Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) to wpadaj  do mnie ,zawsze potrzeba kogos do walkowania :) Ciasto oczywiscie! ,bo ja nie jestem agresywna :D ..

juz kupnego camemberta pozbawilam plesni ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457121
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko nie przesadzaj z wilgotnością w pudełku bo popsuje się. Musi być wilgotno ale nie MOKRO
 

 

Ja w przepisie z Agrowisu na rokforta mam wilgotnośc 95%, zrobiłem dwa wilgotnośc nawet była większa. Zabrałem na zlot w Gąsiorowie i wszyscy się zajadali, a Monika nasza gospodyni zamówienie złożyła na ser u mnie.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457124
Udostępnij na innych stronach

Mam taki 11l garnek... ale myslałem że za mały do serów.... i zbieram kasę na taki 25l...

Perszing na jaki zlot się wybierasz ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457125
Udostępnij na innych stronach

Ja robię mega dobre farsze do pierogów. Albo na ruskie. Albo na kapuchę z grzybami jak mi kapucha zostanie z mega fajnej zupy wigilijnej. Którą tylko jemy raz w roku. Gdzieś ze wschodu przepis i nie każdemu smakuje.

A Ty w Szwecji już na stałe ? i to jeszcze w tak drogim mieście :)


 

Tylko nie przesadzaj z wilgotnością w pudełku bo popsuje się. Musi być wilgotno ale nie MOKRO
 

 

Ja w przepisie z Agrowisu na rokforta mam wilgotnośc 95%, zrobiłem dwa wilgotnośc nawet była większa. Zabrałem na zlot w Gąsiorowie i wszyscy się zajadali, a Monika nasza gospodyni zamówienie złożyła na ser u mnie.

 

Bazyl - wilgotność to jedno. Możesz mieć wilgoć w powietrzu a możesz nie mieć przewiewu i pudełko pełne wody i na bank ser Ci spleśnieje - ale tą złą pleśnią.

Popatrz gdzie np. gorgonzole są dojrzewane. W jakich warunkach. Wilgotność duża ale odpowiednio uzyskana i najlepiej z cyrkulacją powietrza. Zamknięte szczelnie pudełka są do bani wg mnie.


Mam taki 11l garnek... ale myslałem że za mały do serów.... i zbieram kasę na taki 25l...

Perszing na jaki zlot się wybierasz ???

Ja na razie się nigdzie nie wybieram. Jest ekipa fajna - nasza Spółdzielnia - i to mi na razie wystarczy. Poza tym muszę żonę wspomagać w domu i nie mogę przesadzać z nieobecnością itp. Za dużo zwierzaków i zobowiązań mamy. I tak jest wyrozumiała z tymi moimi wszystkimi pomysłami i wyrobami :) ale może dlatego że jej mega  smakują :)


BAZYL - masz zdjęcia tych serów ? bom ciekawy co Ci wyszło :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457126
Udostępnij na innych stronach

 

 

A Ty w Szwecji już na stałe ? i to jeszcze w tak drogim mieście
ja juz od ponad 30 lat ,to juz wiecej chyba jak na stale..bo to juz prawie 2/3 mojego zycia :D  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457129
Udostępnij na innych stronach

 

A Ty w Szwecji już na stałe ? i to jeszcze w tak drogim mieście
ja juz od ponad 30 lat ,to juz wiecej chyba jak na stale..bo to juz prawie 2/3 mojego zycia :D  

 

Tam mnie jeszcze nie było. Więc masz to jak w banku, że Cię kiedyś odwiedzę i porobimy coś wspólnie. Możemy sery, chleby, drożdżówki itp. Jestem multimedialny :)

Mam taki 11l garnek... ale myslałem że za mały do serów.... i zbieram kasę na taki 25l...

Jak masz dojście do mleka taniego i dobrego to warto robić większe sery. Takie z 15-20 litrów mleka. Lepiej dojrzewają i lepiej smakują. A jak nie masz to 10-12 litrów w zupełności wystarczy. Można też robić na dwa gary ale to upierdliwe jest. Tak z Akmisem na spotkaniu Spółdzielczym żeśmy rzeźbili. Bo było ze 100 l na żółte :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457130
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: hehe mozemy nawet powedzic na podworku przed blokiem :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457131
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl - wilgotność to jedno. Możesz mieć wilgoć w powietrzu a możesz nie mieć przewiewu i pudełko pełne wody i na bank ser Ci spleśnieje - ale tą złą pleśnią.

