Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki ,ale co mam zrobić z tymi krewetkami po obraniu?-[chociaż ja chyba kupię obrane bo trochę mnie obrzydza to obieranie]

Ewa -podaj jakieś przybliżone proporcje tych składników-rozumiem,ze pomidory ,śliwki i morele kroimy na paseczki ,wykładamy na opieczone wstępnie plastry karkówki,podpiekamy to 15 min i zalewamy sokiem pomidorowym[mam swój przecier] i pieczemy to 1godz .W jakiej temp.i z czym to podajesz?

Beatko

Średniej wielkości karkówka ok. 1,5 kg 1 słoik pomidorów suszonych w oleju i op. suszonych owoców po 150g 

Bardzo dobrze to zrozumiałaś tak właśnie się to przygotowuje w tem. 170 st.

Ja podałam to ze świeżym chlebkiem na zakwasie który sama upiekłam, ale pasuje również bagietka . Smacznego 

krewetki jak kupisz obrane ,to ta czesc  co ma isc do pasty pokroj drobniej  , pozostale zostaw w calosci do przybrania tortu.

 

moge tez polecic Tobieten torcik doskonaly na przystawke

Tort lososiowy z galaretka koperkowa
na 8 porcji 
Spod :
100 gr masla 
5 kromek chleba razowego ca 235 g
 
masa:
4 st zelatyny w listkach
5 dl cre'me fraiche 
1 dl kwasnej smietany
400 g wedzonego lososia na zimno ,drobno posiekanego
1 mala czerwona cebula drobno posiekana
1 dl posiekanego koperku
2 lyzeczki akacjowego miodu
2 lyzki kawioru czerwonego
1 lyzka soku z cytryny
½lyzeczki soli
2 szczypty pieprzu
 
galaretka  na wierzch:
 
2 listki zelatyny
peczek koperku 
pol peczka melisy
2 dl wody
sol pieprz do smaku
 
przygotowanie:
1.roztopic maslo w rondlu tak zeby dostalo lekko brozowego koloru,chleb zmielic w malaxerze podczas miksowania wlewac cienkim strumieniem roztopione maslo.
tortownice / 24 cm srednicy/wylozyc papierem do pieczenia 
mase chlebowa wylozyc i ugniesc zeby zakryla caly spod,wstawic do lodowki.
2. zelatyne namoczyc w zimnej wodzie ok 5 min.
3.ubic cre'me fraiche ,wymieszac ze smietana lososiem,czerwona cebulka koperkiem miodem kawiorem sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
4.zelatyne odcisnac i rozpuscic w mikrofalowce ca 10 s.wymieszac z reszta masy .
mase wykladamy na wczesniej przygotowany spod chlebowy w tortownicy,wyrownujemy wierzch ,przykrywamy folja spozywcza i wstawiamy do lodowki na conajmniej 3 godziny
5 . listki zelatyny na galaretke wkladamy do zimnej wody ca 5 min,
w tym czasie siekamy koperek i melise sparzamy goraca slona woda a pozniej przelewamy przez sito zimna woda w celu zachowania koloru
spazona zielenine mixujemy z 2 dl zimnej wody az otrzymamy zielona jednolita mase.Calosc przecedzamy przez drobne sitko.  dodajemy rozpuszczona zelatyne sol i pieprz
gdy galaretka zaczyna sie scinac zalac tort w tortownicy wstawic do lodowki celem zastygniecia .
7.po zastygnieciu otworzyc tortownice pokroic tort na kawalki i udekorowac listkami melisy
 
 
Edytowane przez electra

Karkówka z suszonymi grzybami - fotek brak bo brałam to na składkowego Sylwestra (zrobiło furrorę to danie) , gdzie o fociach nikt nie myślał  :) wg mnie super , wsadzasz do piekarnika , danie się samo robi a Ty zabawiasz towarzycho

 

1,2kg karkówki

20 dag suszonych grzybów ( namoczyć najlepiej na noc)

3 cebule

3 łyżki magii

5 łyżek cukru

5 łyżek octu winnego

4 łyżki koncentratu pomidorowego 

8 łyżek wody

przyprawa Delikat Knorr czerwony do mięsa

 

Mięso pokroić w plastry grubości wg uznania np.1 cm , posypać przyprawą Knorr i odstawić najlepiej na noc

Grzyby namoczyć na noc 

Po leżakowaniu mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego , namoczone grzyby odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki , wyłożyć na mięso

Cebulę pokroić w półksiężyce i wyłożyć na grzyby 

Z reszty składników przygotować sos i zalać nim mięso z dodatkami

Piec w piekarniku (wstawiałam do zimnego) w temp.180st. przez 1,5 godz.

Miało być podane z zapiekanymi ziemniakami ale gospodyni zapomniała przynieść wcześniej z piwnicy  :facepalm: i było z chlebem ( cały chleb poszedł bo każdy maczankę sobie zrobił z sosu )

 

Smacznego

Elektra wracając do tych nieszczęsnych krewetek to mają być surowe?? [bo do mnie jak do dziecka ]

W tym przepisie na torcik łososiowy nie bardzo wiem co znaczy -4 st??-zelatyny  co to jest to cre me fraiche? i jak zamienić dl na ml?

Ulalka -karkóweczka z twojego przepisu do wypróbowania tylko z grzybkami już cienko -prawie wszystkie już wyszły do pierogów i bigosu...

beata

krewetki maja byc gotowane .

4st -4 sztuki bo akurat zelatyna byla w listkach a nie sypka .

mozna przeliczyc na wage ,zaraz poszukam odpowednika/ 2 listki to 1 lyzeczka  ca 3g/

1 dl to 100 ml

creme fraiche mozesz kupic bo juz chyba jest w PL a jak nie zrobic samemu ukwaszajac smietane.

"Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest smietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki.

Edytowane przez electra

Ja robię podobną karkówkę jak Ulalka  tylko w wersji bez grzybów  a  pokrojona cebulę przed nałożeniem doprawiam sola ,pieprzem i ketchupem czasem tez majonezem.Ponadto gdy karkówka jest już gotowa na każdy  kawałek daję plaster żółtego sera.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Z tymi krewetkami to robiłam dwa podejścia i dwa moim zdaniem nieudane ,no i się uspokoiłam.Pierwszy raz kupiłam mrożone [różowe-to już były chyba gotowane ...] Odmroziłam je w zimnej wodzie i na wrzatek -na 4 czy 5 min-wyszły jakies gumowe.Drugi raz rozmrożone dusiłam na maśle z koperkiem,czy pietruszką -też chyba za długo ,bo również mi nie podeszły. Może w tej paście się sprawdzą.

Karkówkę robiłam tez kiedyś przekładając plastry mięsa ułożone na stojaco plastrami jabłek i cebuli posypane majerankiem-tez wyszła smaczna ,lub plastry karkówki obkładałam cebulą i polewałam to ketchupemi majonezem.Na konec posypywałam serem.Kiedyś robiłam jeszcze tak plastry karkówki polewamy olejem i obsypujemy .....zupą cebulową z Knorra -na pół kg mięsa -jedna zupa .Na wierz kładziemy wiórki masła -też mi smakowała

beata

Z tymi krewetkami to robiłam dwa podejścia i dwa moim zdaniem nieudane ,no i się uspokoiłam.Pierwszy raz kupiłam mrożone [różowe-to już były chyba gotowane ...] Odmroziłam je w zimnej wodzie i na wrzatek -na 4 czy 5 min-wyszły jakies gumowe.

Z krewetkami parzonymi się już nic nie robi, jak kupisz szare, świeże to je się gotuje lub smaży, wtedy zmieniają kolor. Wszystkie tego typu rzeczy 3-4 minuty max, później guma. A jak kupisz krewetki całe, to po obraniu można zostawić ogonek, żeby było za co chwytać. 

 

A jeśli karkówkę, to Maxella, bo jest wyjątkowa a tak poza tym, to karkówka umówmy się, nie jest żadnym wykwintnym daniem.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

no wlasnie dla mnie to karkowka ,ot taka obiadowa ,ale ja nie podaje  jej nigdy na przyjecia ,jak dla mnie zbyt codzienna .

dzis przez przypadek wyciagnelam karkowke ,z zamrazalki bo mialo buc cos innego ,i robie tak zobacze co wyjdzie,karkowka w marynacie ziola i ocet balsamiczny podana z zasmazana kapusta kiszona i ziemniakami gotowane i podsmazone na masle na patelni ,zobaczymy co z tego wyjdzie 

TZ przyjedzie z lasu bedzie glodny zje co by nie bylo, byle mieso  :cool:

TZ przyjedzie z lasu bedzie glodny zje co by nie bylo, byle mieso  :cool:

A co TZ robi w lesie, jeśli to nie tajemnica?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Paweljack ,z uporem wracam do tych krewetek -czyli jak kupię mrożone różowe to mam już z nimi nic nie robić tylko pomału je odmrozić i siekać do tej pasty Elektry??-no bo się zakręciłam.

Teraz czytałam o tej zupie Gyros -są rózne wersje ,ale trzeba koniecznie wypróbować,tylko w trochę łagodniejszej wersji [nie z pól butelki sosu chili...]

beata

 

 

Teraz czytałam o tej zupie Gyros -są rózne wersje

Wersii tej zupy jest tyle, co wersji bigosu w Polsce.

Ja np. nie dodaje sosu chili do tej zupy tylko dodaje wiecej pieczarek i zageszczam ja smietana..  

Kazdy musi odnalesc w tej potrawie swoj smaczek..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

No właśnie -jedna z wersji ma w składzie pieczarki+pomidory [puszka +sok pomidorowy]+oliwki +ser feta??,druga wersja bardziej do mnie przemawia -a w składniki to papryki ,sosy -cygański+ chili+ zupa cebulowa+ kukurydza.

beata

Lepiej zastapic gotowe sosy swieza papryka np. czerwona ale ta nalezy dodac pod sam koniec gotowania aby miala jeszcze swoaja kruchosc.. Mozna dodac tez pod sam koniec gotowania marchewke z groszkiem i tez superachno smakuje..

Do tego swieza buleczka z maselkiem czosnkowym i jazda..  :)

Albo dodac na talerz kleks cacikow.. Pycha..  :thumbsup:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Skąd w gyrosie Chili?  :frantics:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Beata jak kupisz krewetki  czerwone i mrozone ,/mozna tez kupic w zalewie/  to juz beda ugotowane wiec tylko rozmrozic i mozna spozywac i pokroic prosto do pasty ,nie wymagaja zadnej obrobki termicznej 

Uff...no i problem się rozwiązał-Dzięki.U nas w sklepach najczęściej widuję właśnie te różowe-mrożone,czyli gotowane -wystarczy rozmrozić i chyba skuszę się na ten torcik.

beata

Mowa jest o zupie gyros.;)

Rozumiem, jak się gulasz rozcieńczy, to jest zupa gulaszowa ale nadal pochodzi z Węgier.  ;)

 

 

Nie jest to dla mnie wiarygodne źródło,  :D  to mniej więcej chyba taki wynalazek jak "ryba po grecku". Dobre ale nie mające nic wspólnego z Grecją. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

No wlasnie jest tak jak Pawel mowi.. To nie ma nic z grecja i jest to wynalazek z niemiec.. Ale smialo polecam..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.