CheNelly Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 14 Marca 2015 Pacan Wojciech właśnie z tego przepisu zawsze korzystam i zawsze wychodzi idealny We Włoszech nie znają takiej potrawy za bardzo Perszing jutro przetłumaczę, bo teraz mam masę pracy do zrobienia założę osobny wątek z tym przepisem i w razie potrzeby innymi, jak ktoś będzie chciał coś przetłumaczyć to zawsze mogę to zrobić A co do wątków to nie widzę potrzeby zakładania przez Perszinga sto wątków, pisze on o jakimś serze, jakie tematy poboczne wychodzą, to normalne A przepisy na swoje sery zamieszcza w swoim wątku, przecież nie będzie dla każdego sera nowego wątku otwierał :P Zawsze można też użyć wyszukiwarki forum przy szukaniu jakiegoś przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 14 Marca 2015 Witaj Perszing , jestem tu króciutko , jestem po zakupie połowy świnki i jej przerobieniu z mniejszym lub większym sukcesem , uważam , że i tak jest to krok do przodu . Dzięki Twojemu wątkowi wiem , że wędzonka jakieś tam potknięcia wybacza a ser już nie ale tak to zarąbiście opisujesz , że czytam Cię i uśmiecham się , oblizuję i najnormalniej w świecie poszukam kogoś kto ma krowki i sprzeda mi mleko i spróbuje . Będę trzymała się Twoich przepisów , więc bądź tu dla " młodych " na tym forum . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 14 Marca 2015 Dzięki CheNelly i Ulalka. Jestem nieco impulsywny. Taka barania natura. Najpierw napiszę a potem pomyślę zamiast nieco ochłonąć. Ale jak się czemuś poświęcam to na max. I lubię chłonąć wiedzę i się nią dzielić. Więc nic nie zmieniam. Przepisy i relacje będą w tym wątku. Ulalka: sery nie są trudne. Podobnie jak wędzenie jeżeli nauczy się człowiek podstaw a dopiero potem zacznie eksperymentować. Bo ta wiedza ma już kupę lat i trzeba się trzymać tego co ludzkość opracowała. Szukaj krów. Mi dzięki akmisowi udało się znaleźć jedną obok miejsca gdzie mieszkam i gdzie się nie spodziewałem. I teraz co tydzień wyczekuję na dzień odbioru mleka i planuję co tu zmajstrować. Wędzenie też uwielbiam a po odkryciu ostatnim w Selgrosie mega dobrego mięsa i po peklowaniu z nastrzykiem wyszły mi takie wędliny że sam się zdziwiłem. Ale także musiałem wykonać kilka wędzeń żeby opanować swoją wędzarnie. Praktyka i pasja czyni mistrza. A teraz najzabawniejsze. Pewnie bym tej przygody z wędlinami i serami nie zaczął gdyby nie problemy z kręgosłupem. Te hobby pozwala mi ogarnąć się psychicznie więc polecam na problemy ze zdrowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 15 Marca 2015 A czy ja mogę wybrać jak chce go prowadzić? Pisalem że chcę mieć jeden wątek, wątek o mnie i o mojej pasji związanej z serami. I wszelkie przepisy jakie daje są z nimi zwiazane. Nie mam ochoty mieć więcej wątków W swoim wątku wstawiaj sobie przepisy jakie chcesz i rób co chcesz. CheNelly: nie bądź taka. Ja tu daje wam moje tajemne przepisy to i Ty daj Ale nie namawiaj Nelly jak chce wstawic przepis na ser żeby robiła to w Twoim wątku. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 15 Marca 2015 BazylWidzew ludzie żyją i robią ze swoim hobby co chcą , więc usilne namiawianie tych dwóch forumowiczów b y skończyło wspólpracę jest chyba nie na miejscu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 15 Marca 2015 BazylWidzew.: czy Ty masz ze sobą jakiś problem? Nie wiem czy zauważyłeś ale jestem dorosłym człowiekiem i pozwól że sam będę podejmował decyzje. Właśnie kolejny raz pokazałeś się z tej gorszej strony i naprawdę nikt Cię nie namawia żebyś tu coś pisał. Masz coś ciekawego do powiedzenia w temacie serów to zapraszam. Pochwal się jakimś swoim wyrobem. Daj jakiś ciekawy przepis czy to na ser czy to na posiłek z dodatkiem własnego sera i przestań mącić bo nic z tego dobrego nie wynika. I teraz to Ty zacząłeś misz masz w tym wątku robić. To tyle w temacie i więcej ochoty na dyskusje z Tobą nie mam więc proszę odpuść i nie odpisuj. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) PRASA DO SERÓW TWARDYCH - TUTORIAL PERSZINGA Nie zrażony dniem wczorajszym oraz dzisiejszym nadaje z samego rana. Bo przez noc naszedł mnie pomysł na nowy wpis dla początkujących.Na początku mojej przygody były sery miękkie samoprasujące itp. Ale potem sobie pomyślałem - a czemu nie pójść krok dalej skoro ja uwielbiam jeść sery żółte. A te ze sklepów pozostawiają wiele do życzenia. Kupiłem 5 litrów mleka sklepowego i zacząłem warzyć. I nagle mnie zastopowało - a jakim cudem uzyskać naciski rzędu 15-20 kg. Skoro największa woda w supermarkecie waży 5 kg. No i kombinacją alpejską jakoś ten ser sprasowałem ale nie było to proste. Powiedziałem sobie - nigdy więcej. Kolejnego dnia rano przy kawie w pracy zacząłem moje poszukiwania - skąd tu wziąć prasę. Znalazłem za 200 i 110 zł. Ale patrząc na zdjęcia stwierdziłem , że muszę zostać bohaterem we własnym domu. Pozbierałem wszystkie resztówki drewna jakie miałem i zacząłem projekt. Oczywiście wcześniej doktorat z fizyki zrobiłem o równowadze sił.No i tak to wyglądało. Podaje wymiary mojej prasy bo jest dość stabilna i daje mniej więcej 3 krotne zwiększenie nacisku w miejscu prasowania. Dodatkowo miałem zakupione formy ale bez dekli do prasowania - bo tak było taniej. Więc wyrzynarka swojej pracy jeszcze nie skończyła i wyciąłem je sobie z resztek, które mi pozostały z robienia półek mojej garażowej dojrzewalni. Na zdjęciach możecie jeszcze zauważyć, że zakupiłem jako formę pojemnik IKEA na sztućce - sprawdza się idealnie przy wyższych serach. A także miskę ze stali INOX z Pepco, którą przerobiłem na szwajcarski ser z dziurami fi3,0 mm - do prasowania serów większych. I takim oto sposobem poradziłem sobie z problemem i teraz prasowanie to czysta przyjemność. Bez prasy naprawdę trzeba się nakombinować. A wydać 110-200 zł zawsze można ale lepiej na dobre szczepy bakterii.THE END Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Moja żona chyba forum czyta bo dzisiaj przyniosła z Biedry łososia i nakazała zrobienie go z makaronem wg przepisu kilka wpisów wcześniej.Jako dodatek, który rewelacyjnie się sprawdził była sałata lodowa tylko z oliwą i octem winnym.Do łososia użyłem 3 serów : cheddar kupny, grana padano kupna i mój eksperyment pleśniowy bardzo aromatyczny.Dodatkowo dorzuciłem kilka kaparów , które też dały pewien odrębny smaczek Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 15 Marca 2015 Pershing37 jak siłe prasowania otrzymałeś ? moze byś sprawdził przypomocy wagi łazienkowej , zaniast sera podstaw wage i sprawdz jai wskaze nacisk , jestem ciekaw czy przy tej długosci ramienia otrzymasz 15 kg nacisku ? Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Nie ma sprawy. Widzisz - na taki sposób nigdy nie wpadłem. Wrócę z basenu i zobaczę. Ale wydaje mi się że inny nacisk będzie na ciało stałe - jak waga - a inny na ciało miękciejsze - jak ser. Ale mogę się mylić. Sam jestem niezmiernie ciekawy ale muszę spadać się rehabilitować. Potem dam znać. Acha Pacanie - ja jestem polski Perszing przez "sz" ) Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Nie bedzie innego nacisku ze względu na miekkość substancji , gdyż jedynym efektem , ktory powoduje ze masz takie odczucie jest wyciek serwatki czy solanki pod wplywem nacisku , oraz zmniejszenie objetości , przez fakt ze ser opiera sie o forme to nacisk ( sila od obciązenia ) skierowny jest w dól a cisnienie wewnatrz sera naciska w kazda stronę równomiernie , nie martw sie napeweno bedzie pomiar prawidłowy , sprawdzisz wtedy swoje obliczenia ,jesli bedziesz musoial dodac jakies wkladki jakio dystans to one zsotana dodoane przy wazenieu na wadze do siły. Edytowane 15 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 15 Marca 2015 Twoja "przekadnia" to będzie stosunek odległości między mocowaniem dźwigni i miejsca zawieszenia obciążenia, a między mocowaniem dźwigni i punktem z którego wychodzi popychacz do