Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 9 Czerwca 2015 hje hje hje spokojnie jak na wojnie. Daj serom po dojrzewać. Co się odwlecze to nie uciecze. U mnie słowo droższe pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Same pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 11 Czerwca 2015 W ostatnią Niedzielę robiłem fette. Przepis z agorvisu - bakterie BETA1 oraz KAPPA4. Proces bardzo prosty. Ale znowu moje mleko podczas obróbki dostało tego niezbyt fajnego zapaszku. Jakby krowie MENU się zmieniło i coś powodowało ten nie do końca odpowiadający mi zapach.Nic to pomyślałem. Odratuje to. Przekwasi się, zasoli i potem będziemy myśleć dalej. No i po tych procesach zapach już był lepszy. Ale wpadłem na inny szatański pomysł - podwędzenia. No i wczoraj podwędziłem. Efekt bardzo zadowalający : zapach i konsystencja super. Poszedł do słoiczków do zalewy z przyprawami.To cieszy. Bo szkoda by było 7 litra mleka wyrzucać do kosza. SMAK BARDZO FAJNY (zresztą ze smakiem od samego początku nie było problemów). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Oj coś ten gospodarz z tą krową kombinuje skoro mleko taki zapach ma :/ A ona przypadnie nie była chora czy coś? Albo jej nie odrobaczał (bo na wiosnę się to robi)? Bo po lekach (nie wszystkich) i tabletkach na odrabaczanie przez jakiś czas nie można używać mleka, po niektórych ma dziwny zapach... A niektórzy niestety nie stosują się do okresu karencji i takie mleko sprzedają :/ A w sumie to mogłoby być to, bo jak bydło ma jakiś niechcianych lokatorów to za jakiś czas robi się powtórkę... hmm... mam nadzieję, że to nie to i może tylko zła dieta. Może się krowa nażarła rumianku bezpromieniowego - przejdź się na łąkę i sprawdź co ona tam ma Zresztą w przyszłym roku zaproszę Cię po krowie mleko i jeszcze od kóz, żebyś mógł powiększyć repertuar Edytowane 12 Czerwca 2015 przez CheNelly Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dzięki za info. A czemu dopiero w przyszłym roku? Mleko pachnie ładnie przed obróbką. Zaczyna się ten zapach pojawiać przy powstawaniu i obróbce skrzepu. Ja obstawiam że coś w diecie jest. Nic to. Będę dalej sprawdzał. Jeszcze sprawdzę obydwie podpuszczki. Może któraś coś złego powoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 12 Czerwca 2015 A sam smak surowego mleka jest ok, czy nie próbowałeś?Dopiero w przyszłym roku, bo kozy jeszcze małe są i na jesień będziemy je rozmnażać ale ruszamy z kopyta, bo będzie od razy do dojenia 4 sztuki, a może nawet coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Tak. Dobre było. Dziwne to jest. Ale może dojde do tego co jest powodem. Sprawdzę podpuszczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Sprawdzam konkurencję. Bukowina Tatrzańska. Niby 100% kozie...sprawdź im Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Może faktycznie podpuszczka... Może w końcu znajdziesz przyczynę Niedaleko Strzelina jest kobieta, która robi sery w 100% kozie Braliśmy od niej nawet dwie kózki. Jak chcesz to mogę Ci podać nr telefonu do niej, albo linka do jej wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Z chęcią. Na bank kozi. Inna struktura. Inny smak. 10 zl za 35 dag. Jak za darmo hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 12 Czerwca 2015 No to cena faktycznie niska, wręcz podejrzanie Mam nadzieję, że "inny smak" nie oznacza jakiegoś zapaszku capa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Nie. Po tyle tu chodzą. Małe nie kosztują 3 zl tylko 1.5. I to jest piękne. Dzisiaj były też naleśniki z bryndzą w sosie kurkowym. Niezłe. Jutro jakiegoś bunca zjem. A taki widok z naszego domku.1 pasterz i 4 psy i kupa owiec. