Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ale ricotta wyszła przecudna [Dodano: 03 sty 2019 - 22:51]Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobieWysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu TapatalkaTak, widziałam, bardzo przydatny filmik. Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem ale i tak dłużej czekałam na pokrojenie skrzepu niż zalecane, w końcu już pokroiłam bo nie wiedziałam ile jeszcze mam to trzymać. No nic, będę próbować aż się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Duża wydajność ricotty? Jak tak to wszystko poszło w serwatke zamiast w korycina. Wg tego co powyżej opisałem. Albo za szybko albo za słaba podpuszczka albo za mała dawka. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Duża wydajność ricotty? nie zważyłam dokładnie bo już jej nie ma, ale z pewnością więcej niż powinno. Z 5 l ( w tym litr jeszcze mleka dolewałam) taka szczodra miseczka. Tak jak piszesz, zamiast w korycina poszło w serwatkę, ale przynajmniej się nie zmarnowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 3 Stycznia 2019 czy mozna uzycz mleka z kauflandu 3.2 procent jaki ma byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jak coś to Piątnica 3.2%. Świeża. Pasteryzowana w niskiej temperaturze. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 03 sty 2019 - 23:35]Może coś mi się uda pokazać jeżeli mam na komórce fotki. Kurcze chyba z krojenia skrzepu mam na kompie. A tam widać pięknie przełom i to że skrzep mocny jest. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Bo jest tak opisane. Piątnica 3,2% w plastikowych butelkach białych. Znajdziesz w lodówkach z krótką datą przydatności Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze? Kup piątnicę w plastikowej butelce 3,2, z lodówki,z czerwoną nakrętkąBroń Boże w kartonie[Dodano: 03 sty 2019 - 23:46]Szybszy Tomek byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jest też laciate takie, no i Auchen ma takie swoje. Ważne by nie mieszać różnych. Odbieraj serwatkę a nie skrzep! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litrDrugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litrbardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litrDrugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litrbardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach Alinko ja zakupiłam taką w proszku mikrobiologiczną, ale chyba zamówię sobie tę naturalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 19 Stycznia 2019 ma mieć dziury czy też nie. Skąd się biorą dziury ? Im bardziej sterylnie tym mniej dziur Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Do ładnych dziur potrzebne bakterie propionowe, użyte zgodnie z recepturą. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zastosowanie kefiru może powodować wzdymanie.Propiony występują naturalnie - pytanie gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Robiłem goudę z dodatkiem propionowych i ładnie "wzdęło" Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ja kiedyś robiłem bez propionow korycin i ser był jak gąbka. W kefirze, szczególnie Krasnystaw jest dużo drożdży, wiesz o tym. Perszing.. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 23 Stycznia 2019 A w kale dużo propionów. Szczególnie w kale prosiaków a potem wszędzie po stajni latają jak głupie hehhe[Dodano: 23 sty 2019 - 14:43]Gąbczasta struktura to bardzo często sprawka bakterii Coli. Ale od tego się nie umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.