 

U mnie w piwnicy raczej nie ma przewiewu  i wyszły sery bardzo dobre ;)

 

 

 

BAZYL - masz zdjęcia tych serów ? bom ciekawy co Ci wyszło :)

 

Są w moim temacie, pierwszy się rozwalił na kawałki i pisali zła pleśń to tamto, wszyscy co jedli żyją i im smakowało ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457133
Udostępnij na innych stronach

No nie mów, że masz tam wędzarnię i że można ????????? to przecie jakieś wyczesane ryby można machnąć.

Nic to - kiedyś się będzie trzeba zorganizować :) jak oczywiście nie będzie to problemem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457134
Udostępnij na innych stronach

Perszing, to pomyśl kiedy moglibyśmy zrobić "spółdzielnię" , jak bym wiedział ze 2 tygodnie wczesniej , to spróbuję wziąć jakis urlop może... zostało mi jeszcze 6 dni... urlopu...

Cholerka ale by fajnie było zrobić kilka serów, nawet takich ala oscypków... Ze dwa lata temu na zlocie naszym regionalnym robiliśmy sery pod kierunkiem mistrza andrzejaK i później jeszcze raz u WojtkaW ale coś nie mogę się przemóc samemu zrobić... Jakie podpuszczki, temperatury, czasy... ech...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457136
Udostępnij na innych stronach

BAZYL - piwnica jest idealna. To nie chodzi o przeciągi. Ale o zamknięte szczelnie pudełko wypełnione zbyt dużą ilością wody.

Oczywiście piwnica w której nie "wali" stęchlizną.  Moje też okrzyknęli zepsutymi ale już się tym nie przejmuję odkąd oglądnąłem sporo filmów z dojrzewalni serów pleśniowych. Ich widok niejednego by odrzucił i pewnie zapach także. Ja swoje wczoraj wyniosłem do lodówki w garażu bo tak intensywnie zaczęły pachnieć czy śmierdzieć jak ktoś woli. A że robione ze 100% koziego to wiadomo o co kaman :)

 

Sposób Akmisa i Eanny jest git. Pojemnik z wodą , na nim np. patyczki do szaszłyków a na tym gaza czy jakoś takoś.

Jeszcze nie testowałem ale zamierzam...bo widziałem, że im piękna biała pleśń powstała w ten sposób.


Perszing, to pomyśl kiedy moglibyśmy zrobić "spółdzielnię" , jak bym wiedział ze 2 tygodnie wczesniej , to spróbuję wziąć jakis urlop może... zostało mi jeszcze 6 dni... urlopu...

Cholerka ale by fajnie było zrobić kilka serów, nawet takich ala oscypków... Ze dwa lata temu na zlocie naszym regionalnym robiliśmy sery pod kierunkiem mistrza andrzejaK i później jeszcze raz u WojtkaW ale coś nie mogę się przemóc samemu zrobić... Jakie podpuszczki, temperatury, czasy... ech...

Kup książkę RICKY CAROLL i tam masz przepisy i podane bakterie. Dokładnie nazwy z serowara bo Oni chyba partycypowali w tłumaczeniu czy wydaniu. A podpuszczka najtańsza z allegro na początek - mikrobiologiczna. Dają do niej także chlorek wapnia i przepisy na kilka typów serów. Ale takie nie do końca dobre....ale coś tam też wychodzi z nich...


Pokemon : możesz kiedyś wpaść jak będę miał mleko w weekend i porobimy coś. Zobaczysz o co kaman. Chyba daleko do Kiełczowa nie masz ???

Ale na razie mój rolnik mleka nie ma......Ale coś się może z innego źródła wykombinuje. Chyba, że Ty możesz przywieźć.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457137
Udostępnij na innych stronach

Meszkamy w bloku ale nikt sie nie czepia ze wedzimy ,u nas normalnie nie ma problemu gryle sa nawet poustawiane przy kazdym bloku , wedzarenke , taki kupny blaszak ale na nasze potrzeby wystarcza .Tylko latem mozna wedzic bo teraz to mozna tylko ,kataru sie nabawic . :D Ja nie wedkuje moj TZ tez nie ..ale wode mamy 5 min rowerkiem  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457142
Udostępnij na innych stronach

