Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja napisałem , że trzeba uważać. Wiesz jakie obciążenia może przyjąć płyta ????

Bo ja nie wiem ale moim zdaniem przy za dużym obciężeniu może pęknąć. Poza tym płyta ma ograniczenie w średnicy - i dlatego uwielbiam swoją gazową i na płytę nigdy nie zmienię.

Poza tym chińszyczny z WOKA bym po bożemu nie mógł na płycie robić. .....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456865
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Jeden włożyłem do rumu.

 Ja moj zolty ser przecieralam Mojego TZ whisky "jura"

czy taki maslany zapach sera jest OK? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456871
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie wiem narazie zapakowany prozniowo dojzewa ,przekroje na BN:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456875
Udostępnij na innych stronach

ja mam starą kuchnię - nie mam płyty ceramicznej tylko ruszta metalowe :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456876
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie wiem narazie zapakowany prozniowo dojzewa ,przekroje na BN:-)

Wrzuć zdjęcia serka w próżni i jak go wyciągniesz - i oczywiście potem w przekroju.

I podziel się informacją o smaku.

Jak go nacierałaś ? ile razy ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456878
Udostępnij na innych stronach

Przez jakis tydzien ( kazdego dnia)w czasie jak tworzyla sie skorka ,polalam i palcem roztarlam dookola ,ja nie mam za dobrych warunkow  ,ser lezy na parapecie w pokoju przy otwartym oknie ,pokoj wylaczony kaloryfer. Ser jest robiony tak jak napisalam w moim temacie ,sa fotki do czasu gdy nie zostal zapakowany .Oczywisci ewstawie jak bedzier ozkrojony

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=449305tutaj :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456882
Udostępnij na innych stronach

A na której stronie Twojego wątku jeżeli możesz podać ? pooglądałbym :) Ale na powstawanie skórki nie są potrzebne jakieś mega warunki. A potem hyc do próżni i do lodówki i jest super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456884
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tomek, jest na tej stronie, na której się otwiera, tylko przewiń w dół.

Każdy post zawiera numer, który możemy znaleźć na pasku w prawym, górnym rogu.

Możemy również podać bezpośredni adres do danego posta, najeżdżając kursorem na ten numer i klikając prawym przyciskiem myszy. Wtedy wybieramy : "kopiuj adres odnośnika " i wklejamy do pisanej informacji w dowolnym miejscu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-456905
Udostępnij na innych stronach

A teraz Akmis patrz i się ucz jak się ser dojrzewa :) To nasze dziecko z 26.09.2015 - GRUYER. Ponad rok czekałem na takie dziurki. Ale warto było. Jest efekt i jest smak. Czemu nie wytrzymałem z dojrzewaniem ?? Coś mi się wydawało, że za bardzo napuchł w próżni i że COLI się dostały. Więc musiałem przekroić. I PACZ KOLEGO JAKI EFEKT po niecałych 2 miesiącach :)

 

post-67697-0-64610300-1447802511_thumb.jpgpost-67697-0-55039600-1447802512_thumb.jpgpost-67697-0-25370500-1447802513_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457052
Udostępnij na innych stronach

Tomek i Kamil szacun!

Czuję się również ojcem sukcesu dwa razy zamieszałem to mleko... Stąd pewnie te dziury ;)

Myślę że to był klucz do pełnego sukcesu. Każdorazowo musisz mieszać mleko - ale tylko dwa razy bo inaczej będą same dziury :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457064
Udostępnij na innych stronach

Perszing, kiedy zrobisz kurs serowarstwa ? Jadę do Ciebie po nauki :) Od chyba trzech lat przymierzam się do serów i coś nie mam odwagi...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457078
Udostępnij na innych stronach

Z Akmisem zastanawialiśmy się nad takim kursem na zlocie na który On chce jechać a ja jeszcze nie wiem. Ale podobno to ciężki temat logistycznie.

Sery są trudne na początku a potem już z górki. Ale trzeba ich trochę narobić żeby nabrać wprawy.

Jak masz dojście do taniego mleka to zaczynaj: od gołek, korycinów i pleśniaków. A potem żółte.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457081
Udostępnij na innych stronach

pikne dziurencje :) z jakiej ilosci mleka robiony ten ser?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457082
Udostępnij na innych stronach

Hmmm kolega KarKan chyba nam przywiózł  coś koło 20 litrów. A że jeszcze dużego garnka nie miałem to zrobiliśmy z Akmisem dwa sery w garnkach 12 litrowych : Manchego i ten Gruyer.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457085
Udostępnij na innych stronach

:) hehe duzego garnka powiadasz ,ja mam najwiekszy 10l i uwazam ze jest wielki bo zajmuje mi cala szafke..ja dzis chce zrobic jakis plesniowy zobacze co mi wyjdzie  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457087
Udostępnij na innych stronach

nooom ja mam teraz 36,5 litra do zacierania piwa i do większych serów. Bo chłopaki z Wielkopolski mogą zawsze podrzucić mleczko od krówki w niezłych cenach :) I w ilościach słusznych. Na ostatnie spotkanie naszej Spółdzielni przywieźli chyba 160 litrów :)

Zrób Gorgonzolę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457089
Udostępnij na innych stronach

Gorgonzoli nie, bo bede tylko ja jadla ;) nikt nie przepada ,zrobie cos co moze bedzie jak camembert brie :) ,czy tego typu sery tez sie zakwasza ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457090
Udostępnij na innych stronach

Tak. Bakterie plus Penicilum Candidum (biała szlachetna pleśń). To drugie możesz wziąć z dobrego sera ze sklepu - zeskrobać i dodać do mleka. Powinno się potem namnożyć. Nigdy tak nie robiłem i nigdy mi jeszcze piękna biała pleśń nie powstała. Zawsze mi wychodzi taki niby camembert/brie ala Limburger - bardziej maziowy niż pleśniowy. Ale dzielnie z tym tematem też walczyć jeszcze będę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457091
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie kupilam kawalek sera i tak jak mi pisala Eanna zakwasze woda z zakwasu chlebowego, jak nie wyjdzie :) trudno wielkich znowu strat nie bedzie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457094
Udostępnij na innych stronach

Wyjdzie wyjdzie. Może nie dokładnie to co chcesz ale będzie pyszne. Każdy mój pleśniak jest inny. Nie ma powtarzalności - i to jest w tym piękne. No może za wyjątkiem Gorgonzoli - ta już wychodzi mniej więcej taka sama.

Tylko nie przesadzaj z wilgotnością w pudełku bo popsuje się. Musi być wilgotno ale nie MOKRO.

Ja tak spartoliłem pierwsze dwa pleśniaki na początku swojej drogi....Powodzenia i daj znać jak wyszło....


A swoją drogą jak sobie nowy zakwas na chleb zrobię (bo stary się popsuł bo przestałem o niego dbać) - to spróbuję także ser zrobić tą metodą. Albo tą wodą z kapuchy....to może być ciekawe....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457095
Udostępnij na innych stronach

oczywiscie ze dam znac ,co by to nie bylo , :D z sokiem z kapuchy zrobie korycina ,ale to przy okazji jak bede kisila kapuche na wigilijne pierogi :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/22/#findComment-457115
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.