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-429987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dawno nic nie pisałem. A więc napiszę coś........Moja kolekcja serów rośnie i rośnie i zawsze coś mogę wyciągnąć i zaserwować znajomym. Na deseczce własnoręcznie wykonanej prezentuje się to dość sympatycznie. Minus tego jeden - za szybko z niej znikają te pyszności. Dodatkowo zrezygnowałem z grila na rzecz paleniska oraz trójnogu. Niedługo będzie też kociołek żeliwny do postawienia w palenisku albo do powieszenia nad nim. I pierwsze co zrobię to DUSZAKI - wg przepisu mojego znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-431892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 23 Czerwca 2015 A co to te "duszaki"?? kociołek mam więc przepisem jestem zainteresowany jak będziesz chciał "rozdziewiczać" kociołek tą potrawą.....to za pewne jest zacna czekam więc na przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 23 Czerwca 2015 A co to te "duszaki"?? Pieczonki, Prażonki, Duszonki Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Pieczonki, Prażonki, Duszonki to jak najbardziej mi znane nazwy są ale "duszaki" Co region to inna nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Już piszę : to danie z Małopolski ale podobno różne nazwy są w innych regionach PL...Kociołek smarujemy smalcem. Wykładamy liśćmi białej kapuchy. Potem dajemy warstwę ziemniaków w plastrach - przyprawiamy (głównie sól, wegeta , majeranek, pieprz, gałka muszkatołowa itp. - co kto lubi). Na ziemniaki cebula w plastrach lub piórkach, potem marchewka w plastrach, potem młode buraczki w plastrach. A na samą górę boczek wędzony nie parzony, słoninki troszkę i jakąś dobrą kiełbę (najlepiej własnej produkcji). Górę przykrywamy liśćmi kapuchy i pokrywą. Ładujemy w ogień albo nad ogień (mój kociołek ma 3 nóżki i rączką do zawieszenia - właśnie przyszedł i jutro go wypalę). I trzymamy nad ogniem lub W tak 1h 20-30 min. Nie mieszamy. Na sam koniec lekko wszystko mieszamy aby się nie zrobiła breja. Sprawdzamy czy wszystko miękutkie i ładujemy na talerze. Jak nie doprawione to zawsze na talerzu można świeżym pieprzem i solą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 23 Czerwca 2015 to danie z Małopolski ale podobno różne nazwy są w innych regionach PL... Hehe.... to już jesteśmy w domu!! U mnie to się nazywa "kociołek" i dokładnie w ten weekend "rozdziewiczałem" swój!! Poszło prawie tak jak piszesz czyli smalec, kapusta ale "młoda" ziemniaki ( sól i pieprz oraz czubryca zielona) następnie boczek wędzony ( pieprz i papryka wędzona) młoda marchewka, cebulka w krążkach ( czerwona i biała), następnie kolejna warstwa boczku, na to ziemniaki ( i znowu pieprz, sól i czubryca zielona), następnie różyczki kalafiora i brokuła na to kiełbasa myśliwska ( swojego wyrobu) dodatkowo na to poszły posiekane pieczarki oraz grzybki suszone ( przyprawione siekanym czosnkiem i roztartym jałowcem oraz rozmarynem) a na górę poszła jeszcze cukinia z czerwoną papryką. całość znowu doprawiona solą i pieprzem oraz czubrycą ale czerwoną (ostrzejsza), kuminem rzymskim i odrobiną oliwy i szklanką wytrawnego czerwonego wina.....i "liść" na górę oczywiście Po ponad godzinie (1'20") już nie mogliśmy wytrzymać bo aromat jaki się roznosił w altanie wykręcał kiszki każdemu...... pożarte w mgnieniu oka!! A co do samego kociołka, to jaki masz? emaliowany czy zwykły żeliwny czarny? Ja kupiłem emaliowany ( przetestowany przez kolegę Rzeźnika w Kaszubskiej Spółdzielni ) i jestem bardzo zadowolony!Doczytałem tylko o "przygotowaniu kociołków" przed pierwszym użyciem i mój porządnie wygotowałem w wodzie z octem i solą! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 23 Czerwca 2015 bez aromatu a tylko z Twojego opisu składu kociołka i przypraw wykręca kiszki , ależ to musi być zarąbiste Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Arko - brzmi świetnie. Ale ja bym zrezygnował i z brokuła i z kalafiora. Po 1h 20 min to z nich tylko papka została. Te dwa warzywa się robią ino migiem. Można na sam koniec ściągnąć pokrywkę i dodać je na 5-10 min.Kolega mówił, że podał mi bazę. A daje się tam co w duszy gra. Ja kupiłem czarny żeliwny -http://allegro.pl/wyprzedaz-kociolek-zeliwny-garnek-mysliwski-i4891901883.htmlNajpierw chcę go wypalić z olejem. A potem raz pogotować w nim obierki ziemniaków i same ziemniaki.I powinno wydać.W ostatni