Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Zdarzyła mi się następująca sytuacja.

 

Przygotowałem dziś 2,5 kg szynkę do zapeklowania. Miała być robiona wg tabeli Dziadka w czasie 3 dni, czyli 1 l wody, 160-170 g peklosoli i 3 nastrzykiwania z masażem.

Na miejscu zbrodni okazało się, że mam tylko 100 g peklosoli, a do najbliższego sklepu, gdzie mogę jej dokupić, jest 20 km, co opóźniłoby mnie o 1 dzień.

 

Zrobiłem więc litr solanki z 100 g peklosoli i uzupełniłem ok. 100 gramami soli zwykłej. Nastrzyknąłem mięso pierwszy raz, natarłem przyprawami, włożyłem do kamionki i w chłodne miejsce. Będę ją przewracał, nastrzykiwał jeszcze 2 x i masował. Nie użyłem cukru do peklówki - dla odmiany.

 

Teraz pytania:

 

1) Będzie coś z tej prowizorki po 3 dniach?

2) Czy ryzykuję, jeśli po 3 dniach podwędzę ją przez parę godzin, a potem sparzę? Nie będzie długo przechowywana - góra 3 dni w lodówce. 

 

Do tej pory tylko peklowałem i gotowałem lub piekłem, więc proszę doświadczonych o wyrozumiałość.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Pytasz , oczekujesz ze mamy wiedzę tajemną :)  , jeśli zrobiłeś dokładny nastrzyk , bedziesz masował sumiennie może sie uda, sam jestem ciekaw , a co ryzykujesz ? pewenie  jakies 40 złotych ( wartośc towaru i materiałow bez pracy ) ze wyląduje w koszu ,sprawdzisz po wykonaniu .Zyczę powodzenia . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417290
Udostępnij na innych stronach

Sytuacja awaryjna, więc trzeba zastosować awaryjne rozwiązanie.

 

Co prawda chłodne miejsce niewiele mi mówi, ale wróć z mięsem do ciepłego pomieszczenia.

Pozostaw na 5-6 h, aby przyśpieszyć peklowanie.

Potem z powrotem do lodówki i "pekluj" do tych 3-dni.

 

Na przyszłość planuj peklowanie 8-10 dniowe. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417293
Udostępnij na innych stronach

Temperatura pokojowa yo okolice 20st ...

Ma rację "awaryjnie" im cieplej tym szybciej ... ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417296
Udostępnij na innych stronach

Coś z tego będzie, czy wyrzucić...? nie na tym to  polega (tylko na tym kto weźmie odpowiedzialność, czy ich nie zatrujesz , czy będzie to zjadliwe )  jak masz z tym problem to odpowiedz sobie na pytanie . Czy chciałbym  aby taki lekarz jak ja Masarz leczył mnie lub kogoś z mojej Rodziny (imperatyw kategoryczny Kanta  Postępuj wedle takich tylko zasad, co do których możesz jednocześnie chcieć, żeby stały się prawem powszechnym. Postępuj wedle takich tylko zasad,

 

 

Sorry  nie mogłem się  powstrzymać , To niestety sam musisz ocenić czy "coś z tego będzie ... "

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417341
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem więc litr solanki z 100 g peklosoli i uzupełniłem ok. 100 gramami soli zwykłej. Nastrzyknąłem mięso pierwszy raz, natarłem przyprawami, włożyłem do kamionki i w chłodne miejsce. Będę ją przewracał, nastrzykiwał jeszcze 2 x i masował.
... Ta sytuacja jest deczko nie jasna... Peklujesz ''na sucho'' z nastrzykiem..? A przecież jest opcją  możliwą i stosowaną ..peklowanie mieszanką 50/50... Tak...?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417347
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem więc litr solanki z 100 g peklosoli i uzupełniłem ok. 100 gramami soli zwykłej.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to do tej solanki dosypałeś jeszcze 100 g soli czy tak? jeżeli tak to będzie zbyt słone. Gdybyś do peklosoli dosypał soli i z tego zrobił solankę było by ok. A tak pozostało wymoczyć do pożądanej słoności :)

 

 

2) Czy ryzykuję, jeśli po 3 dniach podwędzę ją przez parę godzin, a potem sparzę? Nie będzie długo przechowywana - góra 3 dni w lodówce. 

Po wędzeniu bym od razu parzył, jak po tym poleży to nabierze smaku, natomiast nie rezykowałbym przetrzymywania nie sparzonej no chyba, że mrozić, tylko nie wiem czy w tym przypadku jest to sensowne. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje pytania  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417355
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśniam wątpliwości:

 

Pekluję oczywiście na mokro. Solanka wg tabeli powinna zawierać 170 g peklosoli w litrze. Moja zawiera 100 g peklosoli i 100 g soli kuchennej.

 

Moja wątpliwość dotyczy głównie tego, czy po 3 dniach peklowania mięso będzie dostatecznie zakonserwowane, żeby nie zepsuć się podczas parodzinnego wędzenia.

Jeśli okaże się tylko za słone, to małe piwo.

 

@Maciekzbrzegu, odpowiedzialność biorę ja. Ale forum, jak wszystkie fora tematyczne, służy do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja wątpliwość dotyczy głównie tego, czy po 3 dniach peklowania mięso będzie dostatecznie zakonserwowane, żeby nie zepsuć się podczas parodzinnego wędzenia.

Spoko kolego będzie dobrze wędź no i pochwal się :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417435
Udostępnij na innych stronach

Raz zdarzyło się peklowanie 3 dniowe. Wyrób wyszedł znośny. Wszyscy przeżyli :)

Z tym, że szynka miała 1.2 kg

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417520
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spoko kolego będzie dobrze wędź no i pochwal się  
Będzie dobrze,tylko trochę za słona a przechowywać będzie się tak jak wszystkie inne :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417581
Udostępnij na innych stronach

Szynka nie została uwędzona, bo wiało tak, że nie mogłem rozstawić wędzarki. Po 3,5 dnia peklowania została ugotowana i zjedzona. Wyszła bardzo dobra. Dodanie lubczyku do zalewy okazało się trafionym pomysłem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-418620
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 3,5 dnia peklowania została ugotowana i zjedzona. Wyszła bardzo dobra

 

 

 No i gitara . Ważne  że sobie poradziłeś z problemem :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-418649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.