Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z doświadczenia mogę powiedzieć,iż sposób z wstawianiem wody do wędzarni znam,jedyny mankament to po wędzeniu na batonach

wędlin czy wędzonek możemy mieć tzw. liźnięcia smolne z daszku lub komina (nie do usunięcia-obniżające jakość produktu),w tym celu należy dbać o czystość wędzarni!Zamiast wstawiać miskę z wodą lepiej podłączyć wytwornicę pary wodnej efekt będzie jak w atmosie,można wędzić,

parzyć,robić wędzenie z parą (bardzo ciemno wędzi) no i pieczenie.

 

 Dzięki za rady, byłem przekonany że suche powietrze jest porządane w wędzarni, ale nie pomyślałem że w przypadku pieczenia może być takie suche problemem.

Ja tam wole pieczenie w "suchym",efekt końcowy jest lepszy,o smaku nie wspomnę,nie dostajesz twardej osłonki w prezencie,decydując się na takie pieczenie zwiększam dodatek wody technologicznej do farszu (20%),która jest takim

gwarantem udanego wyrobu,po zakończeniu pieczenia i wystudzeniu kiełbasa jest idealna-warunek nigdy nie piekłem

w temp.90'C ani w zakładzie ani w swojej wędzarni....dlatego nigdy nie będę miał wędzarni elektrycznej z niską zdolnością

energetyczno-cieplną.

pozdrawiam powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-435786
Udostępnij na innych stronach

 

 

nigdy nie piekłem w temp.90'C

A w jakiej temperaturze pieczesz Marku?


sposób z wstawianiem wody do wędzarni znam,jedyny mankament to po wędzeniu na batonach wędlin czy wędzonek możemy mieć tzw. liźnięcia smolne z daszku lub komina

 

Niedawno wędziłam gościnnie w dużej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim.

post-40040-0-54953200-1437259430_thumb.jpg

 

Wędzone i pieczone były małe szyneczki, boczki oraz polędwice.

post-40040-0-34422900-1437259473_thumb.jpg

 

Dach wędzarni i drzwi są drewniane, ściany ocieplone i wyłożone w środku blachą.

Zastosowałam polewane wodą deflektora i blachy oddzielającej palenisko od komory aby upiec te szynki.

Efekt był zadawalający, żadnych zabrudzeń wyrobów nie stwierdziłam.

Wędzenie suchą olchą i gałazkami jałowca.

Wędzarnia zespolona jest z grillem wraz z płytą do pieczenia placków:

 

post-40040-0-55283300-1437259450_thumb.jpg

 

Placki ziemniaczane, pieczone na blasze, serwuje się tradycyjnie w Wiśle z wyrzoskami:

post-40040-0-11609100-1437259503_thumb.jpg

 

Przepraszam za jakość zdjęć, robione z telefonu.


Palenisko w tej wędzarni zrobione jest w wysuwanej szufladzie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-435793
Udostępnij na innych stronach

 

 

.dlatego nigdy nie będę miał wędzarni elektrycznej z niską zdolnością energetyczno-cieplną.

Jak to mam rozumieć? Co ma moc wspólego z wilgotnością?  Rozgrzewanie mojej wędzarni do 90 stopni trwa 8 minut, a więc to niezły czas, ale nie widzę żadnego związku ani problemu z mocą bo zamiast 2,5 kW  mozna dać grzałkę 10 kW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-435840
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

.dlatego nigdy nie będę miał wędzarni elektrycznej z niską zdolnością energetyczno-cieplną.

Jak to mam rozumieć? Co ma moc wspólego z wilgotnością?  Rozgrzewanie mojej wędzarni do 90 stopni trwa 8 minut, a więc to niezły czas, ale nie widzę żadnego związku ani problemu z mocą bo zamiast 2,5 kW  mozna dać grzałkę 10 kW.

 

Moc w komorze idzie na dół,jeżeli zwiększa się wilgotność,Zastosowanie grzalki 2,5 czy 10kW da efekt (w krótkim bądź szybszym czasie) większej mocy,lecz gdy zwiększymy wilgotność nastąpi wytwarzanie pary wodnej co zbije temp. do max 110-120'C.

co za tym idzie....to nie jest pieczenie,nie ta jakość kiełbasy pieczonej o smaku nie wspomnę,osłonka dla mnie mniej apetyczna.

