Perszing37 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Dementuję pogłoski o tym, że mleko kozie "śmierdzi" i że skrzep jest bardzo delikatny. Pierwszy raz kupiłem 3 litry na próbę.- nie lubię mleka świeżego a to smakowało wybornie (nie tak ciężkie jak krowie),- zero "smrodka"- skrzep całkiem przyjemny w obróbce.Zaskoczyła mnie wydajność : z 3 litrów udało mi się uzyskać przed zasalaniem 500 gram koziej gorgonzoli. Pewnie po soleniu jest mniejsza waga ale nie sprawdzałem. Dzisiaj zważę i podeślę fotki.Jak eksperyment się uda to będzie kolejne mleko warte uwagi - cena też niezła bo 4 zł/litr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) 01.09.2015 - spotkanie 2 Serowarów z degustacją: Z mojej strony był : cheddar prosto z GB EXTRA MATURE, LEICESTER z PIEPRZEM prosto z GB, moje : KORYCIŃSKI z suszonymi pomidorami i papryką zieloną (lekko podwędzany), GOUDA z suszonymi pomidorami oraz kolorowym pieprzem, OSCYPIOR z ostatniego wędzenia, oraz przepyszna karkówka słoikowa wg Miro. Akmis po powrocie ze słonecznej Hiszpanii przywiózł : TETILLA (cycuszek - owczy bardzo świeży i delikatny), MANCHEGO (owczy - średnio dojrzały bardzo smaczny), EMENTALSKI Akmisowy i HIT sezonu - kiełbasa z białą pleśnią FUET (przepyszna). Edytowane 2 Września 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 3 Września 2015 Perszing,mleko kozie dopiero po przegotowaniu ma nieprzyjemny zapach.Świeże jest bez zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 3 Września 2015 Nie chcę się kłócić, jednakże z tego co mi wiadomo, to jeżeli cap ma dostęp do kóz, to mleko wtedy śmierdzi. Brzydki zapach pochodzi od capa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 3 Września 2015 Hehe ja tam nie wiem. Ale mleko 1 klasa. Jutro biorę i robię camembert Ale wersja de Lux. Jak wyjdzie to będzie wypas.....szczegóły niebawem. ..C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 3 Września 2015 Zwykle jak cap ma dostep do kozy ,to sa male kozki , a bez tego to koza mleka by nie dala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 4 Września 2015 A coś ktoś kiedyś mówił, że są jakieś tablety z hormonami, którymi można pobudzić laktację u zwierząt. Ale ja się tam nie znam na tym ważne, że zrobię pleśniaka , który WAS zaskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-442989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 22 Września 2015 Nudno tu coś się zrobiło. To napiszę cosik żeby nie było, że serowarstwem się nie zajmuję. Gorgonzola kozia wymiata - smak nieco zbliżony do Lazura z wyraźnym aromatem kozim. Nieco za mało słona więc muszę do tego typu serów dawać więcej niż 2% soli. W ostatnią niedzielę udało mi się załatwić 7 litrów krowiego i 2 litry koziego i zrobiłem przepis na Manchego - połączenie bakterii mezo i termofilnych i obróbka skrzepu do 40 stopni. Niestety nie mam dojścia do mleka owczego więc będzie nieco podrabiany M. Chociaż w ameryce środkowej podobno teraz głównie z mleka krowiego się go robi. Nie ważne....Ważne jest to, że fajnie wyszedł - 1300 g przed soleniem. A co ważniejsze ładnie serwatka pachniała więc zdecydowałem się zrobić ricottę bo dawno nie jadłem. I jakie było moje zdziwienie jeżeli chodzi o smak. Lekko słodkawa, bardzo kremowa - niebo w gębie. Moja żona ricotty nie lubi a tutaj powiedziała, że jest mega i zrobiła mi pyszne naleśniki z rodzynkami. I to wszystko dzięki 2 literkom mleka koziego. Nie doceniałem tych zwierzątek i zmieniam zdanie. Mleko nie śmierdzi, produkty też nie. Są bardzo charakterystyczne i niezłe. POLECAM. Zdjęcia potem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) No i w złym miejscu napisałem wiadomość A pustej odpowiedzi się nie da zostawić więc POZDRAWIAM korzystając z okazji wszystkich SEROWARÓW Edytowane 22 Września 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 22 Września 2015 Perszing37 czytam Twoje posty od dechy do dechy ,ale seró nie robie w promienu 5 kilometrów nie uświadczysz krowy , musze przyznac ze nie mialbym czasu .Sery robisz poiekne i piszesz fajnie Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 23 Września 2015 Perszing37 .Sery robisz piękne i piszesz fajnie Pozdrawiam Dzięki wielkie Pacanie:) I jak obiecałem tak zrobię : 1. Ser robiony wg ogólnej technologii serów żółtych Agrovis, ale potem wysmarowany dobrą oliwą oraz posypany wędzoną hiszpańską papryką : 2. Gorgonzola z mleka koziego: 3. Camembert z mleka koziego z popiołem z drzew liściastych (jakby kto pytał to nie mój wymysł tylko dawno dawno temu się tak robiło) 4. No i mamy Manchego z mleka krowiego-koziegoP.s.Gorgonzolę już jadamy a Camembert pięknie porasta białą pleśnią i jeszcze dochodzi do siebie.Czy będzie dobry taki z węgielkami ??? hmmm pożyjom-uwidimI coś nie serowego. Pyszne bułeczki - kaizereczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 23 Września 2015 Gratuluję. Wygląd powala na kolana. Sery, jak z wystaw i