Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 18 Listopada 2015 To ja poproszę o pierogi wigilijne. Adres podać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 18 Listopada 2015 to wpadaj do mnie ,zawsze potrzeba kogos do walkowania Ciasto oczywiscie! ,bo ja nie jestem agresywna ..juz kupnego camemberta pozbawilam plesni ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tylko nie przesadzaj z wilgotnością w pudełku bo popsuje się. Musi być wilgotno ale nie MOKRO Ja w przepisie z Agrowisu na rokforta mam wilgotnośc 95%, zrobiłem dwa wilgotnośc nawet była większa. Zabrałem na zlot w Gąsiorowie i wszyscy się zajadali, a Monika nasza gospodyni zamówienie złożyła na ser u mnie. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 18 Listopada 2015 Mam taki 11l garnek... ale myslałem że za mały do serów.... i zbieram kasę na taki 25l...Perszing na jaki zlot się wybierasz ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 18 Listopada 2015 Ja robię mega dobre farsze do pierogów. Albo na ruskie. Albo na kapuchę z grzybami jak mi kapucha zostanie z mega fajnej zupy wigilijnej. Którą tylko jemy raz w roku. Gdzieś ze wschodu przepis i nie każdemu smakuje.A Ty w Szwecji już na stałe ? i to jeszcze w tak drogim mieście Tylko nie przesadzaj z wilgotnością w pudełku bo popsuje się. Musi być wilgotno ale nie MOKRO Ja w przepisie z Agrowisu na rokforta mam wilgotnośc 95%, zrobiłem dwa wilgotnośc nawet była większa. Zabrałem na zlot w Gąsiorowie i wszyscy się zajadali, a Monika nasza gospodyni zamówienie złożyła na ser u mnie. Bazyl - wilgotność to jedno. Możesz mieć wilgoć w powietrzu a możesz nie mieć przewiewu i pudełko pełne wody i na bank ser Ci spleśnieje - ale tą złą pleśnią.Popatrz gdzie np. gorgonzole są dojrzewane. W jakich warunkach. Wilgotność duża ale odpowiednio uzyskana i najlepiej z cyrkulacją powietrza. Zamknięte szczelnie pudełka są do bani wg mnie.Mam taki 11l garnek... ale myslałem że za mały do serów.... i zbieram kasę na taki 25l...Perszing na jaki zlot się wybierasz ???Ja na razie się nigdzie nie wybieram. Jest ekipa fajna - nasza Spółdzielnia - i to mi na razie wystarczy. Poza tym muszę żonę wspomagać w domu i nie mogę przesadzać z nieobecnością itp. Za dużo zwierzaków i zobowiązań mamy. I tak jest wyrozumiała z tymi moimi wszystkimi pomysłami i wyrobami ale może dlatego że jej mega smakują BAZYL - masz zdjęcia tych serów ? bom ciekawy co Ci wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 18 Listopada 2015 A Ty w Szwecji już na stałe ? i to jeszcze w tak drogim mieście ja juz od ponad 30 lat ,to juz wiecej chyba jak na stale..bo to juz prawie 2/3 mojego zycia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 18 Listopada 2015 A Ty w Szwecji już na stałe ? i to jeszcze w tak drogim mieścieja juz od ponad 30 lat ,to juz wiecej chyba jak na stale..bo to juz prawie 2/3 mojego zycia Tam mnie jeszcze nie było. Więc masz to jak w banku, że Cię kiedyś odwiedzę i porobimy coś wspólnie. Możemy sery, chleby, drożdżówki itp. Jestem multimedialny Mam taki 11l garnek... ale myslałem że za mały do serów.... i zbieram kasę na taki 25l...Jak masz dojście do mleka taniego i dobrego to warto robić większe sery. Takie z 15-20 litrów mleka. Lepiej dojrzewają i lepiej smakują. A jak nie masz to 10-12 litrów w zupełności wystarczy. Można też robić na dwa gary ale to upierdliwe jest. Tak z Akmisem na spotkaniu Spółdzielczym żeśmy rzeźbili. Bo było ze 100 l na żółte Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 18 Listopada 2015 hehe mozemy nawet powedzic na podworku przed blokiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 18 Listopada 2015 Bazyl - wilgotność to jedno. Możesz mieć wilgoć w powietrzu a możesz nie mieć przewiewu i pudełko pełne wody i na bank ser Ci spleśnieje - ale tą złą pleśnią. U mnie w piwnicy raczej nie ma przewiewu i wyszły sery bardzo dobre BAZYL - masz zdjęcia tych serów ? bom ciekawy co Ci wyszło Są w moim temacie, pierwszy się rozwalił na kawałki i pisali zła pleśń to tamto, wszyscy co jedli żyją i im smakowało Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 18 Listopada 2015 No nie mów, że masz tam wędzarnię i że można ????????? to przecie jakieś wyczesane ryby można machnąć.Nic to - kiedyś się będzie trzeba zorganizować jak oczywiście nie będzie to problemem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 18 Listopada 2015 Perszing, to pomyśl kiedy moglibyśmy zrobić "spółdzielnię" , jak bym wiedział ze 2 tygodnie wczesniej , to spróbuję wziąć jakis urlop może... zostało mi jeszcze 6 dni... urlopu...Cholerka ale by fajnie było zrobić kilka serów, nawet takich ala oscypków... Ze dwa lata temu na zlocie naszym regionalnym robiliśmy sery pod kierunkiem mistrza andrzejaK i później jeszcze raz u WojtkaW ale coś nie mogę się przemóc samemu zrobić... Jakie podpuszczki, temperatury, czasy... ech... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 18 Listopada 2015 BAZYL - piwnica jest idealna. To nie chodzi o przeciągi. Ale o zamknięte szczelnie pudełko wypełnione zbyt dużą ilością wody.Oczywiście piwnica w której nie "wali" stęchlizną. Moje też okrzyknęli zepsutymi ale już się tym nie przejmuję odkąd oglądnąłem sporo filmów z dojrzewalni serów pleśniowych. Ich widok niejednego by odrzucił i pewnie zapach także. Ja swoje wczoraj wyniosłem do lodówki w garażu bo tak intensywnie zaczęły pachnieć czy śmierdzieć jak ktoś woli. A że robione ze 100% koziego to wiadomo o co kaman Sposób Akmisa i Eanny jest git. Pojemnik z wodą , na nim np. patyczki do szaszłyków a na tym gaza czy jakoś takoś.Jeszcze nie testowałem ale zamierzam...bo widziałem, że im piękna biała pleśń powstała w ten sposób.Perszing, to pomyśl kiedy moglibyśmy zrobić "spółdzielnię" , jak bym wiedział ze 2 tygodnie wczesniej , to spróbuję wziąć jakis urlop może... zostało mi jeszcze 6 dni... urlopu...Cholerka ale by fajnie było zrobić kilka serów, nawet takich ala oscypków... Ze dwa lata temu na zlocie naszym regionalnym robiliśmy sery pod kierunkiem mistrza andrzejaK i później jeszcze raz u WojtkaW ale coś nie mogę się przemóc samemu zrobić... Jakie podpuszczki, temperatury, czasy... ech...Kup książkę RICKY CAROLL i tam masz przepisy i podane bakterie. Dokładnie nazwy z serowara bo Oni chyba partycypowali w tłumaczeniu czy wydaniu. A podpuszczka najtańsza z allegro na początek - mikrobiologiczna. Dają do niej także chlorek wapnia i przepisy na kilka typów serów. Ale takie nie do końca dobre....ale coś tam też wychodzi z nich...Pokemon : możesz kiedyś wpaść jak będę miał mleko w weekend i porobimy coś. Zobaczysz o co kaman. Chyba daleko do Kiełczowa nie masz ???Ale na razie mój rolnik mleka nie ma......Ale coś się może z innego źródła wykombinuje. Chyba, że Ty możesz przywieźć..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 18 Listopada 2015 Meszkamy w bloku ale nikt sie nie czepia ze wedzimy ,u nas normalnie nie ma problemu gryle sa nawet poustawiane przy kazdym bloku , wedzarenke , taki kupny blaszak ale na nasze potrzeby wystarcza .Tylko latem mozna wedzic bo teraz to mozna tylko ,kataru sie nabawic . Ja nie wedkuje moj TZ tez nie ..ale wode mamy 5 min rowerkiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Meszkamy w bloku ale nikt sie nie czepia ze wedzimy ,u nas normalnie nie ma problemu gryle sa nawet poustawiane przy kazdym bloku , wedzarenke , taki kupny blaszak ale na nasze potrzeby wystarcza .Tylko latem mozna wedzic bo teraz to mozna tylko ,kataru sie nabawic . Ja nie wedkuje moj TZ tez nie ..ale wode mamy 5 min rowerkiem hehehe dla zabawy sprawdziła moja żona (bo