KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam. Lata spędziłem na wsi, gdzie przy domu rodzinnym często z wędzarni dochodziły te niesamowite zapachy, potem rozkoszować się można było wspaniałym smakiem i aromatem domowych kiełbas, szynek... słowem - smakołyków. "Niestety" teraz mieszkam w mieście (Gdynia), wędzarni nie posiadam a i możliwości postawienia takowej również nie widzę. Mieszkam w bloku i póki co nie posiadam działki, na której mógłbym takową wędzarnie postawić. Jak zapewne wiecie kto raz posmakował fantastycznych domowych wędlin już nigdy nie zasmakuje w... przemysłowym produkcie z supermarketu. Tak oto szukając dostępu do wędlin domowych dotarłem na waszą (fantastyczną) stronę. Wszystko tu jest wspaniale opisane, ale... no właśnie, jak zwykle musi pojawić się jakieś ale. Co z tego, że (może) uda mi się w Gdyni dostać dobre mięso. W domu je zapekluję, zmielę, wymieszam i doprawię, a nawet ręcznie (nie posiadam nadziewarki) załaduję do flaków (tak postępuję z kaszanką) ale... co potem. Nie mam możliwości jej uwędzenia... Doradźcie proszę (mega)początkującemu jak mogę z tej sytuacji wyjść obronną ręką? Jak można "uwędzić bez wędzarni" lub ew. gdzie można zakupić (prawdziwe) domowe wyroby? Z góry wam bardzo dziękuję za wszelkie rady i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam krajana .Co do nadziewarki, to zwykła maszynka do mięsa + lejek i nadziewarka jak ta lala , większość osób korzysta z maszynek do mięs. A wędzarnia stoi u mnie i myślę że można by się dogadać w sprawie wędzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam ciepło!To spróbuj niewędzonego-też pycha. Wędzenie nie jest obowiązkowe. Poszukaj na stronie a na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jak już się tak całkiem uzależnisz to i wędzarnia się znajdzie. "Gdzie wola tam sposób" :grin: Ps. sobol napisał:A wędzarnia stoi u mnie...No nie mówiłem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2007 Niestety" teraz mieszkam w mieście (Gdynia Raczej powinieneś się cieszyć. Wg sondaży w Gdyni mieszkają najbardziej zadowoleni ludzie w Polsce :-) W tym tygodniu (albo w przyszłym roku) ma do mnie dotrzeć sól wędarnicza. Może choć w małym stopniu jest to substytut wędzenia? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2007 Po pierwsze to.. wow. jestem bardzo mile zaskoczony tak szybkimi odpowiedziami... Sobol - ja również witam bardzo, bardzo chętnie skorzystam z propozycji. Daj mi proszę tylko jakiś namiar na "dobre" mięso. A może lepiej daj mi namiar na siebie to i jakieś nauki pobiorę? andy - no właśnie tak przeglądam wszelakie pomysły na szynkowary BonAir - dlatego właśnie "Niestety" dałem w cudzysłowu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2007 Sobol - ja również witam bardzo, bardzo chętnie skorzystam z propozycji. Daj mi proszę tylko jakiś namiar na "dobre" mięso. A może lepiej daj mi namiar na siebie to i jakieś nauki pobiorę? Ja mięso kupuje w sklepie ZM Nowak obok rynku w Chyloni, namiary na mnie masz jak klikniesz miejscowość obok mojego nicku , a nauki to bym sam z chęcią pobierał pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2007 no widzę, że trochę już wędlin naprodukowałeś. moimi dotychczasowymi produktami były jedynie kaszanka, biała kiełbasa i paszet. więc chyba póki co to ja od Ciebie nauki mogę pobierać. Namiary no tak po szerokości geograficznej to tylko z gpsem mogę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2007 Daj mi proszę tylko jakiś namiar na "dobre" mięso. Co prawda tego sklepu w Gdyni nie ma i może to wielu wydać się dziwne, ale od pewnego czasu kupuję mięso w Intermarche. Stoisko mięsne obsługuje dwóch masarzy, którzy sami rozbierają półtusze i jest nawet możliwość złożenia nietypowych zamówień. Wystarczyło raz podrzucić im domową wędlinkę kiełbaskę, to teraz jestem już VIPem W sumie to nawet nie spytałem czy całą półtuszę można kupić... Namiary no tak po szerokości geograficznej to tylko z gpsem mogę Bez przesady. Na mapie googla przy dużym powiększeniu (+/i w lewym górnym rogu) wyraźnie widać, że sobol mieszka na Obłużu przy ul. Złotej, piąty dom od skrzyżowania z ul. Irydową :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2007 No proszę. To mam do Sobola z domu 7 minut jazdy autobusem 198 z Oksywia A pracuję z kolei na Hutniczej 3 minuty jazdy od Sobola Ergo - Sobol jest otoczony przeze mnie. Na pewno nie omieszkam skorzystać z gościnności i coś do uwędzenia podrzucę Aha zapomniałbym Sobol bardzo Cię proszę... powiedz gdzie w Gdyni mogę naostrzyć nożyki do maszynki i gdzie mogę kupić termometr (do robienia w szynkowarze)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2007 gdzie w Gdyni mogę naostrzyć nożyki do maszynki Jakby Ci się nie udało znaleźć, to w Gdyni Chylonii na skrzyżowaniu Chylońskiej ze Starogardzką w budynku dawnego supersamu dostaniesz nowe noże i sitka. Koszt noża nr 8 ok. 8zł. (wejście od ul. Starogardzkiej) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Listopada 2007 Widzę, że ty również w Gdyni rozeznany całkiem dobrze jesteś Cieszy mnie to bardzo, że w razie co będę miał kogo męczyć pytaniami Póki co zakupię szynkowar (na allegro?) bo sam raczej go nie wykonam (brak możliwości). