Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe ja tam nie wiem. Ale mleko 1 klasa. Jutro biorę i robię camembert Ale wersja de Lux. Jak wyjdzie to będzie wypas.....szczegóły niebawem. ..C.D.N.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-442931
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Zwykle jak cap ma dostep do kozy ,to sa male kozki  :tongue: , a bez tego to koza mleka by nie dala  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-442969
Udostępnij na innych stronach

A coś ktoś kiedyś mówił, że są jakieś tablety z hormonami, którymi można pobudzić laktację u zwierząt. Ale ja się tam nie znam na tym :) ważne, że zrobię pleśniaka , który WAS zaskoczy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-442989
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nudno tu coś się zrobiło. To napiszę cosik żeby nie było, że serowarstwem się nie zajmuję. Gorgonzola kozia wymiata - smak nieco zbliżony do Lazura z wyraźnym aromatem kozim. Nieco za mało słona więc muszę do tego typu serów dawać więcej niż 2% soli.

 

W ostatnią niedzielę udało mi się załatwić 7 litrów krowiego i 2 litry koziego i zrobiłem przepis na Manchego - połączenie bakterii mezo i termofilnych i obróbka skrzepu do 40 stopni. Niestety nie mam dojścia do mleka owczego więc będzie nieco podrabiany M. Chociaż w ameryce środkowej podobno teraz głównie z mleka krowiego się go robi. Nie ważne....

Ważne jest to, że fajnie wyszedł - 1300 g przed soleniem. A co ważniejsze ładnie serwatka pachniała więc zdecydowałem się zrobić ricottę bo dawno nie jadłem. I jakie było moje zdziwienie jeżeli chodzi o smak. Lekko słodkawa, bardzo kremowa - niebo w gębie. Moja żona ricotty nie lubi a tutaj powiedziała, że jest mega i zrobiła mi pyszne naleśniki z rodzynkami. I to wszystko dzięki 2 literkom mleka koziego. Nie doceniałem tych zwierzątek i zmieniam zdanie. Mleko nie śmierdzi, produkty też nie. Są bardzo charakterystyczne i niezłe. POLECAM. Zdjęcia potem.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446080
Udostępnij na innych stronach

No i w złym miejscu napisałem wiadomość :) A pustej odpowiedzi się nie da zostawić więc POZDRAWIAM korzystając z okazji wszystkich SEROWARÓW :)

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446148
Udostępnij na innych stronach

Perszing37 czytam Twoje posty od dechy do dechy ,ale seró nie robie w promienu 5 kilometrów nie uświadczysz krowy , musze przyznac ze nie mialbym czasu .Sery robisz poiekne i piszesz fajnie Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446234
Udostępnij na innych stronach

Perszing37 .Sery robisz piękne i piszesz fajnie Pozdrawiam 

Dzięki wielkie Pacanie:)

 

I jak obiecałem tak zrobię :

 

1. Ser robiony wg ogólnej technologii serów żółtych Agrovis, ale potem wysmarowany dobrą oliwą oraz posypany wędzoną hiszpańską papryką :

post-67697-0-90246800-1442988779_thumb.jpg

 

2. Gorgonzola z mleka koziego:

post-67697-0-95727900-1442988943_thumb.jpg post-67697-0-84537800-1442988944_thumb.jpg

 

3. Camembert z mleka koziego z  popiołem z drzew liściastych (jakby kto pytał to nie mój wymysł tylko dawno dawno temu się tak robiło)

post-67697-0-74117300-1442989011_thumb.jpgpost-67697-0-56083700-1442989012_thumb.jpgpost-67697-0-50522400-1442989013_thumb.jpgpost-67697-0-44393300-1442989014_thumb.jpgpost-67697-0-34155600-1442989015_thumb.jpg

 

4. No i mamy Manchego z mleka krowiego-koziego

post-67697-0-16492500-1442989141_thumb.jpg

P.s.

Gorgonzolę już jadamy a Camembert pięknie porasta białą pleśnią i jeszcze dochodzi do siebie.

Czy będzie dobry taki z węgielkami ??? hmmm pożyjom-uwidim

I coś nie serowego. Pyszne bułeczki - kaizereczki :)

post-67697-0-73953400-1442989353_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446368
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję. Wygląd powala na kolana. Sery, jak z wystaw i konwentów serowarskich. Jak będą smakowały tak, jak wyglądają, to będzie prawdziwa uczta. Szczególnie podoba mi się ten czerwony, jest bardzo urodziwy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446470
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. On będzie chyba niezły. Papryka wędzona ma bardzo ciekawy smak i aromat. Ja natomiast jestem bardzo ciekawy co zrobi mleko kozie z Manchego. Szkoda że trzeba tyle czekać. Nie chcę się powtarzać ale do cierpliwych nie należę...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446475
Udostępnij na innych stronach

Piękne te sery wyrabiasz, ale czemu tyle trzeba czekać aby skosztować:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446495
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem na dwa posty na raz:) Są 4 przynajmniej wersje Manchego. Jest taka 5 dniowa nawet.

 

A czemu czekać? To tak jak z winem. Czym ser starszy tym pełniejszy i ostrzejszy ma smak. A ja preferuje mocne smaki.

