościenne rury kanalizacyjne. Było niby OK ale jednak nie do końca. Po pierwsze problem był z równomiernym dociskiem dekla i sery wychodziły "krzywe" w prasowaniu, po drugie okazuje się ze grubość ścianek też ma znaczenie bo zapobiega nadmiernemu i zbyt szybkiemu wychładzaniu ziarna. W końcu zainwestowałem w te formy co to Sylwek linka zapodał i po przełknięciu ceny jestem teraz bardzo zadowolony. Nadmienię że kombinowałem z formami tylko dlatego że te same formy kiedyś kosztowały po 200-300 złociszy. Gdyby wtedy kosztowały stówkę to bym nie kombinował...A ta forma 3 kg za 101 złociszy idealnie pasi do serów z 25 litrów mleka czyli tyle ile na raz robię.Aaaa i jeszcze jedno - formy z misek itp gorzej odprowadzały serwatkę. Edytowane 22 Lutego 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lutego 2015 po drugie okazuje się ze grubość ścianek też ma znaczenie bo zapobiega nadmiernemu i zbyt szybkiemu wychładzaniu ziarna. I też jest argument Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Lutego 2015 To moje formy tymczasowe - sery gotowe 1,1-1,2kg - sery są proste, choć z dociskiem miałem problem.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie warto kombinować. Sam mam formę na 1,6 kg sera, zastanawiam się czy nie kupić większej, bo i przerób coraz większy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lutego 2015 A te formy w serowarze - to które wybrać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2015 Piotr dobra forma kosztuje około 100zl i taką trzeba kupić są doły zaokrąglone i proste,ma zaokrąglony .Trzeba zapytać u sprzedawcy w czym jest różnica.Myślę,że do serów z dziurami to dobre bo podczas rośnięcia nie pękają ale to tylko tak myślę. Sprawdź ceny w Agrovisie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2015 Do agrovisu dzwoniłem wczoraj i formy 2-3kg w cenie 139zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2015 Jak dla mnie najbardziej optymalna była ta 3 kg forma do Goudy. To jest akurat max tego co da się zrobić z 25 litrów mleka a tyle jednorazowo przerabiam. Musisz sobie po prostu policzyć ile robisz i pod to dobrać formę. A tak jak pisze Grzesiu te zaokrąglone powodują że ser dziurasty lepiej obie rośnie i nie pęka. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11149-formy-do-ser%C3%B3w/#findComment-406875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.