Aksamit97 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 19 Listopada 2015 Rozumiem. Na przyszłość się zastosuję. Po prostu w natłoku pracy wyleciało z głowy. Chciałem tylko po prostu podkreślić, że nie zabrałem tego ze sobą. Również to by było na tyle z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ile tych pieluch brakuje? Jak coś mówić podeślę pampersa 5 ! Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 19 Listopada 2015 A masz problemy Karol? Kurde nie wiedziałem.... To nie pij tyle piwa bo za dużo ich zużyjesz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 19 Listopada 2015 A masz problemy Karol? Kurde nie wiedziałem.... To nie pij tyle piwa bo za dużo ich zużyjesz...Chyba przesadziles? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 20 Listopada 2015 A masz problemy Karol? Kurde nie wiedziałem.... To nie pij tyle piwa bo za dużo ich zużyjesz...Chyba przesadziles? Z czym ? Na żart odpowiadam żartem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 20 Listopada 2015 Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Trza coś napisać bo nic się nie dzieje.GOUDA HOLENDERSKA - z UtrechtuW dniu 04.12.2015 odbyło się koleżeńskie spotkanie u mnie: Arkawroc, Akmis oraz Mła. Zaowocowało to 5 kg GOUDĄ HOLENDERSKĄ (z Utrechtu) w typie marmurkowym. Robiona z ok. 40 litrów mleka z Wielkopolski (dzięki naszemu koledze Wielosia).Dodatkowo wyszła całkiem spora ilość Ricotty (1 kg - przerobiona na sernik). Arek i Ja wzięliśmy jeszcze po 10 litrów mleka na własne potrzeby. Ja zakwasiłem bakteriami do Mozarelli, następnie na drugi dzień zebrałem sporą ilość śmietany , która około południa już była pięknie ukwaszona (połowa wszamana do mizerii i ziemniaków). Z reszty swojego mleka zrobiłem 3 wielkie oscypiorki (w formie od kolegi Akmisa).Powstał na bazie naszego spotkania pliczek pdf z przepisem na tą Goudę - a ja od siebie dorzuciłem na Oscypiory oraz Ricottę. GOUDA z Utrechtu (Artur, Kamil, Tomasz) oraz OSCYPIORKI (Tomasz) WB.pdf Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Obejrzałem pliczek pdf , pochwalam ten sposób prezentacji- krótko, merytorycznie i na temat. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Załączone pliki Piękne opracowanie.Wielkie brawa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 8 Grudnia 2015 A dziękuję. Cała przyjemność po naszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Warto było się spotkać w tak zacnym gronie znawców tematu Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Koledzy jesteście wspaniali. Ślinka mi aż pociekła. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Hehe a wiecie że ten kaliber sera dalej sie soli od soboty wieczorem? Dzisiaj chyba koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Również miło mi było spotkać się w tak fajnym gronie.Wyszedł nam porządny ser, który teraz musi podojrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Ano musi musi. Gdzie byłeś jak Cię nie było "Zaginiony w akcji"Na razie skończyłem solenie ale już skórka twarda się robi. Poleży w garażu do końca tygodnia a potem siup do domciu.Jak oczkowanie się skończy to idzie do wosku - taka zmiana planów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 9 Grudnia 2015 W domu jestem chory, muszę wyleczyć się do jutra, bo próbne matury mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 9 Grudnia 2015 No Panie Panie - matura to nie przelewki. Nerwy jak cholera a wartość merytoryczna = żadna heeheh Ale każdy musi to przejść. Na szczęście cała edukacja już za mną. Zdrowiej i zdawaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Tomek Kamil może Was zainteresujehttp://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=50010 Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Dzięki, chyba sobie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Fajna sprawa, ale ja chyba wyczerpałem limit prezentów dla siebie na ten rok bo i lodówka i zgrzewarka , nadziewarka i kolejna maszynka do mięsa. Ale jest wyjście z sytuacji podszepnę innym co chcę . He he he Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Ja się właśnie zastanawiam nad tą deską. Jak sie to odbywa. Serwujesz na stole i każdy sobie nożykiem odcina i bierze na swój talerz kawałek sera czy jak?No i fajnie by było wiedzieć którym nożem który ser kroić. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Moja mi wystarczy. Tylko muszę dokupić nożyki które będą magnesować. Bo te co kupiłem niestety nie magnesują - podobno niektóre gatunki kwasiaka tak mają.Dajesz po kawałku sera na dechę i każdy sobie odkrawa co tam potrzebuje. Nożyki w zestawach są opisane. Jest do serów miękkich pleśniowych, do parmezanu, do żółtych twardych i miękkich itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 17 Grudnia 2015 w Twoim poradniku na oscypiory jest mowa o zakwaszeniu mleka bakteriami mozareli i zbieraniu smietany, w przepisie Tiera robimy z mleka prosto od krowy.Jaki ma to wpływ na "oscypka" ? Konieczne jest zebranie smietany ? Jak to zrobić jak przywoże mleko w 5l butlach ... psRobiłem wg Tiera ale z mleka sklepowego pasteryzowanego w niskiej temp. i smakowały jak z Zakopanego Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-463637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Była już o tym batalia w moim wątku którą bardzo ładnie podsumowała EANNA. Cofnij się kilka stron i poczytaj. Nie mam ochoty tego powielać. Nie ma jednego prawdziwego przepisu na Oscypiorki. Każdy robi jak lubi i jak mleko mu pozwala. Jedno jest niezmienne - masz osiągnąć takie pH aby skrzep w 55-65 stopni zaczął się lepić - bo mozarella, oscypek etc. to są sery parzone. Podczas parzenia są bardzo elastyczne i można je formować i ugniatać.Rób jak Ci wygodniej. Ja nie miałem czasu robić od razu a że mleko miało już 24h to musiałem zaszczepić bo było ryzyko popsucia.A poza tym stosowałem różne metody i z zakwaszaniem najczęściej osiągałem dobre pH i nigdy nie miałem problemów z formowaniem.Ale powtórzę raz jeszcze bo nie mam ochoty znowu dyskutować co jest lepsze : renifer czy jeleń - każdy robi jak mu wygodniej. WYNIK : dobry oscypior/ek który ładnie skrzypi w zębach.Zapomniałem jeszcze napisać, że jeżeli zostawisz mleko po udoju na 12-24 h w zimnym to na bank jak jest tłuste to wytworzy Ci się przynajmniej 0,5-1 cm wierzchniej warstwy słodkiej śmietany. Którą powinno się zebrać. Można trochę zostawić. A co to daje : daje to że ser mniej tłusty i możesz otrzymać pyszną kwaśną śmietanę d placków ziemniaczanych etc. Jak się ukwasi of course Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-463666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Mleko ciepłe od krowy jest równie dobrze plastyczne bez zakwaszania i już po kilku minutach w temp ok 60C skrzep jest na tyle miękki że można formować oscypka. Jeżeli zakwasisz mleko to zmienisz już smak sera i będzie kwaskawy posmak, a przy okazji bardziej plastyczny i tutaj trzeba uważać bo przy wędzeniu jak przez chwilę dasz więcej ciepła ser może wtopić się w siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-463668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.