Gość magdajack Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 1 Czerwca 2015 No i poszedłem po standardzie. Ale z niestandardowymi bakteriami. Dałem OMEGA oraz nieco lipazy dla ostrości sera. A dodatkowo papryczki chilli.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Technologia GOUDY. Niesamowita wydajność przed soleniem. Z 5,5 litra mleka 789 g sera. Nie wiem czego ta krowa się najadła ale taka wydajność to sama przyjemność. 20150601_070805.jpg20150601_070812.jpg Goudo podobne coś zasolone z góry.Może trawy się najadła Serek super! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-428348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 1 Czerwca 2015 hehehhe albo MARDERÓWKI napiła Nie wiem czy nie przesadziłem z chilli bo na oko sypnąłem. Ale ja lubię pikantne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-428356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Chleby just in progress........jutro oczywiście SEROWARSTWO..... Chlebki przecudnej urody!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-428360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Kilka moich ostatnich wynalazków. Szczególnie mogę polecić Ementalera (dziurek ładnych nie uzyskałem ale smak słodkawy, bardzo charakterystyczny dla tego sera). Potem na uwagę zasługują oscypiory z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Robiłem też Goudę z czosnkiem suszonym w płatkach. Strasznie czosnek przebijał więc sobię ją uwędziłem. Nieco się splaskaciła ale aromatu od dymku fajnego dostała. Do dojrzewania finalnego także trafiła gouda z chilli.No i hiciorem jest kolejny ser pleśniowy. Miał być Camembert a wyszedł znowu coś ala Limburger. Wali jak nie wiem co ale w smaku i konsystencji po prostu delikatny - super Jak prawdziwy pleśniak. No i mój faworyt wśród chlebów na zakwasie : Pain au Levain. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Rozumiem, że kuriera z paczuszką mam się niedługo spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 9 Czerwca 2015 hje hje hje spokojnie jak na wojnie. Daj serom po dojrzewać. Co się odwlecze to nie uciecze. U mnie słowo droższe pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Same pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 11 Czerwca 2015 W ostatnią Niedzielę robiłem fette. Przepis z agorvisu - bakterie BETA1 oraz KAPPA4. Proces bardzo prosty. Ale znowu moje mleko podczas obróbki dostało tego niezbyt fajnego zapaszku. Jakby krowie MENU się zmieniło i coś powodowało ten nie do końca odpowiadający mi zapach.Nic to pomyślałem. Odratuje to. Przekwasi się, zasoli i potem będziemy myśleć dalej. No i po tych procesach zapach już był lepszy. Ale wpadłem na inny szatański pomysł - podwędzenia. No i wczoraj podwędziłem. Efekt bardzo zadowalający : zapach i konsystencja super. Poszedł do słoiczków do zalewy z przyprawami.To cieszy. Bo szkoda by było 7 litra mleka wyrzucać do kosza. SMAK BARDZO FAJNY (zresztą ze smakiem od samego początku nie było problemów). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Oj coś ten gospodarz z tą krową kombinuje skoro mleko taki zapach ma :/ A ona przypadnie nie była chora czy coś? Albo jej nie odrobaczał (bo na wiosnę się to robi)? Bo po lekach (nie wszystkich) i tabletkach na odrabaczanie przez jakiś czas nie można używać mleka, po niektórych ma dziwny zapach... A niektórzy niestety nie stosują się do okresu karencji i takie mleko sprzedają :/ A w sumie to mogłoby być to, bo jak bydło ma jakiś niechcianych lokatorów to za jakiś czas robi się powtórkę... hmm... mam nadzieję, że to nie to i może tylko zła dieta. Może się krowa nażarła rumianku bezpromieniowego - przejdź się na łąkę i sprawdź co ona tam ma Zresztą w przyszłym roku zaproszę Cię po krowie mleko i jeszcze od kóz, żebyś mógł powiększyć repertuar Edytowane 12 Czerwca 2015 przez CheNelly Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dzięki za info. A czemu dopiero w przyszłym roku? Mleko pachnie ładnie przed obróbką. Zaczyna się ten zapach pojawiać przy powstawaniu i obróbce skrzepu. Ja obstawiam że coś w diecie jest. Nic to. Będę dalej sprawdzał. Jeszcze sprawdzę obydwie podpuszczki. Może któraś coś złego powoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 12 Czerwca 2015 A sam smak surowego mleka jest ok, czy nie próbowałeś?Dopiero w przyszłym roku, bo kozy jeszcze małe są i na jesień będziemy je rozmnażać ale ruszamy z kopyta, bo będzie od razy do dojenia 4 sztuki, a może nawet coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Tak. Dobre było. Dziwne to jest. Ale może dojde do tego co jest powodem. Sprawdzę podpuszczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Sprawdzam konkurencję. Bukowina Tatrzańska. Niby 100% kozie...sprawdź im Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Może faktycznie podpuszczka... Może w końcu znajdziesz przyczynę Niedaleko Strzelina jest kobieta, która robi sery w 100% kozie Braliśmy od niej nawet dwie kózki. Jak chcesz to mogę Ci podać nr telefonu do niej, albo linka do jej wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Z chęcią. Na bank kozi. Inna struktura. Inny smak. 10 zl za 35 dag. Jak za darmo hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 12 Czerwca 2015 No to cena faktycznie niska, wręcz podejrzanie Mam nadzieję, że "inny smak" nie oznacza jakiegoś zapaszku capa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Nie. Po tyle tu chodzą. Małe nie kosztują 3 zl tylko 1.5. I to jest piękne. Dzisiaj były też naleśniki z bryndzą w sosie kurkowym. Niezłe. Jutro jakiegoś bunca zjem. A taki widok z naszego domku.1 pasterz i 4 psy i kupa owiec. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-429987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dawno nic nie pisałem. A więc napiszę coś........Moja kolekcja serów rośnie i rośnie i zawsze coś mogę wyciągnąć i zaserwować znajomym. Na deseczce własnoręcznie wykonanej prezentuje się to dość sympatycznie. Minus tego jeden - za szybko z niej znikają te pyszności. Dodatkowo zrezygnowałem z grila na rzecz paleniska oraz trójnogu. Niedługo będzie też kociołek żeliwny do postawienia w palenisku albo do powieszenia nad nim. I pierwsze co zrobię to DUSZAKI - wg przepisu mojego znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-431892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 23 Czerwca 2015 A co to te "duszaki"?? kociołek mam więc przepisem jestem zainteresowany jak będziesz chciał "rozdziewiczać" kociołek tą potrawą.....to za pewne jest zacna czekam więc na przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 23 Czerwca 2015 A co to te "duszaki"?? Pieczonki, Prażonki, Duszonki Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Pieczonki, Prażonki, Duszonki to jak najbardziej mi znane nazwy są ale "duszaki" Co region to inna nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Już piszę : to danie z Małopolski ale podobno różne nazwy są w innych regionach PL...Kociołek smarujemy smalcem. Wykładamy liśćmi białej kapuchy. Potem dajemy warstwę ziemniaków w plastrach - przyprawiamy (głównie sól, wegeta , majeranek, pieprz, gałka muszkatołowa itp. - co kto lubi). Na ziemniaki cebula w plastrach lub piórkach, potem marchewka w plastrach, potem młode buraczki w plastrach. A na samą górę boczek wędzony nie parzony, słoninki troszkę i jakąś dobrą kiełbę (najlepiej własnej produkcji). Górę przykrywamy liśćmi kapuchy i pokrywą. Ładujemy w ogień albo nad ogień (mój kociołek ma 3 nóżki i rączką do zawieszenia - właśnie przyszedł i jutro go wypalę). I trzymamy nad ogniem lub W tak 1h 20-30 min. Nie mieszamy. Na sam koniec lekko wszystko mieszamy aby się nie zrobiła breja. Sprawdzamy czy wszystko miękutkie i ładujemy na talerze. Jak nie doprawione to zawsze na talerzu można świeżym pieprzem i solą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 23 Czerwca 2015 to danie z Małopolski ale podobno różne nazwy są w innych regionach PL... Hehe.... to już jesteśmy w domu!! U mnie to się nazywa "kociołek" i dokładnie w ten weekend "rozdziewiczałem" swój!! Poszło prawie tak jak piszesz czyli smalec, kapusta ale "młoda" ziemniaki ( sól i pieprz oraz czubryca zielona) następnie boczek wędzony ( pieprz i papryka wędzona) młoda marchewka, cebulka w krążkach ( czerwona i biała), następnie kolejna warstwa boczku, na to ziemniaki ( i znowu pieprz, sól i czubryca zielona), następnie różyczki kalafiora i brokuła na to kiełbasa myśliwska ( swojego wyrobu) dodatkowo na to poszły posiekane pieczarki oraz grzybki suszone ( przyprawione siekanym czosnkiem i roztartym jałowcem oraz rozmarynem) a na górę poszła jeszcze cukinia z czerwoną papryką. całość znowu doprawiona solą i pieprzem oraz czubrycą ale czerwoną (ostrzejsza), kuminem rzymskim i odrobiną oliwy i szklanką wytrawnego czerwonego wina.....i "liść" na górę oczywiście Po ponad godzinie (1'20") już nie mogliśmy wytrzymać bo aromat jaki się roznosił w altanie wykręcał kiszki każdemu...... pożarte w mgnieniu oka!! A co do samego kociołka, to jaki masz? emaliowany czy zwykły żeliwny czarny? Ja kupiłem emaliowany ( przetestowany przez kolegę Rzeźnika w Kaszubskiej Spółdzielni ) i jestem bardzo zadowolony!Doczytałem tylko o "przygotowaniu kociołków" przed pierwszym użyciem i mój porządnie wygotowałem w wodzie z octem i solą! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 23 Czerwca 2015 bez aromatu a tylko z Twojego opisu składu kociołka i przypraw wykręca kiszki , ależ to musi być zarąbiste Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Arko - brzmi świetnie. Ale ja bym zrezygnował i z brokuła i z kalafiora. Po 1h 20 min to z nich tylko papka została. Te dwa warzywa się robią ino migiem. Można na sam koniec ściągnąć pokrywkę i dodać je na 5-10 min.Kolega mówił, że podał mi bazę. A daje się tam co w duszy gra. Ja kupiłem czarny żeliwny -http://allegro.pl/wyprzedaz-kociolek-zeliwny-garnek-mysliwski-i4891901883.htmlNajpierw chcę go wypalić z olejem. A potem raz pogotować w nim obierki ziemniaków i same ziemniaki.I powinno wydać.W ostatni weekend rozbierałem królika - bo zakupiłem od mojego gospodarza kabana takiego 3,3 kg. I mam zamiar zrobić gulasz w kociołku a potem kapuchę kiszoną z żeberkami i może przednią nóżką. Oj będzie się działo - będzie. Już 1 kubik dębiny zakupiłem od gospodarza u którego naszego konia trzymamy. A Ty masz taki do ognia czy nad ogień ? I jak się pali pod tym - delikatnie czy nieco mocniej trzeba ? Z dymnym, serowym i wędliniarskim pozdrowieniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/15/#findComment-432094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.