formy. W twoim wypadku widzę że masz fasolkę w tym miejscu więc przekładnia będzie zmienna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 15 Marca 2015 BazylWidzew.: czy Ty masz ze sobą jakiś problem? Nie wiem czy zauważyłeś ale jestem dorosłym człowiekiem i pozwól że sam będę podejmował decyzje. Właśnie kolejny raz pokazałeś się z tej gorszej strony i naprawdę nikt Cię nie namawia żebyś tu coś pisał. Masz coś ciekawego do powiedzenia w temacie serów to zapraszam. Pochwal się jakimś swoim wyrobem. Daj jakiś ciekawy przepis czy to na ser czy to na posiłek z dodatkiem własnego sera i przestań mącić bo nic z tego dobrego nie wynika. I teraz to Ty zacząłeś misz masz w tym wątku robić. To tyle w temacie i więcej ochoty na dyskusje z Tobą nie mam więc proszę odpuść i nie odpisuj. Dzięki Ty chyba Bazyla wyrobów nie widziałeś? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) BazylWidzew.: czy Ty masz ze sobą jakiś problem? Nie wiem czy zauważyłeś ale jestem dorosłym człowiekiem i pozwól że sam będę podejmował decyzje. Właśnie kolejny raz pokazałeś się z tej gorszej strony i naprawdę nikt Cię nie namawia żebyś tu coś pisał. Masz coś ciekawego do powiedzenia w temacie serów to zapraszam. Pochwal się jakimś swoim wyrobem. Daj jakiś ciekawy przepis czy to na ser czy to na posiłek z dodatkiem własnego sera i przestań mącić bo nic z tego dobrego nie wynika. I teraz to Ty zacząłeś misz masz w tym wątku robić. To tyle w temacie i więcej ochoty na dyskusje z Tobą nie mam więc proszę odpuść i nie odpisuj. Dzięki Ty chyba Bazyla wyrobów nie widziałeś? I po co ciągniesz temat ??? w tym jakąś przyjemność masz ??? Ja już temat zakończyłem ..... i nie mam ochoty go ciągnąć. A swój wątek będę prowadził po swojemu.Twoja "przekadnia" to będzie stosunek odległości między mocowaniem dźwigni i miejsca zawieszenia obciążenia, a między mocowaniem dźwigni i punktem z którego wychodzi popychacz do formy. W twoim wypadku widzę że masz fasolkę w tym miejscu więc przekładnia będzie zmienna.Nie wiem jak to będzie bo na pewno nie jest to idealne równanie z fizyki. Ale coś poważyłem. I mianowicie. Sam nacisk ramienia bez obciążenia dodatkowego = 866 g.Jak zawiesiłem 1160 g - butlę - to na wadze wskazało 4200 g. Więc jak to z tym będzie bo ja dzisiaj nie mam siły myśleć po atrakcjach związanych z ubytkiem borygo w mojej jednej furze ????Mam dodać te 866 gram do 1160 i potem 4200/2026 = x 2 czy jednak 4200/1160 = x 3,5 ??? Bo zgłupiałem.Przekładnia na pewno będzie zmienna ze względu na fasolkę. Ale ona nie jest długa więc margines błędu też nie powinien być duży. Bez fasolki nie uzyskałbym nacisku w osi. Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Marca 2015 I po co ciągniesz temat ??? w tym jakąś przyjemność masz ??? Ja już temat zakończyłem ..... i nie mam ochoty go ciągnąć. A swój wątek będę prowadził po swojemu. Prowadź i nie spinaj.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) I po co ciągniesz temat ??? w tym jakąś przyjemność masz ??? Ja już temat zakończyłem ..... i nie mam ochoty go ciągnąć. A swój wątek będę prowadził po swojemu. Prowadź i nie spinaj.... Coś jeszcze chcesz dodać ? ja nie spinam. Masz coś merytorycznego to wal śmiało. Może skorzystam. Ale w sumie to jednak ten mój wątek ciekawy skoro znamienitych gości goszczę Do nudnego byście nie zaglądali hehehe Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 15 Marca 2015 Dodatkowo miałem zakupione formy ale bez dekli do prasowania - bo tak było taniej. Więc wyrzynarka swojej pracy jeszcze nie skończyła i wyciąłem je sobie z resztek, które mi pozostały z robienia półek mojej garażowej Coś jeszcze chcesz dodać ? ja nie spinam. Masz coś merytorycznego to wal śmiało. Może skorzystam. Najlepsze do tego jest drewno brzozy... merytorycznie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) No to Ci powiem że za chiny nie wiem jakie to drewno było ale na pewno...i tu uwaga....z Australii. Przyszły na nim obrabiarki wprost z tego pięknego kraju. Dechy nie nadają się na dwór bo się wyginają. Drewno lekkie ale wytrzymałe. Kolega z pracy mi podał nazwę ale jakaś mocno egzotyczna była i nie zapamiętałem. Brzozy nie mam pod ręką.Odnośnie prasy: na serowar podają że mnożnik jest 3,5 X około. Więc to by się zgadzało z tym co mi wyszło. Ale głowy nie dam. Może lepszy fizyk ode mnie to rozkmini ???? Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Marca 2015 jesli mailes 4200g nacisk przy ciezarze zawieszonym 1160 g to Twoje ramie daje +ciezar ramienia to jak juz obliczyłeś , 2 x zwiekszasz nacisk przy tym ramieniu , wiec butlla 5 litrów powienna wskazac na wadze przesło 11600 g . by zwiekszyc nacisk przy mniejszym ciezarze musisz wydłuzyc ramie . Pozdrawia Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Moja waga która się tam mieści ma max. 5 kg. Więc muszę testy przeprowadzić na innych ciężarach i może innej wadze (łazienkowa mi tam nie wejdzie) - czy jest taka zależność o której piszesz. Jeżeli jest to chwila moment i można ramię wydłużyć. 2 śruby - kawałek deseczki i będzie dłuższe ramię.Czyli jak dobrze rozumuję powinienem jako ciężar zawieszony także liczyć wagę samego ramienia z nazwijmy go tłoczkiem.W tym przypadku 5 kg wody (butla) + 866 g = 11732 g. Akmis - zrób testy na swojej prasie i podaj mi wreszcie jej wymiary:) Edytowane 16 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-412839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Marca 2015 Persching 37 , rownanie ktore zapisałes jest nie prawdą 5866g nie jest równe 11732 g , jedynie w przypadku gdy działa na ramieniu sił , a to juz bedzie jednostka kgm , ciezar ramienia tez dokłada sie do powstawnia nacisku , trzeba jeszcze ta sumę przemnożyc przez długośc ramienia , szkoda ze waga łazienkowa sie nie miesci ,skoro Twoja waga ma tylko mozliwośc wazenia do 5 kg to jak odczytałeś 11 kg ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-413014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Marca 2015 Nie odczytałem. Tylko jeżeli ustaliliśmy że mamy mnożnik x2 to sobie wyliczyłem. Podobnie jak Ty uznałeś że do obliczeń musimy wziąć ciężar ramienia.Ty pisałeś przeszło 11600 a ja to policzyłem dodając wagę ramienia do 5 litrów wody.Nie odczytałem bo nie mam jak. Waga mi się nie zmieści. Ale mogę sprawdzić na mniejszych np. ciężarach czy zależność jest liniowa. I proszę Cię o polskiego Perszinga - przez 'SZ' No więc ile wg Ciebie będzie jak powieszę 5 litrów wody mając ciężar ramienia = 866 g ?Właśnie z kumplem z pracy rozmawiałem i wg nas powinno być tak :866 gram jest to obciążenie statyczne (czy też waga samego tłoka - ona zawsze będzie). Uzyskałem 4200 g przy obciążeniu 866 g (tłok) i 1160 g wody. Czyli (4200 - 866) / 1160 = 2,87I wg mnie jak powieszę 5 kg to uzyskam około: 5000 *2,87 + 866 = 15216 (czyli 15 kg). Pobawię się na mniejszych ciężarkach i sprawdzę tą zależność. A może jakimś cudem załatwię inną wagę żeby dowieść tej teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-413015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Marca 2015 Moze jak bedę miał czas to sobie policze wg Twoich wymiarów z ramienia sił , a Ty sprawdz empirycznie z nowa wagą Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-413033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Marca 2015 Sprawdzę i dam znać. Ale reguła dźwigni jednostronnej jest taka sama jak dwustronnej. Równania są podobne. Należy tylko uwzględnić wagę tłoka. Bo ta waga jest stała niezależnie od powieszonego ciężaru na końcu ramienia. Ale muszę to sprawdzić bo nie będę mógł spać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-413035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Spij spokojnie , przeciez serki sie prasuja niezaleznie od posiadanej wiedzy . Edytowane 16 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/5/#findComment-413044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.