Macieqs Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Marca 2015 Cześć, Zdarzyła mi się następująca sytuacja. Przygotowałem dziś 2,5 kg szynkę do zapeklowania. Miała być robiona wg tabeli Dziadka w czasie 3 dni, czyli 1 l wody, 160-170 g peklosoli i 3 nastrzykiwania z masażem.Na miejscu zbrodni okazało się, że mam tylko 100 g peklosoli, a do najbliższego sklepu, gdzie mogę jej dokupić, jest 20 km, co opóźniłoby mnie o 1 dzień. Zrobiłem więc litr solanki z 100 g peklosoli i uzupełniłem ok. 100 gramami soli zwykłej. Nastrzyknąłem mięso pierwszy raz, natarłem przyprawami, włożyłem do kamionki i w chłodne miejsce. Będę ją przewracał, nastrzykiwał jeszcze 2 x i masował. Nie użyłem cukru do peklówki - dla odmiany. Teraz pytania: 1) Będzie coś z tej prowizorki po 3 dniach?2) Czy ryzykuję, jeśli po 3 dniach podwędzę ją przez parę godzin, a potem sparzę? Nie będzie długo przechowywana - góra 3 dni w lodówce. Do tej pory tylko peklowałem i gotowałem lub piekłem, więc proszę doświadczonych o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Marca 2015 Pytasz , oczekujesz ze mamy wiedzę tajemną , jeśli zrobiłeś dokładny nastrzyk , bedziesz masował sumiennie może sie uda, sam jestem ciekaw , a co ryzykujesz ? pewenie jakies 40 złotych ( wartośc towaru i materiałow bez pracy ) ze wyląduje w koszu ,sprawdzisz po wykonaniu .Zyczę powodzenia . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Marca 2015 Sytuacja awaryjna, więc trzeba zastosować awaryjne rozwiązanie. Co prawda chłodne miejsce niewiele mi mówi, ale wróć z mięsem do ciepłego pomieszczenia.Pozostaw na 5-6 h, aby przyśpieszyć peklowanie.Potem z powrotem do lodówki i "pekluj" do tych 3-dni. Na przyszłość planuj peklowanie 8-10 dniowe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Marca 2015 MIro co uważasz za ciepłe miejsce ? temperatura pokojowa , 24 stopnie , ciekaw jestem co mu z tego eksperymentu wyjdzie . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Marca 2015 Temperatura pokojowa yo okolice 20st ...Ma rację "awaryjnie" im cieplej tym szybciej ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Coś z tego będzie, czy wyrzucić...? nie na tym to polega (tylko na tym kto weźmie odpowiedzialność, czy ich nie zatrujesz , czy będzie to zjadliwe ) jak masz z tym problem to odpowiedz sobie na pytanie . Czy chciałbym aby taki lekarz jak ja Masarz leczył mnie lub kogoś z mojej Rodziny (imperatyw kategoryczny Kanta Postępuj wedle takich tylko zasad, co do których możesz jednocześnie chcieć, żeby stały się prawem powszechnym. Postępuj wedle takich tylko zasad, Sorry nie mogłem się powstrzymać , To niestety sam musisz ocenić czy "coś z tego będzie ... " Edytowane 31 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Marca 2015 Zrobiłem więc litr solanki z 100 g peklosoli i uzupełniłem ok. 100 gramami soli zwykłej. Nastrzyknąłem mięso pierwszy raz, natarłem przyprawami, włożyłem do kamionki i w chłodne miejsce. Będę ją przewracał, nastrzykiwał jeszcze 2 x i masował. ... Ta sytuacja jest deczko nie jasna... Peklujesz ''na sucho'' z nastrzykiem..? A przecież jest opcją możliwą i stosowaną ..peklowanie mieszanką 50/50... Tak...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Marca 2015 Wszystko jest jasne i przejzyscie napisane Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zrobiłem więc litr solanki z 100 g peklosoli i uzupełniłem ok. 100 gramami soli zwykłej. Jeżeli dobrze zrozumiałem to do tej solanki dosypałeś jeszcze 100 g soli czy tak? jeżeli tak to będzie zbyt słone. Gdybyś do peklosoli dosypał soli i z tego zrobił solankę było by ok. A tak pozostało wymoczyć do pożądanej słoności 2) Czy ryzykuję, jeśli po 3 dniach podwędzę ją przez parę godzin, a potem sparzę? Nie będzie długo przechowywana - góra 3 dni w lodówce. Po wędzeniu bym od razu parzył, jak po tym poleży to nabierze smaku, natomiast nie rezykowałbym przetrzymywania nie sparzonej no chyba, że mrozić, tylko nie wiem czy w tym przypadku jest to sensowne. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje pytania Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqs Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśniam wątpliwości: Pekluję oczywiście na mokro. Solanka wg tabeli powinna zawierać 170 g peklosoli w litrze. Moja zawiera 100 g peklosoli i 100 g soli kuchennej. Moja wątpliwość dotyczy głównie tego, czy po 3 dniach peklowania mięso będzie dostatecznie zakonserwowane, żeby nie zepsuć się podczas parodzinnego wędzenia.Jeśli okaże się tylko za słone, to małe piwo. @Maciekzbrzegu, odpowiedzialność biorę ja. Ale forum, jak wszystkie fora tematyczne, służy do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Moja wątpliwość dotyczy głównie tego, czy po 3 dniach peklowania mięso będzie dostatecznie zakonserwowane, żeby nie zepsuć się podczas parodzinnego wędzenia. Spoko kolego będzie dobrze wędź no i pochwal się Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Raz zdarzyło się peklowanie 3 dniowe. Wyrób wyszedł znośny. Wszyscy przeżyli Z tym, że szynka miała 1.2 kg Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Spoko kolego będzie dobrze wędź no i pochwal się Będzie dobrze,tylko trochę za słona a przechowywać będzie się tak jak wszystkie inne Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-417581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqs Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Szynka nie została uwędzona, bo wiało tak, że nie mogłem rozstawić wędzarki. Po 3,5 dnia peklowania została ugotowana i zjedzona. Wyszła bardzo dobra. Dodanie lubczyku do zalewy okazało się trafionym pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-418620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Po 3,5 dnia peklowania została ugotowana i zjedzona. Wyszła bardzo dobra No i gitara . Ważne że sobie poradziłeś z problemem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11447-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie-czy-wyrzuci%C4%87/#findComment-418649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.