Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie

50 - 55*C

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-411357
Udostępnij na innych stronach

 

Około 40 stopni Celsiusza.

Może być?

Tak. To ciepły dym.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-411360
Udostępnij na innych stronach

Mięsko zmielone, pekluje się do piątku (ok. 48 godzin).

 

Pytania:

1. Czy naczynie z mięsem w lodówce należy czymś przykryć (pergamin, ściereczka)?

2. Czy podczas peklowania mięso należy mieszać co jakiś czas?

Pozdrawiam serdecznie,

Benedykt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-411520
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

 

minęło 48 godzin peklowania. Za chwilę zabieram się za nadziewanie.

 

Szybkie pytanie: wyciągnąłem z lodówki farsz, na wierzchu nieco był zszarzały, ale wewnątrz różowiutkie mięsko. Wymieszałem. Mam nadzieję, że ta szara warstewka (a w zasadzie zabarwienie powierzchni) to coś normalnego?

Pozdrawiam serdecznie,

Benedykt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412048
Udostępnij na innych stronach

spoko, to tylko utlenienie wierzchniej warstwy

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412049
Udostępnij na innych stronach

Dzięki!

W takim razie nadziewam!

Tylko dlaczego zmielileś do peklowania?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412164
Udostępnij na innych stronach

 

Dzięki!

W takim razie nadziewam!

 

Tylko dlaczego zmielileś do peklowania?
Tak było w przepisie Szczepana ...

Źle zrobiłem?

 

Teraz się wędzi. Czy chwilwy skok temperatury do 50 - 55 stopni może być problemem?

Jakoś trudnio mi utrzymać temperaturę w okolicach 40 stopni. Łatwiej jest mieć ok. 30 stopni.

Pozdrawiam serdecznie,

Benedykt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412276
Udostępnij na innych stronach

...chcesz parzoną czy podpiekaną ?

 

moim skromnym zdaniem 50 -55 to optymalna temperatura wędzenia...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412280
Udostępnij na innych stronach

...chcesz parzoną czy podpiekaną ?

 

moim skromnym zdaniem 50 -55 to optymalna temperatura wędzenia...

Zwiększyłem temperaturę do ok. 50 stopni.

 

Gdybym się zdecydował na podpieczenie zamiast parzenia, to po wędzeniu (przez ok. 4 godziny) przez jaki czas i w jakiej temperaturze ją podpiec?

Pozdrawiam serdecznie,

Benedykt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412286
Udostępnij na innych stronach

...starczą 2 godziny wędzenia i 20-30 minut w 80-90* - to trzeba widzieć...musisz na czuja

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412359
Udostępnij na innych stronach

Tak było w przepisie Szczepana ...

Guzik prawda, jest 12 godzin.

 

 

Gdybym się zdecydował na podpieczenie zamiast parzenia, to po wędzeniu (przez ok. 4 godziny) przez jaki czas i w jakiej temperaturze ją podpiec?

W żadnej, to jest kiełbasa parzona.  :)

A jak chcesz zmieniać, to wędź w wyższej temperaturze, (4 godziny w takiej sytuacji nie mają sensu, zmieniają się walory smakowe) piecz i co tam jeszcze chcesz, podaj też nazwę tej kiełbasy i pokaż przekrój.  ;)

No i w sumie, po co pytać?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11252-peklowanie-saletr%C4%85-potasow%C4%85-kno3-e252/page/2/#findComment-412424
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.