weekend rozbierałem królika - bo zakupiłem od mojego gospodarza kabana takiego 3,3 kg. I mam zamiar zrobić gulasz w kociołku a potem kapuchę kiszoną z żeberkami i może przednią nóżką. Oj będzie się działo - będzie. Już 1 kubik dębiny zakupiłem od gospodarza u którego naszego konia trzymamy. A Ty masz taki do ognia czy nad ogień ? I jak się pali pod tym - delikatnie czy nieco mocniej trzeba ? Z dymnym, serowym i wędliniarskim pozdrowieniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) No widzę że mamy jakiś "wspólne" kulinarne zainteresowanie Co do Twojego kociołka.... to widzę że masz całkiem inny niż ja.... bo Twój jest jako "nad ogień" czyli garnek węgierski do zawieszenia ( pisałeś że masz też nóżki - ale są raczej takie do postawienia i stabilności niżeli do przyrządzania potraw) przygotować w nim możesz wszelkiego rodzaju gulasze, zupy i potrawy bezpośrednio nad ogniem. Mój kociołek żeliwny to cosik takiego: http://bergnershop.pl/userdata/gfx/c4cfb62219d69b680ba5c1d1dbd605bd.jpg Dokładnie KingHoff 7 litrowy emaliowany i tutaj właśnie jest różnica pomiędzy naszymi "ustrojstwami".... mój stawia się w palenisku i zaciska "klamrą" podczas całego procesu "prażenia, duszenia" a u Ciebie można dokładać i gotować na ogniu. Po prostu mamy dwa różne sprzęty ale i tak przyrządzone potrawy na naturalnym ogniu smakują o niebo lepiej Pod moim pali się delikatnie... tak aby płomień omiatał garnek od boków bez wielkiego ognia ( bo się może przypalić - nawet ze smalcem i kapustą ). Smacznego Ci życzę i pamiętaj aby go dobrze "przygotować" to wtedy odpłaci Ci się wspaniałymi potrawami Z Dymnym i kociołkowym pozdrowieniem.... bez aromatu a tylko z Twojego opisu składu kociołka i przypraw wykręca kiszki , ależ to musi być zarąbiste Oj Było, było Ulalko...... mało co by mi emalii z kociołka nie wyskrobali...... W piątek będzie "nowa wariacja"..... z marynowanym kurczakiem wieprzowiną i odrobiną wołowego "smaczka" Z Dymnym pozdrowieniem.... Edytowane 23 Czerwca 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Nooom nieco inne są. Ale efekt może będzie podobny. Nóżki wydają się bardzo stabilne. Kociołek 4,5 litra (bo większego nie chciałem) - sam waży 6,5 kg a z pokrywką chyba 8-9 kg. Więc raczej stabilnie będzie sobie stał w ognisku. Pokrywka też dość mocno siedzi. Obaczymy co z tego wyjdzie. Ja go kupiłem bardziej z myślą o gulaszach , bigosach i na pewno zupach - rosołek powoli warzony przez pół dnia będzie na pełnym wypasie - tak sądzę A w międzyczasie kolega mi dał przepisa na duszaki więc machnę je także. Raz wisząco a raz w ogniu. I zobaczę czy będzie różnica. Ja wszystko muszę przetestować - taka to moja natura. Jedno jest do bani - we Wrocku cały czas pada i nie ma jak pobawić się w ogrodzie. Bo jeszcze mam jeden mały projekt. Robię nad to moje palenisko rożen obrotowy na kurczaka albo na 6 większych szaszłyków. Jak mi wyjdzie to się pochwalę. Nóżki już mam gotowe. Podzespoły też. A dzięki temu projektowi dorobiłem się wczoraj gumówki - bo muszę z blachy powycinać kształty. NIE MA NUDY jak się ma HOBBY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Tak, na pewno potrawy będą wyśmienite Jak skończysz rożen to trzymam Cię za słowo ..... A żeby być niezależnym od pogody to trzeba jeszcze sobie altankę machnąć to nie będziesz zważać na pogodę tak samo jak ja Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) heheheh mój ogródek jest za mały więc nie ma szans na takie coś. Ale nie ma źle - to nie działka tylko ogródek w szeregówce.Zrobiłem sobie daszek drewniany nad wędzarnię i jak pada to spokojnie mogę wędzić. W ten weekend powinienem rożen skończyć więc na pewno się pochwalę. Acha - rożen będzie na automacie żeby można było raczyć się trunkami jak kurczaczek będzie dochodził. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Super ???? A o tej działce to powiem Ci że jesteśmy w dokładnie takim samym położeniu... Ogródek w szeregowcach 6 m szeroka i 30 długa więc "da się" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.