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Listopada 2007 Jako że jesteś z Oksywia, to czasem kupuję mięso w sklepie ABC przy ul Godebskiego (supersam). Przez szybę widać jak rozbierają mięso i jak raz poprosiłem schab z polędwiczką to miła pani przyniosła mi z zaplecza i sprzedała w cenie schabu z kością Najtańsze termometry bagnetowe widziałem w Castoramie w Rumi (ok 11PLN) sa takie same jak na Allegro za 25 (wiem bo kupiłem na allegro ) pozdrawiam sobol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2007 termometry bagnetowe widziałem w Castoramie O! nie pomyslałem o tym. W LIDLu niedawno kupowaliśmy po 10zł, a po ile są w Castoramie i jak wyglądają ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Listopada 2007 BonAir..Ja mam sól wędzarnicza (kupiłam ją od miro w tamtym roku).Jeszcze nie wiem do czego ją i w jaki sposób to użyć?Jak masz pomysł to napisz. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Listopada 2007 sam raczej go nie wykonam (brak możliwości Nie masz możliwości kupna blachy 1mm z nierdzewki i dostępu do nitownicy ? To naprawdę proste! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265 Niedawno nawet formę do ciasta (4zł) dość szybko przerobiłem na szynkowar... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Listopada 2007 Jeszcze nie wiem do czego ją i w jaki sposób to użyć?Jak masz pomysł to napisz No... ehm... :blush: niech zgadnę... do kiełbasy ? :lol: A tak na poważnie chciałbym spróbować zrobić parówki (a raczej parówkową) z dodatkiem tej soli, bez wędzenia. Ciekaw jestem rezultatów. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Listopada 2007 Przepraszam bardzo Sobol za literówkę. Fakt w ABC jest dobrze z mięsem ale przed chwilą z tatą swoim gadałem (Inspekcja Weterynaryjna Gdańsk) i polecił mi zakup półtuszy... ale gdzie ja to wszystko obrobię... może się podłączysz i zrobimy coś z połowy świniaka na święta? BonAir blachę pewnie by się znalazło gdzieś ale z nitownicą gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Listopada 2007 polecił mi zakup półtuszy... A pociągnij Tatę za język ;-) Gdzie zamierzasz kupić półtuszę ? W okolicy cena nie chce spaść tak, jak to opisują koledzy z innych regionów Polski (koleżanek nie wymieniłem, bo żadna jeszcze ceny nie podała ;-) z nitownicą gorzej Szczerze mówiąc to trudniej mi było znaleźć kwasówkę, niż nitownicę.. :-)sprzedaży blachy Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Listopada 2007 BonAir - termometr podobny do tego http://klima-med.com/mmap/zdjecia/t_k.jpg KintaKunta - nie chcę przerabiać całej półtuszy, za mało szynek i polędwic, poza tym coraz mniej opłacalne jest kupowanie półtuszy w ubojni (przynajmniej w okolicach trójmiasta) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KintaKunta Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Listopada 2007 BonAir tego nie wiem... Powiedział, że pojedzie gdzieś "w okolice" do "jakiejś masarni" i... kupi (czyt. pokaże odznakę Inspekcji Weterynaryjnej i... na pewno dostanie "upust") także Sobol... ten zakup może być opłacalny... a zawsze jakoś się możemy podzielić tak mięsem żebyśmy obaj byli zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Listopada 2007 nie chcę przerabiać całej półtuszy, za mało szynek i polędwicz takiej półtuszy można wykroić na wędzonki a resztę przerobić na kiełbasę - zawsze można dokupić samej szynki, schabu czy brakującego surowca do kiełbas Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Listopada 2007 to bierzcie dwie poltusze latwy podzial ,jedna ciezko podzielic, by kazdy byl zadowolony. Chyba ze cala na kielbase, to nie ma problema. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Listopada 2007 przed chwilą z tatą swoim gadałem (Inspekcja Weterynaryjna Gdańsk) i polecił mi zakup półtuszy... ale gdzie ja to wszystko obrobię...Mając takiego tatę, to nie widzę problemów z obróbką półtuszy. :grin: Mam prośbę, zapytaj tatę, jakie E lub kilka E zawiera tusz do znakowania mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam JASIU Dwie półtusze to naprawdę łatwy podział warunek że nie z jednej sztuki , bo z ogonkiem będzie problem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Listopada 2007 W okolicy cena nie chce spaść tak, jak to opisują koledzy z innych regionów Polski (koleżanek nie wymieniłem, bo żadna jeszcze ceny nie podała No to już podaje u znajomego rolnika , który robił ubój dla siebie 5,50 kg cena z wczoraj pół jest mojej bez głowy :grin: połówka ma ok 45 kg i jest baaardzo długa co w przekładzie dało dość długi i ładny schab Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1125-w-poszukiwaniu-domowej-w%C4%99dliny/#findComment-21522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.