Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-39694-0-93212200-1425503933_thumb.jpg

post-39694-0-81547200-1425503945_thumb.jpg

post-39694-0-50453100-1425503951_thumb.jpg
 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Proszę o uściślenie określenia . Zużycie podane jest na 100 kg gotowego surowca . Całkiem inne będzie zużycie na 100 kg farszu a to najbardziej interesuje zainteresowanych domową produkcją .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

 

 

Zużycie podane jest na 100 kg gotowego surowca

 Powinno być - Zużycie podane jest na 100 kg gotowego wyrobu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • 2 tygodnie później...

Jakie jest zużycie jelit wołowych prostych przy produkcji pasztetowej?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

  • 1 rok później...
A wiecie może na jajka ilość mięsa przeznaczona jest osłonka 19/20 15 metrów?

 

 

A wiecie może na jajka ilość mięsa przeznaczona jest osłonka 19/20 15 metrów?
- wygląda na 5 kg - informacja praktyczna z kursu z dziczyzny =polecam :D 

Muskie - to ryba 🙃

Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu. 

 

 

Szynka wieprzowa gotowana

 

Siatki kurczliwe - 0,195 m /kg 

Szynka wieprzowa wędzona

 

Siatki kurczliwe - 0,178 m /kg 

Baleron gotowany

 

Kątnice bydlęce - 0,18 szt/kg., pęcherze bydlęce - 0,63 sz/kg., pęcherze wp - 0,87 szt/kg 

Osłonki białkowe 85-120 mm - 0,235 m/kg, siatki kurczliwe - 0,217 m/kg 

Polędwica wędzona 

Kątnice bydlęce - 0,225 sz/kg., osłonki białkowe fi 65-85 mm - 0,588 m/kg

 

Salami - batony o długości -35-40 cm 

Jelita środkowe bydlęce fi 50 mm - 0,693 m/kg, krzyżówki o większej średnicy - 0,264 kg/kg 

Osłonki białkowe fi 60-65 mm - 0,756 m/kg

 

Kabanosy - batony o długości 30-35 cm 

Jelita cienkie baranie 4,16 m/kg, osłonki białkowe fi 22 mm - 3,904 m/kg

 

Kiełbasa myśliwska sucha odkręcana w odcinki 18-20 cm 

Kiełbaśnice o fi do 32 mm - 1,65 m/kg

 

Kiełbasa krakowska sucha batony o długości 35-40 cm 

Jelita środkowe bydlęce fi 50-60 mm- 0,732 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm - 0,547 m/kg 

Przełyki bydlęce 0,858 szt/kg

 

Kiełbasa bielska - batony o długości 35-45 cm 

Jelita środkowe bydlęce wszystkich kalibrów - 0,782 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm-0,486 m/kg, przełyki bydlęce - 0,850 m/kg

 

Frankfurterki - batony o długości 15-18 cm 

Jelita cienkie baranie o fi do 22 mm - 4,657 m/kg , osłonki białkowe fi 22 mm - 4,05 m/kg

 

Kiełbasa jałowcowa - batony o dług. zewnętrznej 50-70 cm 

Jelita wiankowe bydlęce o fi powyżej 36 mm - 1.326 m/kg

 

Kiełbasa piwna 

Pęcherze małe - 1,156 szt/kg

 

Kiełbasa polska wędzona - batony o długości 30-35 cm 

Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,461 m/kg, osłonki białkowe fi 32 do 40 mm - 1,176 m/kg

 

Kiełbasa bydgoska surowa - dług. batonu 20-30 cm 

Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,512 m/kg, osłonki wiskozowe fi 32 do 40 mm - 1,26 m/kg

 

Kiełbasa rzeszowska - dług. batonu 18-20 cm 

Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,548 m/kg

 

Serwolatka - dług. batonu - 20-25 cm 

Osłonki białkowe lub celofanowe fi 60 - 65 mm - 0,54 m/kg

 

Serwolatka półtrwała - dług. batonu 20-25 cm 

Osłonki białkowe fi 60 mm - 0,72 m/kg

 

Kiełbasa - żywiecka dług. batonu 35-45 cm 

Jelita środkowe bydlęce wszystkie kalibry - 0,780 m/kg, przełyki bydlęce - 0,861szt/kg

 

Kiełbasa bełzka - dług. batonu 35-45 cm 

Jelita środkowe bydlęce wszystkich rozmiarów - 0,870 m/kg, przełyki bydlęce - 0,820 m/kg

 

Kiełbasa głogowska - dług. batonu 45-50cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,264 m/kg

 

Kiełbasa podhalańska - batony o dług 30-35 cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,411 m/kg

 

Kiełbasa białostocka 

Jelita wiankowe bydlęce fi do 40 mm - 1,232 m/kg. osłonki białkowe lub wiskozowe fi 32-40 mm - 1,320 m/kg

 

Mortadela - batony o dług. 35-40 cm 

Osłonki białkowe fi 85 - 100 mm - 0,317 m/kg

 

Metka dług. w jelitach wiankowych 45-70 cm na zewnętrznym obwodzie w osłonkach sztucznych - dług. batonu 20 - 25 cm 

Jelita wiankowe fi 36 - 40 mm - 1,116 m/kg osłonki wiskozowe fi 32 - 40 mm - 1,069 m/kg

 

Parówki - dług. batonu 12-14 cm 

Jelita cienkie baranie fi do 24 mm - 4,480 m/kg, osłonki białkowe lub wiskozowe fi do 24 mm - 4,256 m/kg

 

Kiełbasa parówkowa - dług. batonu 14-16 cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,711 m/kg

 

Serdelki - dług. batonu 6-8 cm 

Osłonki białkowe fi 35 mm - 1,627 m/kg, jelita wiankowe bydlęce fi 36 mm - 1,680 m/kg, kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,680 m/kg

 

Kiełbasa serdelowa - dług. batonu 25-30cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,851 m/kg, osłonki celofanowe, wiskozowe lub białkowe fi 32-40 mm - 1,870 m/kg

 

Biała surowa - dług. batonu dowolna 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,780 m/kg

 

Kiełbasa mielona - długość batonu 40-50cm 

Osłonki białkowe fi 80 - 85 mm - 0,360 m/kg

 

Kiełbasa zwyczajna - dług batonu 35-40cm 

Kiełbaśnice fi wszystkie kalibry - 1,650 m/kg

 

Kiełbasa śląska - długość batonu 12-14 cm 

Kiełbaśnice fi do 32 mm - 1,764 m/kg

 

Kiełbasa podlaska - dług batonu 25-30 cm 

Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,617 m/kg ;)

 

Witam,

 

Kupiłem osłonki termokurczliwe fi 95 i mam pytanie:

1. ile wejdzie farszu w baton długości 30cm po związaniu?

2. ile muszę taki baton parzyć i w jakiej temperaturze?

 

dziękuję za odpowiedź.

zp irekfin

Czytanie forum to nie taka trudna sprawa.

 

Ale co tam powiem. Średnio to jest 10 min na 1 cm średnicy.

Ja na koniec czasu dodaję jeszcze 10 do 15 min dłużej ..

Zależy co parzysz, najczęściej parzy się do 68ºC wewnątrz batona. Czas 10 min na 1cm jest bardzo nie precyzyjny bo w takim przypadku ważna jest też temperatura wody w jakiej się parzy.

Piksiak

Przy parzeniu mielonek i innych wyrobów w osłonkach, stosujemy takie same zasady, jak przy parzeniu kiełbas o takich samych średnicach. Przy każdym przepisie branżowym jest szczegółowo podany czas parzenia danej kiełbasy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.