lesniak Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Kiełbasa lub szynka w smalcuSkładniki:Szynka lub kiełbasa wędzona w naturalnym dymie ( świeżo wędzona)SłoninaSól, pieprz,Majeranek( niekoniecznie)CebulaWykonanie:Słoninę pokroić i stopić, cebulkę pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.Do naczynia glinianego nagrzanego w piekarniku włożyć szynkę lub kiełbasę zalewamy gotującym smalcem i przykrywamy pokrywką glinianą.W podobny sposób robiono klopsy, które wcześniej smażono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Pamiętam że u nas (jakaś połowa lat 80, dawniejsze Białostockie), na wsi w ten sposób zalewano smalcem kiełbasę w wekach i większość wędlin, to był naturalny sposób na przechowywanie wędlin bez lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-418097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Czyli robiono tak pewnie w całym kraju w jednym regionie były to weka w innym gliniane garnki...powiem jedno kiełbasa jest pyszna a smalec jeszcze lepszy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-418100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Taki ekwipunek otrzymałem jak jechałem na saksy do Szwecji w celu podreperowania budżetu w zeszłym roku, Teściowa mi takie frykasy zrobiła było całkiem smaczne z tym że wędliny nie były samorobne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-418112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 No to jak zrobisz na wędlinach naturalnie wędzonych to poczujesz prawdziwy smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-418169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 No to jak zrobisz na wędlinach naturalnie wędzonych to poczujesz prawdziwy smak Nie powiem że było złe chociaż na kupnych ale trwałość jest !!! A z samorobnymi pewnie było by jeszcze lepiej ale jeżeli chodzi o trwałość to potwierdzam jest super, trzymałem chyba z dwa tygodnie w lodówce zanim zużyłem i było OK. Szkoda tylko że nie własne wyroby ale do tego jeszcze dojdziemy, obym tylko na saksy nie musiał jechać bo to gehenna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-418316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2015 Sprawdzaliście ile wytrzyma tak bez lodówki? No i chyba cebula przyspieszy proces psucia, prawda? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2015 Nie wiem ile najdłużej ale w ten sposób "słoikowane" szczelnie wyroby przetrwały bez problemu i lodówki 4 tygodnie jeżdżąc w bagażniku kampera Nie zauważyłem jakichkolwiek oznak psucia czy zmian w smaku ... Dla takich w otwartym glinianym naczyniu pewnie jest gorzej ze względu na dostęp powietrza ale tego nikt przecież na słońcu nie trzymał w chałupach na wsiach do tego służyły ziemianki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2015 W czasach dzisiejszych wystarczy mała impreska i wszystkie własne wyroby są zjadane w pierwszej kolejności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Maja 2015 ....tak się zapytam przekornie - leśniak podaje "zalewać gotującym się smalcem"- widziałem dymiący się lub palący smalec , ale gotującego jeszcze nie... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Maja 2015 w chałupach na wsiach do tego służyły ziemianki No właśnie. Trzeba zrobić tą nieszczęsną ziemiankę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) @jumbo, jak wsadzisz palec i wyjmujesz kości to się już "gotuje" ... Edytowane 5 Maja 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Maja 2015 wszystkie własne wyroby są zjadane w pierwszej kolejności To jakie Ty masz inne wyroby na "drugą kolejność"? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Maja 2015 ...CZYJ...Twój? cytuję podany PRZEPIS a nie jakieś pierdoły wyborcze Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Maja 2015 wszystkie własne wyroby są zjadane w pierwszej kolejnościTo jakie Ty masz inne wyroby na "drugą kolejność"? Same procenty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Maja 2015 cytuję podany PRZEPIS No wiem wiem ... temperatura "dymienia smalcu" to około 210-220st C czyli grubo powyżej temperatury "gotowania" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Maja 2015 Jumbo ma rację - gotowanie jest nierozłączne ze środowiskiem wodnym. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11470-kie%C5%82basa-lub-szynka-w-smalcu/#findComment-423499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.