agn Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Maja 2015 Do przepisu nicka na A dodalbym jeszcze 1kg wolowiny kl 2 na klej I na ognicho mozna startowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Do przepisu nicka na A dodalbym jeszcze 1kg wolowiny kl 2 na klej I na ognicho mozna startowac Kleju w oryginale dostatek, ale jak ktoś lubi ścisłą.Ja wolę mniej ścisłą i nie polecam dodawania dodatkowego kleju. Edytowane 7 Maja 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Maja 2015 Mozna I nie dawac ale wolowina doda smaku ,no ja miele na 10 mm wszystko oprocz wolowiny , dodaje jeszcze koleandry I wody lub z roslu leje 0,5 do 0,8 l w zaleznosci of miesa.Moim zdaniem kielbaski grillowe powinny miec zawartosc tluszczy 30/40% I raczej niea sensu ich rozdrabniac na sitkach ponizej 8 mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) I raczej niea sensu ich rozdrabniac na sitkach ponizej 8 mm Dlatego w przepisie jest sitko nr 8. wolowina doda smaku Owszem, ale i kleju co mim zdaniem jest zbędne.Dla smaku ew. dodał bym rosołu zamiast wody. I wody lub z roslu leje 0,5 do 0,8 l w zaleznosci of miesa. Wody lub rosołu w ilości do 10 % w przepisie nie ma bo to się rozumie samo przez się. Przepis nie jest opatentowany i każdy może sobie ten przepis zmodyfikować wg. własnego gustu.Podałem coś prostego do wykonania mając na uwadze małe doświadczenie pytającego. Moim zdaniem kielbaski grillowe powinny miec zawartosc tluszczy 30/40% Pierwsza ma ok 26% druga ok.31% tłuszczu dodanego w zależności jak tłuste będzie podgardełko i moim zdaniem chwatit.40% to już lekka przesada mimo, że ja lubię tłusto. Edytowane 7 Maja 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Maja 2015 A ja robię kiełbasę na grilla wg własnego upodobania i tego co kupię.Jeżeli wezmę startowy przepis (taki najsmaczniejszy na kiełbasę) to i tak wiem, że każdy wyrób będzie inny.Kupując n p. karkówkę, łopatkę, mięso z szynki i podgardle( ewentualnie ja daję zamiast podgardla czasami golonkę) każdy z nas to podzieli na tłuste, mniej tłuste i całkiem bez tłuszczu - czyli wp I; wp II i tłuszcz (dobra może nazewnictwo mi się pokiełbasiło)I tu niby wszystko jest powtarzalne ale - czy zawsze karkówka ma tyle samo mięsa i tłuszczu - czasami jest bardziej lub mniej tłuste (i to tyczy karkówki. łopatki i resztek z szynki)Mało kto z Nas ma chęć i możliwość by dokupić brakujących gatunków mięsa by wyrób miał idealne proporcje.Reasumując - każda kiełbasa robiona w warunkach domowych jest inna i jest niepowtarzalna - i ja się tego trzymam i uważam, że tak ma być.Wiem też jedno każda kiełbasa czy inny wyrób jaki zrobię jest o niebo lepszy od sklepowego.I tyle z mojego zdania w tym temacie. Smacznych własnej roboty wędzonek. parzonek i gotowanek życzę każdemu Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Sprobuje dodac rosolu wolowego zamiast wody ,I bez wolowiny.Czyli zrobie na 5kg Wp kl 2 25% tluszczu, calosc na sitku 10mm300-500 ml rosol wolowy na calosc18g peklosoli na kg2g pieprz na kg 0,5 g koleandry na kg 2-3g czosnek na kg0,5 g ostra papryka na kgWedzenie parzenie standardowoJesli sie okaze ze bedzie slabo wytapiac sie na ognisku nastepnym razem do 5 kg kl 2 dodam 1 kg tluszczu twardego przemielonego na 8mmJesli bedzie ladnie pracowac na grillu czy ognisku bedzie to sztandarowa grillowa DLA mine I nie Bede kombinowal z mieleniem przez 20 tysiecy sitek ,Grillowa ma byc prosta ,smaczna ,powtarzalna a wytapiajac sie na zar ma mi przywolywac ten zapach z polskich dzialek wieczorowa pora Edytowane 7 Maja 2015 przez agn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Maja 2015 Reasumując - każda kiełbasa robiona w warunkach domowych jest inna i jest niepowtarzalna - i ja się tego trzymam i uważam, że tak ma być. To ja się z tym niestety nie mogę zgodzić.Po to uczymy się na tym forum klasyfikacji, żeby wyrób był między innymi powtarzalny .Niestety nie wszyscy to rozumieją i popierają przepisy dla Zosi.Jeśli u Ciebie każda kiełbasa robiona z tego