camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Kiełbasa resztkowa z nutą pomarańczy wg Starego Wielbłąda Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków.Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa Starego Wielbłąda. Składniki - waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg)0.2 kg chudego mięsa z szynki0.2 kg mięsa z łopatki0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej0.1 kg chudego podgardla14 gramów soli peklowej (do obliczeń korzystałem z kalkulatora Miro)100 ml bardzo zimnej wody1 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 g mielonej ostrej papryki1 g suszonej (nie kandyzowanej) skórki pomarańczowej (można dodatkowo zmielić w młynku do kawy)szczypta gałki muszkatołowejopcjonalnie szczypta ziela angielskiego jeśli nie dodajemy skórki pomarańczowejopcjonalnie szczypta mielonych goździków PrzygotowanieMięso z szynki i łopatki pokroić na małe kawałki o wymiarach około 1,5x1.5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.Mięso z golonki i podgardla zmielić dwukrotnie na sitku 2,5 mm, dodać zimną wodę i dokładnie wyrobić aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk.Dodać pokrojone mięso z szynki i łopatki, sól peklową oraz przyprawy i ponownie wyrobić do uzyskania kleistości.Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso raz jeszcze wyrobić, przełożyć do woreczka lub osłonki barierowej, umieścić w szynkowarze, założyć sprężynę dociskową i wstawić do lodówki na kolejne 36-48 godzin.Na trzy godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki.Parzyć w temperaturze 72-75 ºC, do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 68 ºC stopni.Po zakończeniu parzenia szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i zamknięty wstawić do lodówki na 12 godzin. http://4.bp.blogspot.com/-zQ8AGNrkMZE/VRPRTbU_znI/AAAAAAAAFpU/5MnURApGOtc/s1600/DSC_0099c-Resizer-1100Q100.jpg Edytowane 26 Marca 2015 przez camelki dodanie zdjęcia i informacj o przyprawach Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2015 ...i co?Podejrzewam , że masa wiążąca z golonki będzie twarda...Podgardle zaś raczej mielić jeden raz , bo maź się zrobi......dodaj mąki ziemniaczanej wg wcześniejszych rad - będzie soczystsze.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Jumbo - to już dawno zjedzone. Mąki nie dodawałem, ale następnym razem spróbuję.Wyszło przyzwoicie w smaku, ale masz rację, że mogłoby być bardziej miękkie.Z podgardla miałem tylko mały chudy kawałeczek, bo tłusty wykorzystałem, dlatego mieliłem dwa razy Edytowane 21 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2015 14 gramów soli peklowej (do obliczeń korzystałem z kalkulatora Miro)To za mało, minimum 16 g Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2015 Paweł - będę pewnie robił kolejny raz w przyszłym tygodniu dla naszych znajomych, bo ten nasz resztkowy wynalazek smakował - dodam wtedy mąkę ziemniaczaną i zwiększę trochę ilość skórki pomarańczowej i soli, ale 16 g wydaje mi się trochę za dużo na 650 gramów mięsa.Zresztą wszystko zależy od tego jakie Oni resztki przywiozą. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2015 CAmelki, a sam proszek z pomaranczowej skorki, nie daje za duzo aromatu? Czy macie inne odmiany pomaranczy. Ja mam takie jak perfumy, musze nawet uwazac do ciast,bo wezmie smak i zapach odrobine w zlym kierunku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2015 To za mało, minimum 16 g Hmmm, ja do tej ilości dałabym ok 12 gramów peklosoli . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2015 CAmelki, a sam proszek z pomaranczowej skorki, nie daje za duzo aromatu? Czy macie inne odmiany pomaranczy. Ja mam takie jak perfumy, musze nawet uwazac do ciast,bo wezmie smak i zapach odrobine w zlym kierunku. Ania - ja użyłem tej - mnie ten aromat akurat pasuje http://pl.kotanyi.com/typo3temp/pics/d2b547fbe6.jpg To za mało, minimum 16 gHmmm, ja do tej ilości dałabym ok 12 gramów peklosoli . Chudziak - każdy ma inny smak i inne preferencje jak widać. My się dopiero uczymy szynkowarzyć, więc za każdym razem próbuję coś wprowdzić po swojemu, ale też czytam, czytam, czytam i...... pytam.Każda uwaga jest dla mnie ważna. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2015 To za mało, minimum 16 gHmmm, ja do tej ilości dałabym ok 12 gramów peklosoli .Sorki, myślałem, że na 1 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2015 do obliczeń korzystałem z kalkulatora Miro A ja nie widziałem kalkulatora Miro do peklowania suchego.Tyle lat i coś przeoczyłem .Dajcie namiary na ten kalkulator Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2015 A ja nie widziałem kalkulatora Miro do peklowania suchego.Tyle lat i coś przeoczyłem .Dajcie namiary na ten kalkulator Pozdrawiam Mówisz i masz - tutaj link Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2015 A ja nie widziałem kalkulatora Miro do peklowania suchego.Tyle lat i coś przeoczyłem .Dajcie namiary na ten kalkulator Pozdrawiam Mówisz i masz - tutaj link Fakt, jest Ale chyba już nikt się nią nie posługuje, przy suchym peklowaniu. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2015 Fakt, jest Ale chyba już nikt się nią nie posługuje, przy suchym peklowaniu. Pozdrawiam dlaczego ??? Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2015 Obejrzałam ten kalkulator - ja stosuję niższe dawki tzn. ok 18gramów peklosoli na kilogram mięsa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2015 Obejrzałam ten kalkulator - ja stosuję niższe dawki tzn. ok 18gramów peklosoli na kilogram mięsa. Tak jak pisze Chudziaczek, granice słonolubności się przesunęły to raz, a dwa to ta tabela jest typowo pod kiełbachy. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2015 Kiełbasa resztkowa z nutą pomarańczy wg Starego Wielbłąda A gdzie zdjęcie ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2015 Kiełbasa resztkowa z nutą pomarańczy wg Starego Wielbłąda A gdzie zdjęcie ? Nie zdążyłem zrobić, bo przyszli znajomi i wyjedli Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2015 Zrobiłem wczoraj po raz drugi - jednak dla mnie te 14 g peklosoli to jest optymalna ilość na taką porcję mięsa. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2015 A gdzie zdjecie wyrobu? Nie wiem, jak to sie stalo, ale misnelam wasza odpowiec ze skorka. Ja takie rzeczy robie z podworkowego owoca i sam zapach jest bardzo intensywny. To samo cytrynowy. Dlatego zadalam pytanie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2015 A gdzie zdjecie wyrobu? Nie wiem, jak to sie stalo, ale misnelam wasza odpowiec ze skorka. Ja takie rzeczy robie z podworkowego owoca i sam zapach jest bardzo intensywny. To samo cytrynowy. Dlatego zadalam pytanie. Zdjęcie wyrobu wstawiłem kilka minut temu do pierwszego posta Ta skórka "z torebki" nie ma aż tak intensywnego aromatu. Kiedyś robiliśmy sami i wtedy rzeczywiście dało się mocno wyczuć zapach pomarańczy jak posypywałem ciasto. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2015 JA z moich owocow zdejmuje skorke i robie olejki. Kiedys kolezanka ode mnie do Kanady zabrala tego kilka porzadnych sloikow, to kazdy jej znajomy twierdzil, ze takiego aromatu to nie czuli jeszcze. Chyba ma wplyw na to, ze swiezo zerwane i do obrobki. Ja znowu kazdemu zazdroszcze sliwek, jablek i ogrestu, bo tego nie mam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2015 JA z moich owocow zdejmuje skorke i robie olejki. Kiedys kolezanka ode mnie do Kanady zabrala tego kilka porzadnych sloikow, to kazdy jej znajomy twierdzil, ze takiego aromatu to nie czuli jeszcze. Chyba ma wplyw na to, ze swiezo zerwane i do obrobki. Ja znowu kazdemu zazdroszcze sliwek, jablek i ogrestu, bo tego nie mam. podaj przepis na te olejki - jesli to nie tajemnica Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2015 To olejki do ciast , po portu jesli zasypujesz cukrem, po czasie jest juz plynny slodki pachnacy niebem pomaranczowym plyn. Jesli chodzi o same olejki, to stosuje przewaznie jako baze olej lniany, nim zalewam rozdrobinione skorki pomaranczowe( tylko kolorowa czesc) ,ja scieram na tarce bezposrednio do naczynia gdzie bedzie zalewane. Pamietaj, jesli macie dostep do owocow z drzewa tonajlepsze, tylko przeplukuje sie je z kurzu i tyle. Tpo cala tajemnica. Niektorzy czytalam, gotuja takie oleje w zalakowanych slojach, ja lubie na zimno te olejki robic. Moze mam mniej intensywne, ale jestem przeciwko podnoszenia temperatury oleju. PAwel, Olu, u nas chyba w co drugim domu jest jakies drzewo cytrusowe. Moja cytryna zywi cala ulice i znajomych i nieznajomych, bo ma tyle owocow. Pomarancze mam jak na razie w duzej ilosci od sasiadki, moje drzewko jest mlode i nie ma na tyle owocow. Posiadam tez lime( lemonke) , ta rowniez, juz teraz zaczela dojrzewac owoce, a jeszcze przy tym sa male niedorosle owoce i juz kwiaty. No i moje ostatnie dopieszczone drzewko, to blood grapefruit. JUz sie nie moge doczekac owocow Sa piekne , duze, az galezie sie uginaja. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Marca 2015 Ciekawe - nigdy tak nie robiliśmy. Pewnie po powrocie do Saudi spróbujemy, bo z pomarańczy dostępnych w Polsce bede miał więcej chemii niż aromatu Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Marca 2015 Wiesz, jesli pieczecie ciasta. Zasyp drobno pokrojona skorke cukrem krysztalem. Tylko tak jak najszybciej po krojemiu. Zobaczysz jak szybko bedziesz mial sloik pelen plynu. U mnie ten plyn szybciej jest w zastosowaniu niz skorki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.