Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jak coś to Piątnica 3.2%. Świeża. Pasteryzowana w niskiej temperaturze. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 03 sty 2019 - 23:35]Może coś mi się uda pokazać jeżeli mam na komórce fotki. Kurcze chyba z krojenia skrzepu mam na kompie. A tam widać pięknie przełom i to że skrzep mocny jest. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Bo jest tak opisane. Piątnica 3,2% w plastikowych butelkach białych. Znajdziesz w lodówkach z krótką datą przydatności Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a skad bede wiedzial ze jest pasteryzowana w niskiej temperaturze? Kup piątnicę w plastikowej butelce 3,2, z lodówki,z czerwoną nakrętkąBroń Boże w kartonie[Dodano: 03 sty 2019 - 23:46]Szybszy Tomek byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jest też laciate takie, no i Auchen ma takie swoje. Ważne by nie mieszać różnych. Odbieraj serwatkę a nie skrzep! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litrDrugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litrbardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem Ewa mój pierwszy skrzep był dobry po DOPIERO 70 minutach.Kilka razy wykonywałam próbę łamania, użyłam wtedy podpuszczki mikrobiologicznej 2krople/litrDrugim razem, po użyciu podpuszczki naturalnej cielęcej, tez 2kr/litrbardzo dobry skrzep wytworzył się po 25 minutach Alinko ja zakupiłam taką w proszku mikrobiologiczną, ale chyba zamówię sobie tę naturalną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-620061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zrobiłam kolejną próbę. Tym razem wsio jak przepis nakazuje, bardzo dokładnie. Też z 5 l na próbę, wyszedł niski bo formę mam większą. No i jak? Najbardziej mnie intryguje fakt czy na tym etapie (osuszony po solankowaniu) ma mieć dziury czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 19 Stycznia 2019 ma mieć dziury czy też nie. Skąd się biorą dziury ? Im bardziej sterylnie tym mniej dziur Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Do ładnych dziur potrzebne bakterie propionowe, użyte zgodnie z recepturą. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zastosowanie kefiru może powodować wzdymanie.Propiony występują naturalnie - pytanie gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Robiłem goudę z dodatkiem propionowych i ładnie "wzdęło" Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ja kiedyś robiłem bez propionow korycin i ser był jak gąbka. W kefirze, szczególnie Krasnystaw jest dużo drożdży, wiesz o tym. Perszing.. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 23 Stycznia 2019 A w kale dużo propionów. Szczególnie w kale prosiaków a potem wszędzie po stajni latają jak głupie hehhe[Dodano: 23 sty 2019 - 14:43]Gąbczasta struktura to bardzo często sprawka bakterii Coli. Ale od tego się nie umiera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-621477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.