samego przepisu różni się zasadniczo od poprzedniej to świadczy jedynie, że tej klasyfikacji nie znasz.Oczywiście zawsze pewne różnice w zakupionym surowcu mogą się zdarzyć, ale wtedy trzeba wiedzieć co dodać a co odjąć i do tego potrzebna jest klasyfikacja i pewne doświadczenie, które przychodzi z czasem. Grillowa ma byc prosta ,smaczna ,powtarzalna a wytapiajac sie na zar Zgadzam się i dlatego mój przepis jest prosty i nieskomplikowany. Ja dopiero w II b jestem i nic skomplikowanego nie wymyślę ( żarcik na koniec i nie mylić ze złośliwością). Wp kl 2 25% tluszczu, Pierwszy mój przepis jest dla chudożerców,.Ja osobiście preferuję ten drugi . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-423935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Maja 2015 To ja się z tym niestety nie mogę zgodzić. Ja natomiast się zgadzam z Arturem. Może nie tyle z praktycznej strony bo zbyt mało popełniłem, ale z lektury forum. Smak gotowego wyrobu nie samą klasyfikacją "żyje":) Mało kto ma w zagrodzie świnki które są karmione zawsze tym samym i w takim samym wieku żegnają się z życiem dla naszych wyrobów. O wołowince nie wspomnę. Dodać można przyprawy - nie każdy ma ogródek w którym powtarzalność smaku przypraw jest najbardziej powtarzalna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Maja 2015 Powtarzalnosc jest bardzo wazna,przyklad:Bedac w Polsce na wakacjach kupuje wedliny u miejscowego ,lokalnego wytworcy I jego kielbasa nie zmienia sie przez lata smak jaki pamietam od zawsze ,wiec robi wyroby powtarzalne ,stad w jego sklepie ciagle kolejki.Moim zdaniem w wyrobach domowych powtarzalnosc to sukces ,Jesli zrobisz grillowa ktora zda egzamin wsrod biesiadnikow to najlepiej ten przepis powtarzac I napewno wyjdzie taka sama ,bez sensu jest kombinowanie ulepszanie,doprawianie it'd bo wkoncu okaze sie ze pies tego nie ruszy Jesli przyprawy ,mieso biezesz z stalego zrodla to wyrob bedzie napewno powtarzalny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Bedac w Polsce na wakacjach kupuje wedliny u miejscowego ,lokalnego wytworcy I jego kielbasa nie zmienia sie przez lata smak jaki pamietam od zawsze ,wiec robi wyroby powtarzalne , Używa od la tej samej mieszanki np. http://archiwum.allegro.pl/oferta/mieszanka-przypraw-do-kielbasy-szynkowej-i4692962841.htmlI nie bądź Pan ...... , 1 kg mięsa w to czy w to, Pan nie rozróżnisz. Nie mówiąc już o karmieniu, uboju, etc. etc.Chemię Pan pamiętasz, chemię.Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Maja 2015 Są ludzie ,którzy wolą byle jaką swojską ,niż sklepową .U nas na targowisku wszyscy ,którzy handlują mięsem z tego co nie pójdzie robią kiełbasy .Zaręczam Was ,ze większość z nich wie dużo mniej ode mnie [a ja wiem naprawdę niewiele] na temat prawidłowego procesu produkcji kiełbas,a już o powtarzalności na pewno nie ma mowy [bo robią z tego co im zostanie] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Maja 2015 U nas na targowisku wszyscy ,którzy handlują mięsem z tego co nie pójdzie robią kiełbasy .Zaręczam Was ,ze większość z nich wie dużo mniej ode mnie [a ja wiem naprawdę niewiele] na temat prawidłowego procesu produkcji kiełbas,a już o powtarzalności na pewno nie ma mowy [bo robią z tego co im zostanie] I tak te kiełbasy są lepsze od tych z marketu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 9 Maja 2015 Są ludzie ,którzy wolą byle jaką swojską ,niż sklepową .U nas na targowisku wszyscy ,którzy handlują mięsem z tego co nie pójdzie robią kiełbasy .Zaręczam Was ,ze większość z nich wie dużo mniej ode mnie [a ja wiem naprawdę niewiele] na temat prawidłowego procesu produkcji kiełbas,a już o powtarzalności na pewno nie ma mowy [bo robią z tego co im zostanie] Tak jest nie tylko u Ciebie Zanim uruchomiłem wędzarkę, próbowałem lokalne z targu - niby swojskie. Może i powtarzalne ale błyskawiczne;) Po trzecim dniu w lodówce zaczynały się wyślizgiwać z ręki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 9 Maja 2015 Próbowałem kupować , za namowa rodziny kiełbasy sprzedawane na stoiskach wyrobow domowych ( w pasażach ) w TESCO i w REALU ,kupiłem dwa razy , dalej nie próbuję, kazda kielbasa podbna w smaku , trociny drobno mielone , widac brak " serca " i czasu -zrozumiałe , jedynie gruba kaszanka mi smakowała .P.S. Rodzinie też nie smakowała . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 9 Maja 2015 Nie ma to jak swoja swojska ! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Maja 2015 @Pacan Wojciech,Jestem tego samego zdania co oni robią coby tak spi... wyroby fakt jest jeden dobrą kiełbasę taką zwyczajną można kupi u mnie ale cena od 30 pln w górę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Maja 2015 Baco , zastanawiałem sie pare razy , jak zrobic tania dobra kiełbase , jest to nie mozliwe , stad by taki producent regionalny - nie bardzo wiem jak to produkują i gdzie - by mógł sprzedac wyrób musi robic taki erzatz w niskuej cenie , by był zysk trzeba by wklad pomnożyc x 3 , a taka cena jest zaporowa .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 10 Maja 2015 Słuchajcie -nie chcę zakładać nowego tematu-zapytam tutaj-otóż dzisiaj znajoma poczęstowała mnie kiełbasą .Ponieważ nigdy wcześniej nie robiła żadnych wyrobów,.zapytałam w/g jakiego przepisu ją przygotowywała bo była normalnie dobra...Odpowiedziała mi,że jak kupowała w hurtowni jelita to jakiś pan jej podał[i tu nie tyle ważne sa proporcje ,jak sposób wykonania .Otóż ten koleś polecił ,żeby po nadzianiu w jelita najpierw parzyła ta kiełbasę ,a potem wędziła .Po wędzeniu miała ją tylko na chwilę włożyć jeszcze raz do wody[70 stopni] na kilka min.Czy ktoś z Was próbował takiego sposobu?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 10 Maja 2015 Otóż ten koleś polecił ,żeby po nadzianiu w jelita najpierw parzyła ta kiełbasę ,a potem wędziła .Po wędzeniu miała ją tylko na chwilę włożyć jeszcze raz do wody[70 stopni] na kilka min. Czy ktoś z Was próbował takiego sposobu?? Nie próbował, ale jadł - beznadziejne, są takie przepisy na kaczki, kury i inne stwory na forum - pytam co się dzieje jak się najpierw parzy później wędzi....? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Maja 2015 No -ja też się pytam??próbowałam się dowiedzieć od tej znajomej,czemu właśnie tak jej gość poradził ,ale ona w ogóle nie kumata -tak jej doradził i tak zrobiła,ale koleś wydawał jej się obeznany w temacie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Maja 2015 No może nie do końca o kiełbasach ale kuraki robię właśnie w taki sposób czyli najpierw parzę a później wędzę ... ale po wędzeniu już ich nie wrzucam do wody!!W ten sposób robię ćwiartki tylne z kurczaka oraz pierś z indyka ( w formie szyneczki) ... wychodzą zacne i palce lizać..... więc spokojnie można!Ale z kiełbasą to bym się raczej zastanowił czy tak robić... Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 11 Maja 2015 Ja też najpierw parzę kurczaka i potem wędze ,ale intryguje mnie fakt ,dlaczego gościu postępuje tak samo z kiebasą?... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 11 Maja 2015 ale intryguje mnie fakt ,dlaczego gościu postępuje tak samo z kiebasą?. Bo ma nikłe pojęcie o produkcji wędlin Ja też najpierw parzę kurczaka i potem wędze A przynajmniej wiesz dlaczego tak robisz bo można też robić odwrotnie.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Pewnie,że można ...na tym forum jest tyle zwolenników ,co przeciwników metody uprzedniego parzenia drobiu.Ja skorzystałam z przepisu dziadka i chyba jego uzasadnienia ,że wyrób najpierw sparzony zyskuje na soczystości i skórka jest bardziej miękka .,ale niektórzy twierdzą ,ze robiąc odwrotnie też uzyskują ten efekt.Moze odezwia sie Ci,którzy najpierw parza swoje kiełbasy i potem wędzą i potrafią uzasadnić tą kolejność.Ja tez kiedyś najpierw parzyłam boczek ,potem osuszyłam i wędziłam-wyszedł smaczny. Edytowane 11 Maja 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/5/#findComment-424579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.