Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ale ricotta wyszła przecudna [Dodano: 03 sty 2019 - 22:51]Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobieWysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu TapatalkaTak, widziałam, bardzo przydatny filmik. Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem ale i tak dłużej czekałam na pokrojenie skrzepu niż zalecane, w końcu już pokroiłam bo nie wiedziałam ile jeszcze mam to trzymać. No nic, będę próbować aż się uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Duża wydajność ricotty? Jak tak to wszystko poszło w serwatke zamiast w korycina. Wg tego co powyżej opisałem. Albo za szybko albo za słaba podpuszczka albo za mała dawka. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Duża wydajność ricotty? nie zważyłam dokładnie bo już jej nie ma, ale z pewnością więcej niż powinno. Z 5 l ( w tym litr jeszcze mleka dolewałam) taka szczodra miseczka. Tak jak piszesz, zamiast w korycina poszło w serwatkę, ale przynajmniej się nie zmarnowało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 3 Stycznia 2019 czy mozna uzycz mleka z kauflandu 3.2 procent jaki ma byc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jak coś to Piątnica 3.2%. Świeża. Pasteryzowana w niskiej temperaturze. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 03 sty 2019 - 23:35]Może coś mi się uda pokazać jeżeli mam na komórce fotki. Kurcze chyba z krojenia skrzepu mam na kompie. A tam widać pięknie przełom i to że skrzep mocny jest. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Bo jest tak opisane. Piątnica 3,2% w plastikowych butelkach białych. Znajdziesz w lodówkach z krótką datą przydatności Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze? Kup piątnicę w plastikowej butelce 3,2, z lodówki,z czerwoną nakrętkąBroń Boże w kartonie[Dodano: 03 sty 2019 - 23:46]Szybszy Tomek byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jest też laciate takie, no i Auchen ma takie swoje. Ważne by nie mieszać różnych. Odbieraj serwatkę a nie skrzep! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litrDrugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litrbardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litrDrugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litrbardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach Alinko ja zakupiłam taką w proszku mikrobiologiczną, ale chyba zamówię sobie tę naturalną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-620061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 19 Stycznia 2019 ma mieć dziury czy też nie. Skąd się biorą dziury ? Im bardziej sterylnie tym mniej dziur Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Do ładnych dziur potrzebne bakterie propionowe, użyte zgodnie z recepturą. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zastosowanie kefiru może powodować wzdymanie.Propiony występują naturalnie - pytanie gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Robiłem goudę z dodatkiem propionowych i ładnie "wzdęło" Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ja kiedyś robiłem bez propionow korycin i ser był jak gąbka. W kefirze, szczególnie Krasnystaw jest dużo drożdży, wiesz o tym. Perszing.. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 23 Stycznia 2019 A w kale dużo propionów. Szczególnie w kale prosiaków a potem wszędzie po stajni latają jak głupie hehhe[Dodano: 23 sty 2019 - 14:43]Gąbczasta struktura to bardzo często sprawka bakterii Coli. Ale od tego się nie umiera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.