pracuje na lotnisku) ile loty do Cię kosztują. Na naszą trójkę - kobiałki me nie są inwazyjne więc się nie przejmuj. II połowa Marca 534 zł. w obydwie strony - za 3 osoby oczywiście to nie znaczy że już w Marcu do Ciebie wpadamy heheheAle obiecuję przywieźć trochę serów w ramach rekompensaty Edytowane 18 Listopada 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 18 Listopada 2015 no w marcu to jeszcze zalapiecie sie na snieg:)...ale i gorka tez jest ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tomek: Nie spodziewałem się. Przyznaję, że jak żyję i robię sery 3,5 roku, to nie miałem nigdy takich dziur. Mam nadzieję, że smak też w porządku. Metoda z patyczkami do szaszłyków, miską i zwilżoną gazą jest sprawdzona wielokrotnie przeze mnie. Zawsze wychodzą pokryte piękną białą pleśnią. Pokemon: Niedługo mamy spotkanie spółdzielni. Możesz wpaść, jak chcesz. Będzie ono w pierwszej połowie grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 18 Listopada 2015 Smak taki jak ma być chociaż może za młody. Ale jeszcze dojdzie. Ja jak zobaczyłem te dziury to też oniemialem. Ja bawię się w to z 1,5 roku i cieszę się że są takie efekty. I kolejny raz powiem. Możemy razem sery robić bo jak na razie zgrzytów nie było a efekty.... Widać są.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 18 Listopada 2015 Są, są. Nie wiem, jak to się udało, ale myślę, że jak własnie będziemy robić razem, to będzie dobrze. Trzeba robić częściej, aby nabrały powtarzalności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udało bo wreszcie cierpliwie robiłem zgodnie ze sztuką. Tydzień w zimnym i dwa tygodnie w ciepłym. Kiedy wpadasz po niego i po prasę? Zakosiles mi tez pieluche/chustę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udało bo wreszcie cierpliwie robiłem zgodnie ze sztuką. Tydzień w zimnym i dwa tygodnie w ciepłym. Kiedy wpadasz po niego i po prasę? Zakosiles mi tez pieluche/chustę Tak, Ty robiłeś. Razem robiliśmy. Ty dojrzewałeś w prawidłowy sposób i to jest bardzo ważna sprawa, za którą jestem Ci ogromnie wdzięczny. Pieluchy nie wziąłem. Pamiętam, że ją wymyłem z Ricotty i potem położyłem na blacie. W sumie to mógłbym wpaść w piątek, albo sobotę i jeszcze wagę bym od Ciebie wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 18 Listopada 2015 Pisałem o dojrzewaniu. Sery razem robione i dkatego takie wypasy. Bo każdy dodał swoje doświadczenie. Ale zjeby muszą być. Annato wziąłeś i nie oddaleś. Podobnie jak pieluche. Oj kolego jak się bierze to potem pilnuje i oddaje. Całe szczęście że to tanie rzeczy bo bym Cię przegonil do gospody do Kiełczówka.... Sobota pasi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 18 Listopada 2015 No przecież jako żywo, byłem tam już po naszym spotkaniu w celu wzięcia sera, bakterii i podpuszczki. Twojego annato nie mam i pieluchy też. Mam tylko swoje annato, które stoi w lodówce i czasami używam.Jak pasuje, to w porządku. Jeszcze się zgadamy co do godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 18 Listopada 2015 hehhehehe a kto ode mnie annato brał do zaprawienia skrzepu ??? a kto brał pieluchę do prasowania ????hehehhe oj kolega chyba już średnio przytomny był. Annato udało się znaleźć w kuchni. A pieluchę masz ode mnie w gratisie. Znaj moje dobre serce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 19 Listopada 2015 No mówię Ci przecież, że pieluchy nie zabrałem ze sobą. Kładłem ją na blacie w kuchni po osączeniu Ricotty i umyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 19 Listopada 2015 Kamil. Nie chcę ciągnąć tematu. Dałeś lekko ciała i tyle. Jak ba takich spotkaniach będziesz coś ode mnie brał to potem oddaj a nie wieszaj czy nie zostawiaj na parapecie... Tyle w temacie. The end Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.