Widziałem te czary z wkładaniem do wędzarni na palenisko laworów,misek z wodą,interpretacji tak dużo,że powstała by nie jedna

książka.Tą metodą nigdy nie zrobisz fajnej skórki na kiełbasie,na pasztecie w foremce tzw.skórki-kożuszka,nie nadasz 

słonince smaczku tego Pałera będzie brak.

 

p.s.rób tak aby Rodzinie i przedewszystkim dzieciom smakowało,wedzarnia nie jedno zweryfikuje.

 

Eanna odp.pw

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-436995
Udostępnij na innych stronach

Namieszałeś strasznie. Wiele argumentów jestem w stanie sobie przyswoić, ale tutaj to czysta abstrakcja.

Jeśli zakładam że ma być w komorze np. 90 stopni to nie ma znaczenia jaka jest wilgotność w środku zawsze jest 90 stopni. Dla podniesienia wilgotności nie stosuję misek z wodą i innych wynalazków i nie ma takiej opcji że powstanie para wodna. I myslę że znacznie prościej jest kontrolować wilgotność w elektrycznej komorze niż tradycyjnie. Teraz wiem już o co chodzi i nie mam problemów, chociaż czasy odbiegają opisom.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-437001
Udostępnij na innych stronach

No cóż Bardzo Przepraszam Szanownego Pana iż namieszałem i wykazałem chęć pomocy.Ma Pan wiekszą wiedzę i swoją rację.

 

Od następnego wędzenia-pieczenia też będe wkładał mokre cegły,dziękuje za wspaniały pomysł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-437035
Udostępnij na innych stronach

Namieszałeś strasznie. Wiele argumentów jestem w stanie sobie przyswoić, ale tutaj to czysta abstrakcja.

Jeśli zakładam że ma być w komorze np. 90 stopni to nie ma znaczenia jaka jest wilgotność w środku zawsze jest 90 stopni. Dla podniesienia wilgotności nie stosuję misek z wodą i innych wynalazków i nie ma takiej opcji że powstanie para wodna. I myslę że znacznie prościej jest kontrolować wilgotność w elektrycznej komorze niż tradycyjnie. Teraz wiem już o co chodzi i nie mam problemów, chociaż czasy odbiegają opisom.

 

alz  , kolega Marek z Bielska pisze prawdę , o zmniejszeniu sie oddziaływania ciepla na wedzonki , ze wzgledu na wilgotność , cześć  mocy grzałek musi pochłonąć  parowanie wody obojetnie z jakiego zródła ją dostarczysz  ,to sa podstawowe zasady termodynamiki , może tego nie rozumiesz , na peweno nie jest potrzebne  poznanie tego zagadnienia od strony naukowej przy wedzeniu , ale takie zjawisko wystąpi jest ono nieuniknione .Marek pisze ze ma doswiadczenie z zakładu i z własnej wedzarni , domniemam , ze zajmuje sie tym zawodowo , wiec ma doświadczenie .To nie jest abstrakcja :)  ;) .W kilka tygodni sam dojdziesz do wprawy i znadziesz przyczynę opisanych zjawisk .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-437060
Udostępnij na innych stronach

Nie kwestionuję tutaj tego że zwiekszając wilgotność a co za tym idzie przewodnictwo cieplne zapotrzebowanie na moc rośnie, ale moc grzałek jest wystarczająca i temperatura nie spada. Podkreślam, mam wystarczająco dużą moc grzałek i nie ma znaczenia jaka panuje wilgotność, temperatura jest zawsze taka sama. Mam sterownik PID i on doskonale radzi sobie z utrzymaniem temperatury bez względu na wilgotność, temperaturę zewnętrzną czy ilość wsadu. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-437064
Udostępnij na innych stronach

 

 

warunek nigdy nie piekłem w temp.90'C

Marek a zdradzisz w jakiej?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-437096
Udostępnij na innych stronach

Tą sprawę może załatwić podanie gorącej pary wodnej ;)

Na rynku pełno takich wytwornic "myjek parowych" ... takie rozwiązanie zdecydowanie poprawia bilans energetyczny ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-437137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.