Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobie

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619553
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale ricotta wyszła przecudna :D


[Dodano: 03 sty 2019 - 22:51]

Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobie

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Tak, widziałam, bardzo przydatny filmik. Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem ale i tak dłużej czekałam na pokrojenie skrzepu niż zalecane, w końcu już pokroiłam bo nie wiedziałam ile jeszcze mam to trzymać. No nic, będę próbować aż się uda :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619555
Udostępnij na innych stronach

Duża wydajność ricotty? Jak tak to wszystko poszło w serwatke zamiast w korycina. Wg tego co powyżej opisałem. Albo za szybko albo za słaba podpuszczka albo za mała dawka.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Duża wydajność ricotty?
nie zważyłam dokładnie bo już jej nie ma, ale z pewnością więcej niż powinno. Z 5 l ( w tym litr jeszcze mleka dolewałam) taka szczodra miseczka. Tak jak piszesz, zamiast w korycina poszło w serwatkę, ale przynajmniej się nie zmarnowało 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619560
Udostępnij na innych stronach

Jak coś to Piątnica 3.2%. Świeża. Pasteryzowana w niskiej temperaturze.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 03 sty 2019 - 23:35]

Może coś mi się uda pokazać jeżeli mam na komórce fotki. Kurcze chyba z krojenia skrzepu mam na kompie. A tam widać pięknie przełom i to że skrzep mocny jest. c6bc98b998c1821b4c37ac25f7a81407.jpg95113f89cdf9f4cbaa9f7f634621f87f.jpg1fd680db5e6390ed4d9ad19bcf73aa1f.jpgb531dfa0ae37130118f0f1a1d2a0df75.jpg

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619562
Udostępnij na innych stronach

Bo jest tak opisane. Piątnica 3,2% w plastikowych butelkach białych. Znajdziesz w lodówkach z krótką datą przydatności

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619564
Udostępnij na innych stronach

 

 

a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze?

 

Kup piątnicę w plastikowej butelce 3,2, z lodówki,z czerwoną nakrętką

Broń Boże w kartonie


[Dodano: 03 sty 2019 - 23:46]

Szybszy Tomek byłeś  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619566
Udostępnij na innych stronach

Jest też laciate takie, no i Auchen ma takie swoje. Ważne by nie mieszać różnych. Odbieraj serwatkę a nie skrzep!

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619763
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem

 

Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.

Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litr

Drugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litr

bardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-619900
Udostępnij na innych stronach

 

Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem

 

Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.

Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litr

Drugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litr

bardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach 

 

Alinko ja zakupiłam taką w proszku mikrobiologiczną, ale chyba zamówię sobie tę naturalną

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-620061
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621052
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie.

post-93537-0-85140900-1547892118_thumb.jpeg

post-93537-0-88430900-1547892129_thumb.jpeg

post-93537-0-88514700-1547892144_thumb.jpeg

post-93537-0-08268600-1547892155_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621074
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś robiłem bez propionow korycin i ser był jak gąbka. W kefirze, szczególnie Krasnystaw jest dużo drożdży, wiesz o tym. Perszing..

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621476
Udostępnij na innych stronach

A w kale dużo propionów. Szczególnie w kale prosiaków :) a potem wszędzie po stajni latają jak głupie hehhe


[Dodano: 23 sty 2019 - 14:43]

Gąbczasta struktura to bardzo często sprawka bakterii Coli. Ale od tego się nie umiera :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/46/#findComment-621477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.