Meszkamy w bloku ale nikt sie nie czepia ze wedzimy ,u nas normalnie nie ma problemu gryle sa nawet poustawiane przy kazdym bloku , wedzarenke , taki kupny blaszak ale na nasze potrzeby wystarcza .Tylko latem mozna wedzic bo teraz to mozna tylko ,kataru sie nabawic . :D Ja nie wedkuje moj TZ tez nie ..ale wode mamy 5 min rowerkiem  :)

hehehe dla zabawy sprawdziła moja żona (bo pracuje na lotnisku) ile loty do Cię kosztują. Na naszą trójkę - kobiałki me nie są inwazyjne więc się nie przejmuj. II połowa Marca 534 zł. w obydwie strony - za 3 osoby :) oczywiście to nie znaczy że już w Marcu do Ciebie wpadamy :) hehehe

Ale obiecuję przywieźć trochę serów w ramach rekompensaty :)

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457143
Udostępnij na innych stronach

no w marcu to jeszcze zalapiecie sie na snieg:)...ale i gorka tez jest !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457145
Udostępnij na innych stronach

Tomek: Nie spodziewałem się. Przyznaję, że jak żyję i robię sery 3,5 roku, to nie miałem nigdy takich dziur. Mam nadzieję, że smak też w porządku.

 

Metoda z patyczkami do szaszłyków, miską i zwilżoną gazą jest sprawdzona wielokrotnie przeze mnie. Zawsze wychodzą pokryte piękną białą pleśnią. 

 

Pokemon: Niedługo mamy spotkanie spółdzielni. Możesz wpaść, jak chcesz. Będzie ono w pierwszej połowie grudnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457238
Udostępnij na innych stronach

Smak taki jak ma być chociaż może za młody. Ale jeszcze dojdzie. Ja jak zobaczyłem te dziury to też oniemialem. Ja bawię się w to z 1,5 roku i cieszę się że są takie efekty. I kolejny raz powiem. Możemy razem sery robić bo jak na razie zgrzytów nie było a efekty.... Widać są....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457247
Udostępnij na innych stronach

Są, są. Nie wiem, jak to się udało, ale myślę, że jak własnie będziemy robić razem, to będzie dobrze. Trzeba robić częściej, aby nabrały powtarzalności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457262
Udostępnij na innych stronach

Udało bo wreszcie cierpliwie robiłem zgodnie ze sztuką. Tydzień w zimnym i dwa tygodnie w ciepłym. Kiedy wpadasz po niego i po prasę? Zakosiles mi tez pieluche/chustę :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457267
Udostępnij na innych stronach

Udało bo wreszcie cierpliwie robiłem zgodnie ze sztuką. Tydzień w zimnym i dwa tygodnie w ciepłym. Kiedy wpadasz po niego i po prasę? Zakosiles mi tez pieluche/chustę :)

 

Tak, Ty robiłeś. Razem robiliśmy. :)

 

Ty dojrzewałeś w prawidłowy sposób i to jest bardzo ważna sprawa, za którą jestem Ci ogromnie wdzięczny.

 

Pieluchy nie wziąłem. Pamiętam, że ją wymyłem z Ricotty i potem położyłem na blacie. 

 

W sumie to mógłbym wpaść w piątek, albo sobotę i jeszcze wagę bym od Ciebie wziął.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457285
Udostępnij na innych stronach

Pisałem o dojrzewaniu. Sery razem robione i dkatego takie wypasy. Bo każdy dodał swoje doświadczenie.

Ale zjeby muszą być. Annato wziąłeś i nie oddaleś. Podobnie jak pieluche. Oj kolego jak się bierze to potem pilnuje i oddaje. Całe szczęście że to tanie rzeczy bo bym Cię przegonil do gospody do Kiełczówka.... Sobota pasi...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457294
Udostępnij na innych stronach

No przecież jako żywo, byłem tam już po naszym spotkaniu w celu wzięcia sera, bakterii i podpuszczki. Twojego annato nie mam i pieluchy też. Mam tylko swoje annato, które stoi w lodówce i czasami używam.

Jak pasuje, to w porządku. Jeszcze się zgadamy co do godziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457297
Udostępnij na innych stronach

hehhehehe a kto ode mnie annato brał do zaprawienia skrzepu ??? a kto brał pieluchę do prasowania ????

hehehhe oj kolega chyba już średnio przytomny był. Annato udało się znaleźć w kuchni. A pieluchę masz ode mnie w gratisie. Znaj moje dobre serce :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457305
Udostępnij na innych stronach

Kamil. Nie chcę ciągnąć tematu. Dałeś lekko ciała i tyle. Jak ba takich spotkaniach będziesz coś ode mnie brał to potem oddaj a nie wieszaj czy nie zostawiaj na parapecie... Tyle w temacie. The end
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/23/#findComment-457443
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.