 

Przykładem jest nasz korycin. Można go jeść już po kilku dniach ale wystarczy potrzymac go kilka tygodni i już będzie wiadomo czy warto dojrzewać czy nie. A innym przykładem jest bundz. Ten to jest mega na bardzo świeżo. Akmis ma doświadczenie w krótkim dojrzewaniu żółtych. I nie narzeka. Ja to ćwiczę charakter i trzymam dłużej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446514
Udostępnij na innych stronach

 

 

Camembert z mleka koziego z  popiołem z drzew liściastych (jakby kto pytał to nie mój wymysł tylko dawno dawno temu się tak robiło)
 

 Bylam u nas u takich specjalistow od Camembert w popiole . Wyjasnili nam, ze popiol uzyskuja ze spalania  jesiennego galezi winogronowych( kiedy oczyszczaja  winnice, oni  wlasnie to spalaja i ten popiol ma odpowiedni smak do serow).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446567
Udostępnij na innych stronach

Od tego popiołu się podobno ta zabawa zaczęła. Potem stosowali popiół z drzew liściastych a w obecnych czasach głównie węgiel aktywny ten co się stosuje do filtracji alkoholi wyskokowych. Np. węgiel kokosowy. Pędy winogron już zamówiłem u kumpla z jego ogródka. Spale i porównam smak. Ale podobno ten wegiel/popiół go za dużo nie daje.

Kurde. Zapomniałem napisać o kajzerkach. Czemu je dodałem tutaj. Nie dlatego że się lubię chwalić hehe a dlatego że przewaga płynów do wyrobu ciasta to był jogurt naturalny z mojej "stajni".. Przepis nie mój. Ale super smak i konsystencja. Polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446571
Udostępnij na innych stronach

Zrob tez bialy ser tak jak Camembert, ale bez bakterii i w popiele, tez wspanialy smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446580
Udostępnij na innych stronach

Ale chodzi o twaróg czy zwykły ser podpuszczkowy na własnych bakteriach z flory mleka? I rzeczywiście ten popiół zmienia smak?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446583
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest ten ser http://www.cheesemaking.com/GoatWithAsh.html

 Ten ser ma lekko dojrzewajacy smak. 


Zdaje mi sie ,ze to fromage  cheese , jaki ja jadlam. Byl z koziego mleka i wlasnie w tym popile. Bardzo smaczny. Brie i Camembert maja swoj specyficzny smak, ktory jednak dominuje w serze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446587
Udostępnij na innych stronach

Znam tą stronę. Dużo ciekawych przepisów. Niektóre pomysły stamtąd zaczerpnąłem. Popielnik między innymi :)

Teraz namierzam się na zielony marmurek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-446628
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to mamy camemberty z popiołem. Jakie wrażenie. Wizualnie super. Smakowo - nic specjalnego. A dodatkowo za słabo w moździerzu zmieliłem węgiel drzewny i podczas jedzenia czasami coś zgrzyta w zębach co jest dość mocno denerwujące.

Jakby kto pytał o niebieskawy nalot. Tak - te serki siedziały w jednym pudełku z gorgonzolą i się "zaraziły niebieską pleśnią".

Podsumowując - nie będę takich serów robił bo szkoda mi mleka a efekt praktycznie żaden....

 

post-67697-0-27299800-1444207252_thumb.jpgpost-67697-0-17178500-1444207253_thumb.jpgpost-67697-0-93011600-1444207253_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-448768
Udostępnij na innych stronach

Hej, dawno mnie nie było ;-) Wizualnie super wygląda ten serek!! Brawo!! a ile go hodowałeś? moze za krótko? Ty lubisz ostre wyraziste smaki no nie? pozdrowionka!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-449244
Udostępnij na innych stronach

A nie wiem. 4 tygodnie ??

W smaku jest rewelacyjny. Tylko wszystko psuje ten popiół. Jakby był dobrze sproszkowany to byłoby OK. Ale także bez rewelacji smakowych. Więc następna partia bez niczego. Oczywiście był on robiony z mleka koziego.

 

Ostatnio otworzyłem ser 3 miesięczny ROMANO - bardzo ciekawy smak podchodzący pod Grana Padano ale w takim stadium dojrzewania kroi się na chlebek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-449245
Udostępnij na innych stronach

A żeby nie było smutno i nudno.....nie będzie o serach.... będzie o smakach z dzieciństwa.......drugie podejście i pełen sukces....

ANYŻKI odtworzone.... i nie muszę po nie jeździć do Kędzierzyna i nie muszę za nie płacić 35 zł/kg.

A składniki : to tylko mąka, cukier, jajka i gwiazdka anyżu hhehehe jest git i jest smacznie....

 

post-67697-0-10374000-1444762570_thumb.jpgpost-67697-0-92734700-1444762570_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-449994
Udostępnij na innych stronach

Bo nie próbowałeś mojej chińszczyzny z anyżem, albo kremu dyniowego z anyżem - że nie wspomnę o powyższych ANYŻKACH....świetna przyprawa....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/20/#findComment-450001
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.