konwentów serowarskich. Jak będą smakowały tak, jak wyglądają, to będzie prawdziwa uczta. Szczególnie podoba mi się ten czerwony, jest bardzo urodziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 23 Września 2015 Dziękuję. On będzie chyba niezły. Papryka wędzona ma bardzo ciekawy smak i aromat. Ja natomiast jestem bardzo ciekawy co zrobi mleko kozie z Manchego. Szkoda że trzeba tyle czekać. Nie chcę się powtarzać ale do cierpliwych nie należę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 23 Września 2015 Ale Manchego dojrzewa ok. 2-3 miesiące. To stosunkowo krótko w porównaniu do np. Parmezanu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 23 Września 2015 Piękne te sery wyrabiasz, ale czemu tyle trzeba czekać aby skosztować Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 23 Września 2015 Odpowiem na dwa posty na raz:) Są 4 przynajmniej wersje Manchego. Jest taka 5 dniowa nawet. A czemu czekać? To tak jak z winem. Czym ser starszy tym pełniejszy i ostrzejszy ma smak. A ja preferuje mocne smaki. Przykładem jest nasz korycin. Można go jeść już po kilku dniach ale wystarczy potrzymac go kilka tygodni i już będzie wiadomo czy warto dojrzewać czy nie. A innym przykładem jest bundz. Ten to jest mega na bardzo świeżo. Akmis ma doświadczenie w krótkim dojrzewaniu żółtych. I nie narzeka. Ja to ćwiczę charakter i trzymam dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 23 Września 2015 Camembert z mleka koziego z popiołem z drzew liściastych (jakby kto pytał to nie mój wymysł tylko dawno dawno temu się tak robiło) Bylam u nas u takich specjalistow od Camembert w popiole . Wyjasnili nam, ze popiol uzyskuja ze spalania jesiennego galezi winogronowych( kiedy oczyszczaja winnice, oni wlasnie to spalaja i ten popiol ma odpowiedni smak do serow). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 23 Września 2015 Od tego popiołu się podobno ta zabawa zaczęła. Potem stosowali popiół z drzew liściastych a w obecnych czasach głównie węgiel aktywny ten co się stosuje do filtracji alkoholi wyskokowych. Np. węgiel kokosowy. Pędy winogron już zamówiłem u kumpla z jego ogródka. Spale i porównam smak. Ale podobno ten wegiel/popiół go za dużo nie daje. Kurde. Zapomniałem napisać o kajzerkach. Czemu je dodałem tutaj. Nie dlatego że się lubię chwalić hehe a dlatego że przewaga płynów do wyrobu ciasta to był jogurt naturalny z mojej "stajni".. Przepis nie mój. Ale super smak i konsystencja. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 23 Września 2015 Zrob tez bialy ser tak jak Camembert, ale bez bakterii i w popiele, tez wspanialy smak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 23 Września 2015 Ale chodzi o twaróg czy zwykły ser podpuszczkowy na własnych bakteriach z flory mleka? I rzeczywiście ten popiół zmienia smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 23 Września 2015 Tutaj jest ten ser http://www.cheesemaking.com/GoatWithAsh.html Ten ser ma lekko dojrzewajacy smak. Zdaje mi sie ,ze to fromage cheese , jaki ja jadlam. Byl z koziego mleka i wlasnie w tym popile. Bardzo smaczny. Brie i Camembert maja swoj specyficzny smak, ktory jednak dominuje w serze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 24 Września 2015 Znam tą stronę. Dużo ciekawych przepisów. Niektóre pomysły stamtąd zaczerpnąłem. Popielnik między innymi Teraz namierzam się na zielony marmurek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-446628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 7 Października 2015 No to mamy camemberty z popiołem. Jakie wrażenie. Wizualnie super. Smakowo - nic specjalnego. A dodatkowo za słabo w moździerzu zmieliłem węgiel drzewny i podczas jedzenia czasami coś zgrzyta w zębach co jest dość mocno denerwujące.Jakby kto pytał o niebieskawy nalot. Tak - te serki siedziały w jednym pudełku z gorgonzolą i się "zaraziły niebieską pleśnią".Podsumowując - nie będę takich serów robił bo szkoda mi mleka a efekt praktycznie żaden.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-448768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 9 Października 2015 Hej, dawno mnie nie było ;-) Wizualnie super wygląda ten serek!! Brawo!! a ile go hodowałeś? moze za krótko? Ty lubisz ostre wyraziste smaki no nie? pozdrowionka!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-449244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 9 Października 2015 A nie wiem. 4 tygodnie ??W smaku jest rewelacyjny. Tylko wszystko psuje ten popiół. Jakby był dobrze sproszkowany to byłoby OK. Ale także bez rewelacji smakowych. Więc następna partia bez niczego. Oczywiście był on robiony z mleka koziego. Ostatnio otworzyłem ser 3 miesięczny ROMANO - bardzo ciekawy smak podchodzący pod Grana Padano ale w takim stadium dojrzewania kroi się na chlebek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/19/#findComment-449245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.