ewelinpio Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2005 ile mięsa jest w 100 kg mlodego wieprza Cytuj ted Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Z takiego świniaczka powinienes osiagnąć dwie półtusze z głową po ok. 40-42,5 kg każda. Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Witam!Ilość mięsa będzie zależna od ilości tłuszczu (słoniny) w półtuszy.Często słyszy się w środkach masowego przekazu, że mięsność naszychświń wynosi 50-55%, ja to rozumiem ,że reszta to: kości, skórki, tłuszcz,ścięgna.Mięsność odnosi sie do półtusz. Czyli w 100kg wieprzka powinny być 40-45kg mięska.Pozdrawiam .Życzę smacznych wyrobów światecznych.Bagno. Friday@buziaczek.pl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Maja 2006 Na stronce pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1026 wrzuciłem bardzo ciekawego arta. Zapraszam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Maja 2006 Maxell- gratuluję czytając to przywracają wspomnienia z dzieciństwa i te świniobicia. Czytającym np.cytat -,,Po ogłuszeniu należy energicznym ruchem wbić ostry, cienki nóż pod lewą łopatkę w celu przebicia serca''-.wtedy tak naprawdę myślano i długie noże używano. nieraz gdy ta krew nie chciała wypłynąć mówiono że świniaczek - zaląkł się. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Maja 2006 Uważam, iz jak na tamte czasy, to nawet ładnie ktoś to zebrał do "kupy". Ten art, niczym nie ustepuje pozycjom książkowym, które obecnie ukazują się na rynku, a wręcz odnosze niekiedy wrażenie, że był źródłem i inspiracja tych nowych dzieł.Myslę, że troszkę historii nigdy nie zaszkodzi, szczególnie młodym zadymiaczom. Lepiej zrozumieją niektóre zagadnienia, z którymi sie borykamy na bieżaco.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Maja 2006 MAXELL- To jest naprawdę bardzo dobre opracowanie .Wszystko zagospodarowane i nie ma do czego się przyczepić . wiele rzeczy można zastosować jeszcze dzisiaj ( oprócz tego kłucia )Ciekawe receptury jak na te czasy .wtedy liczyła się słonina jak była grubsza od cegły to był dobry świniaczek Przy cienkiej słoninie była rozpacz ,bo na czym smażyć .Miło powspominać ,ale wtedy życie było cięższe. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Maja 2006 Kierując się również wspomnieniami, postanowiłem wrzucić opracowanie w całości (nawet z "Samopomoca Chłopską") :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Maja 2006 A może Dziadku warto by było "troche popracować" i napisać potężny tekst wspomnieniowy? Bardzo byłbym wdzięczny i umieścił go na honorowym miejscu stronki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Maxell - znalażlem wspaniały artykuł wspomnieniowy- polecamhttp://www.hajnowka.pl/gazeta_h/2004/wrzesien/03/pmc.phphttp://www.hajnowka.pl/gazeta_h/2004/pazdziernik/01/pmc.php polecam również - http://www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=1324 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/113-mieso/#findComment-1714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.